Τέσσερις συμφωνίες και ένα ‘πρωτόκολλο’ υπόγραψαν σήμερα στα κατεχόμενα Σανέρ και Οκτάι

Μετά από συνομιλίες δύο ωρών ο «πρωθυπουργός» Ερσάν Σανέρ και ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι υπέγραψαν το νέο οικονομικό πρωτόκολλο Τουρκίας – ψευδοκράτους και μια σειρά συμφωνιών, κάνοντας λόγο και οι δύο για οικονομική πρόοδο και ανάπτυξη.

Πρόκειται για 4 συμφωνίες, «συμφωνία συνεργασία για την ανώτατη εκπαίδευση» μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους, «μνημόνιο κατανόησης για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση», «συμφωνία συνεργασίας» μεταξύ της Ένωσης Τουρκικών Δήμων και της ένωσης τ/κ «δήμων» και το «πρωτόκολλο – μάστερ πλαν 2021 – 2022 για τον οδικό δίκτυο».

Σύμφωνα με το μάστερ πλαν, εντός δύο χρόνων θα ολοκληρωθεί ο περιφερειακός δρόμος στην κατεχόμενη Λευκωσία και θα αρχίσουν έργα για τους δρόμους Μόρφου – Λεύκας, Αγιος Θεόδωρος – Ριζοκάρπασο, Κυθρέα – Λευκωσία.

Για τη συμφωνία που αφορά τους «δήμους» γίνεται λόγος σε «δομικές μεταρρυθμίσεις» και η Πρόεδρος της Ένωσης Τουρκικών Δήμων, Φατμά Σιαχίν είπε ότι άρχισε της «κοινωνικής τοπικής αυτοδιοίκησης».

Τη συμφωνία για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση υπέγραψε το αντίστοιχο γραφείο της Τουρκικής Προεδρίας με την «πρωθυπουργία», το μάστερ πλαν για το οδικό δίκτυο το τουρκικό Υπουργείο μεταφορών με το «υπουργείο μεταφορών» του ψευδοκράτους. Για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κοινωνικών Επιστημών Άγκυρας υπέγραψε συμφωνία με τον «πρόεδρο» του «συμβουλίου ανώτατης εκπαίδευσης» στα κατεχόμενα, όπως και τον «υπουργό παιδείας».

Ερσάν Σανέρ

Ο «πρωθυπουργός», Ερσάν Σανέρ αναφέρθηκε σε «δύο χώρες, ένα έθνος», ευχαρίστησε την Τουρκία για την βοήθεια και εξέφρασε την στήριξή του στην χθεσινή αναφορά Ερντογάν ότι η μόνη διέξοδος είναι η λύση δύο κρατών και η ομοσπονδία δεν υπάρχει πια. Καταδίκασε επίσης την αναφορά του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Λευκωσία περί κατοχικής Τουρκίας. Εάν υπάρχει πρόβλημα κατοχής στην Κύπρο, είπε, είναι ότι το 1963 η ε/κ πλευρά σφετερίστηκε μονομερώς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε την πολιτική που σπάει το κατεστημένο, δήλωσε ο κ. Σανέρ και σαν τέτοια αναφέρθηκε στο άνοιγμα μέρους του Βαρωσίου λέγοντας: «Ίνσιαλλαχ σύντομα θα γίνουν εκεί επενδύσεις υποδομών, σε μια περιοχή Αμμοχώστου – Τρικώμου – Μπογιαζιού που πρέπει να σχεδιαστεί. Θέλω να πω σε όλο τον κόσμο ότι θα κάνουμε κι άλλα αποφασιστικά βήματα στο Βαρώσι, εκπληρώνοντας όλες τις υποχρεώσεις μας ως τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος.

Οι δύο κύριοι τομείς εσόδων για το ψευδοκράτος, είπε, είναι ο τουρισμός και η εκπαίδευση και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι με την στήριξη της Τουρκίας θα υπάρξει πρόοδος.

Με τις συμφωνίες που υπογράφτηκαν και το πρωτόκολλο, συνέχισε, θα ολοκληρωθούν δρόμοι που είναι σημαντικοί για το οδικό δίκτυο, η κατασκευή του νέου τερματικού στο π παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και σύντομα θα έρθουν τα δίκτυα 4 και 5 G και στα κατεχόμενα.

Φουάτ Οκτάι

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε ότι η Τουρκία έδωσε στο ψευδοκράτος το 2020 3,6 δις ΤΛ (0,4 δις ευρώ) και έστειλε αναλώσιμα υλικά και άλλα χρειώδη για τη πανδημία αξίας 15,5 εκ ΤΛ (1,7 εκ ευρώ).

Ο κ. Οκτάι χαρακτήρισε την ημέρα ιστορική και μίλησε για σταυροδρόμι όσον αφορά τις διεθνείς συνομιλίες – εννοώντας το Κυπριακό – αλλά και για μια διαφορετική ώθηση που θα δοθεί στο εσωτερικό. Αναφέρθηκε σε «μια μέρα που εφαρμόζουμε μια νέα μέθοδο συνεργασίας. Ινσιαλλαχ θα έχουμε αποτελέσματα. Από κοινού θα έχουμε μια δυνατή ομάδα παρακολούθησης»

Ήρθε η ώρα να επικεντρωθούμε σε όσα πρέπει να γίνουν για να αναβαθμίσουμε το επίπεδο ευμάρειας και ευημερίας των πολιτών, να επικεντρωθούμε στη λύση οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών προβλημάτων, πρόσθεσε ο κ. Οκτάι.

Ο κ. Οκτάι ανέφερε ότι ολοκλήρωσαν σε χρόνο ρεκόρ την κατασκευή του νέου νοσοκομείου εκτάκτων αναγκών στην κατεχόμενη Λευκωσία και την επισκευή του αγωγού μεταφοράς νερού που έφερε το «νερό της ζωής» και στην γεωργία.

Για το οικονομικό πρωτόκολλο του 2021, ο κ. Οκτάι είπε ότι προβλέπεται να διατεθούν πόροι 2,5 δις ΤΛ για δομικές μεταρρυθμίσεις, υποδομές μεταφορών και ενέργειας, αύξησης της γεωργικής παραγωγής και ηλεκτρονικού μετασχηματισμού.

Για το οδικό δίκτυο, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε ότι θα ολοκληρωθούν μεταξύ 2021 – 2030 302 χλμ κεντρικού οδικού δικτύου, με κόστος 1,64 δις ΤΛ, ενώ θα γίνει επιδιόρθωση και επισκευή επαρχιακού οδικού δικτύου μήκους 322 χλμ.

Για τη συμφωνία που αφορά την συνεργασία μεταξύ των τουρκικών Δήμων και των «δήμων» στα κατεχόμενα, ο Φουάτ Οκτάι αναφέρθηκε σε «κοινωνικές υπηρεσίες» και είπε ότι θα στηρίξουν προγράμματα τέχνης, πολιτισμού και αθλητισμού του φόρουμ νεολαίας του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας για την τ/κ νεολαία. «Είναι ένας διεθνές πρόγραμμα με την συμμετοχή πολλών χωρών».

Ανακοίνωσε επίσης ότι το Πανεπιστήμιο Κοινωνικών Επιστημών της Άγκυρας θα ιδρύσει στα κατεχόμενα ένα ερευνητικό κέντρο.

Αποφάσισαν επίσης, συνέχισε, να στηρίξουν ενέργειες για την καμπάνια προβολής της ιστορίας, της φυσικής ομορφιάς της «βόρειας Κύπρου» – κατά την έκφρασή του – στην διεθνή κοινότητα. Στην ατζέντα του τουρκικού Υπουργείου Τουρισμού και Πολιτισμού, πρόσθεσε, είναι και η ενδυνάμωση και προβολή του ψευδοκράτους.

«Δηλαδή, ότι κάνουμε για την Τουρκία, την ίδια πληροφορία, τροφή και όλη μας την εμπειρία, είμαστε αποφασισμένοι να την μεταφέρουμε και εδώ».

Βαρώσι

Αναφερόμενος και πάλι στο Βαρώσι, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε ότι η αναζωογόνηση της περιοχής θα έχει θετική επιρροή στον τουρισμό και την οικονομία του ψευδοκράτους. «Θέλω να εκφράσω την στήριξή μας μέχρι τέλους και στο δεύτερο πλέον στάδιο ανοίγματος που θα πραγματοποιηθεί. Σε αυτό το θέμα ομοφωνούμε πλήρως με την κυβέρνηση», ανέφερε ο κ. Οκτάι εννοώντας την «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους.

Η απόδοση των δικαιωμάτων στους δικαιούχους στο Βαρώσι και το άνοιγμα στη βάση του διεθνούς δικαίου, θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την πολιτική λύση στο Κυπριακό, δήλωσε ο Φουάτ Οκτάι.

Πηγή: ΚΥΠΕ