Το κατεδάφισε το ΔΗΚΟ

Η σκόνη που σήκωσε ο αχαλίνωτος λαϊκισμός των γνωστών τύπων που δήθεν υπερασπίζονται τον λαουτσίκο και το δημόσιο συμφέρον, πέτυχε να κατεδαφίσει τον βασικότερο πυλώνα στον οποίο στηρίχτηκε η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας ύστερα από την κατάρρευσή της το 2013. Το επενδυτικό πρόγραμμα που έγκαιρα η Κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου εγκαινίασε και συνέχισε η Κυβέρνηση Χριστόφια έπεσε θύμα της στείρας αντιπολίτευσης που δέχεται η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη.

Ένα πρόγραμμα που απέφερε στην κυπριακή οικονομία δισεκατομμύρια, που δημιούργησε χιλιάδες θέσεις εργασίας, που συνέβαλε ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό της χώρας στάληκε στο πυρ το εξώτερον. Χωρίς περίσκεψη, χωρίς επιμέτρηση των συνεπειών έσπευσαν πολλοί και διάφοροι να το λιθοβολήσουν και να προκαλέσουν τον θάνατό του.

Ξεκινώντας από την Κυβέρνηση, που φάνηκε να δειλιάζει μπροστά σε αβάσιμες και ανεδαφικές επιθέσεις έσπευσε να προσαρμοστεί στα θελήματα της αντιπολίτευσης αδιαφορώντας για τις επιζήμιες επιπτώσεις στην οικονομία, για τις οποίες η ίδια θα κληθεί αύριο να απολογηθεί, αλλά και να πληρώσει το κόστος.

Ομάδες και ομαδίτσες που δήθεν υπερασπίζονται το περιβάλλον ήταν άλλη μια πηγή των κατηγοριών κατά του προγράμματος γιατί δήθεν αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του τόπου. Επίσης κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης για προφανείς λόγους τάχθηκαν λυσσαλέα επίσης κατά. Κίνητρο να υποσκάψουν την επιτυχημένη οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης που κατάφερε να ορθοποδήσει τα οικονομικά του κράτους.

Ανάμεσα στα τελευταία και το ΔΗΚΟ. Ένα κόμμα που για αρκετά χρόνια στήριζε το πρόγραμμα και εκθείαζε τα αποτελέσματά του, ήρθε τον τελευταίο καιρό να συνταχθεί με τους αρνητές του. Είναι το ίδιο κόμμα που για χρόνια χειροκροτούσε και μιλούσε επαινετικά για το επενδυτικό πρόγραμμα. Αν ανατρέξει κανείς πίσω στον χρόνο θα βρει δεκάδες δηλώσεις τόσο του Πρόεδρου του ΔΗΚΟ όσο και άλλων στελεχών του κόμματος, με τις οποίες δεν φειδόταν επαίνων προς το πρόγραμμα και τη συμβολή του στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.

Ωστόσο παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό στροφή του ΔΗΚΟ 180 μοίρες. Ψάχνοντας να βρούμε πώς και γιατί, τι ήταν εκείνο που οδήγησε το κόμμα σ’ αυτή την φωνακτή ανακολουθία  δεν βρίσκουμε τίποτε άλλο παρά να τη δικαιολογήσουμε παρά την άκρατη επιθυμία του να προκαλέσει φθορά στην Κυβέρνηση με την ελπίδα ότι θα καρπωθεί το ίδιο πολιτικά οφέλη που θα μεταφρασθούν σε κομματικά ποσοστά στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

Ο θόρυβος που ξεσηκώθηκε γύρω από τα θέματα της διαφθοράς έδωσε την ευκαιρία στο ΔΗΚΟ να βγει μπροστά και να κατεδαφίσει το επενδυτικό πρόγραμμα. Έσπευσε η ηγεσία του να συνταχθεί με άλλους που και ιδεολογικά τοποθετούνται κατά, και συντονισμένα να αποδομήσουν μια οργανωμένη κατάσταση η οποία μόνο θετικά αποτελέσματα έφερε στον τόπο. Έτσι το ΔΗΚΟ τοποθετεί τον εαυτό του σε χειρότερη μοίρα από τους εκ πεποιθήσεων εχθρών του προγράμματος. Γιατί πώς θα δικαιολογήσει, πειστικά όμως αυτή της τη μετάλλαξη η ηγεσία του ΔΗΚΟ; Με ποια μούτρα θα εξηγήσει ότι μια πολιτική που μέχρι χτες στήριζε και συνεπικουρούσε, ξαφνικά έγινε επιζήμια; Και θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις το ΔΗΚΟ. Από στελέχη, μέλη, οπαδούς και ψηφοφόρους που βλέπουν να χάνουν τις δουλείες τους, βλέπουν τις επιχειρήσεις τους μικρές ή μεγάλες να καταρρέουν, βλέπουν τους δείχτες της εθνικής οικονομίας να υποχωρούν. Αύριο όταν η ηγεσία και οι υποψήφιοι βουλευτές βρεθούν ενώπιον των ψηφοφόρων στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, θα δυσκολευθούν να ερμηνεύσουν αυτή τη μεταστροφή. Δεν θα έχουν επαρκείς και βάσιμες εξηγήσεις γιατί συνέβαλαν να εξουδετερωθεί ένα πρόγραμμα που τόσα πρόσφερε στον τόπο. Τότε είναι που θα καταλάβουν το λάθος τους, αλλά θα είναι αργά. Ελπίζουμε να μην είναι το ίδιο και για τον τόπο. Όμως για να συμβεί αυτό πρέπει κάποιοι να ανανήψουν να πουν mea culpa και να συνεργασθούν και να συμβάλουν στην επανόρθωση του λάθους όσο υπάρχει καιρός.