Ξεκινά έρευνα για τα επεισόδια του Σαββάτου στη Λευκωσία

Στα χέρια της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων Κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ) βρίσκεται η υπόθεση των επεισοδίων του περασμένου Σαββάτου κατά την εκδήλωση διαμαρτυρίας πολιτών στη Λευκωσία. Η Αρχή θα διορίσει ποινικούς ανακριτές για διερεύνηση της υπόθεσης.

Στο μικροσκόπιο της Ανεξάρτητης Αρχής βρίσκεται το κατά πόσο ασκήθηκε υπέρμετρη βία από μέλη της Αστυνομίας, την στιγμή που οι φωνές διαμαρτυρίας για τον τρόπο δράσης της Αστυνομίας, από πολίτες, οργανωμένα σύνολα αλλά και πολιτικά κόμματα, πληθαίνουν.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου είπε πως ο Αρχηγός της Αστυνομίας από χθες το πρωί έχει αποταθεί με επιστολή του στον Πρόεδρο της Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, για διερεύνηση της υπόθεσης με σκοπό να διαπιστωθεί κατά πόσον ασκήθηκε υπέρμετρη και δυσανάλογη βία κατά οποιουδήποτε προσώπου από μέλη της Αστυνομίας.

Σημείωσε πως η Αστυνομία, μέσω του Αρχηγού, έχει αποταθεί στην Αρχή Διερεύνησης για να διασφαλιστεί η αντικειμενική και αμερόληπτη εξέταση του θέματος και να καταδείξει ορθά και τεκμηριωμένα τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβησαν τα επεισόδια.

Ερωτηθείς ποιες ήταν οι οδηγίες των μελών της Δύναμης το Σάββατο, ο κ. Ανδρέου είπε πως αυτά θα τα καταδείξει η έρευνα της Ανεξάρτητης Αρχής και διαβεβαίωσε πως η Αστυνομία θα παρέχει οποιαδήποτε βοήθεια ή οτιδήποτε άλλο της ζητηθεί για να διερευνηθεί σωστά η υπόθεση αυτή.

Ο κ. Ανδρέου ανέφερε πως κατά τα επεισόδια έχουν προκύψει 11 συλλήψεις ενώ έχουν εκδοθεί και 6 εξώδικες καταγγελίες πολιτών.

Η Ανεξάρτητη Αρχή πάντως προχωρά στον διορισμό ποινικών ανακριτών για διερεύνηση της υπόθεσης με την έγκριση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Όπως ανακοίνωσε από χθες η Αρχή, αποφάσισε την αυτεπάγγελτη διερεύνηση της υπόθεσης και σήμερα, προς την κατεύθυνση αυτή, ζήτησε τη συγκατάθεση του Γενικού Εισαγγελέα για διορισμό ποινικών ανακριτών, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Πηγή: ΚΥΠΕ