Ξύνουν πληγές από την κατάρρευση του πρώην συνεργατισμού – Κεραυνοί Αρέστη για απαξίωση του συστήματος

Το πολύπαθο ζήτημα της κατάρρευσης του Συνεργατισμού επανέρχεται στο προσκήνιο και ξύνει πληγές του παρελθόντος, μετά τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, στην παρουσία του προέδρου της τριμελούς τότε Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό Γεώργιου Αρέστη, του Γενικού Ελεγκτή και της Υπουργού Δικαιοσύνης. 

Αίσθηση προκάλεσαν οι αναφορές του κ. Αρέστη, ο οποίος δυο χρόνια μετά την έκδοση του πολύκροτου πορίσματος, έκανε λόγο για απαξίωση των συμπερασμάτων της Επιτροπής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και από τον τέως Υπουργό Οικονομικών.

” ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ”

Με τον πρόεδρο της Ερευνητικής Επιτροπής Γεώργιο Αρέστη να αναφέρει πως:

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε διερωτηθεί γιατί να λάβει υπόψη του μια έκθεση επειδή την έκαναν τρεις δικαστές.  Είχε πει ακόμη πως τα μέλη  της Επιτροπής είναι όπως τους ιατροδικαστές που έκαναν λάθος στην περίπτωση της γυναίκας στην Πάφο, η οποία φαγώθηκε  από τους σκύλους.  Τα είπε δημόσια αυτά και γι`  αυτό τα γνωρίζω.

Μίλησε, επίσης, για τις πολιτικές ευθύνες που απέδωσε το πόρισμα στον τέως Υπουργό Οικονομικών, αλλά και στον αρνητικό ρόλο του πρώην Γενικού Διευθυντή της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας. Ο Γενικός Ελεγκτής από την πλευρά του έκανε αναφορά, μεταξύ άλλων, στις αδιαφανείς διαδικασίες που ακολουθούνταν, λέγοντας πως μετά την πρόσληψη του Νικόλα Χατζηγιάννη, άξια στελέχη του Συνεργατισμού όπως ο Μάριος Κληρίδης, αναγκάστηκαν να παραιτηθούν, ενώ η Υπουργός Δικαιοσύνης ξεκαθάρισε πως το αρμόδιο Υπουργείο δεν εμπλέκεται στις έρευνες της Αστυνομίας.

Τις ανησυχίες τους για την πορεία του ανακριτικού έργου και το χρόνο ολοκλήρωσης του, καθώς στις έρευνες εργάζονται μόνο 13 αστυνομικοί, με τον όγκο της δουλειάς να είναι τεράστιος, εξέφρασαν, επίσης, οι Οικολόγοι, το Κίνημα Αλληλεγγύη και το ΕΛΑΜ.