Υπ.Υγείας: Ο αριθμός των εμβολιασμών που διενεργήθηκαν μέχρι 17 Φεβρουαρίου

Συνολικά 56.791 εμβολιασμοί διενεργήθηκαν μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου, εκ των οποίων οι 37.570 αφορούν άτομα που έλαβαν την 1η δόση του εμβολίου και οι 19.221 άτομα που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους (2η δόση), αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο το Υπουργείο Υγείας.

Οπως σημειώνει, η διαδικασία εμβολιασμού για την COVID-19 προχωρεί ομαλά, σύμφωνα με τον σχεδιασμό και τα χρονοδιαγράμματα που καθορίστηκαν στο Εθνικό Πλάνο Εμβολιασμού και αρχίζει άμεσα ο κατ’ οίκον εμβολιασμός των κλινηρών ασθενών.

Ειδικά το Υπουργείο αναφέρει ότι 43.000 περίπου, εμβολιασμοί αφορούν ηλικιωμένους που εμβολιάστηκαν είτε στους οίκους ευγηρίας όπου διαμένουν, είτε στα Κέντρα Εμβολιασμού.

Περαιτέρω αναφέρει πως σύμφωνα με την ενημέρωση από τις παρασκευάστριες εταιρείες, η Κύπρος αναμένεται να παραλάβει τον Μάρτιο συνολικά 130.440 δόσεις από τα τρία αδειοδοτημένα εμβόλια.

Προσθέτει ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες ο εμβολιασμός με την 1η δόση των ατόμων ηλικίας 70 ετών και άνω, των επαγγελματιών υγείας και ασθενών που εμπίπτουν σε συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων, κατόπιν εισήγησης της ad hoc Επιτροπής για την ιεράρχηση των ευπαθών ομάδων, έχει αρχίσει η εμβολιαστική κάλυψη συγκεκριμένων ομάδων ασθενών όπως οι θαλασσαιμικοί, οι αιμοκαθαρόμενοι και οι ασθενείς με σοβαρή χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Την εβδομάδα που πέρασε είχαν εμβολιαστεί με την 1η δόση 452 άτομα που ανήκουν στις πιο πάνω ομάδες. Παράλληλα, ιεραρχούνται και ομαδοποιούνται κι άλλες ευάλωτες ομάδες, όπως οι μεταμοσχευμένοι, κοκ.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή την περίοδο πρόσβαση στην Πύλη Εμβολιασμού έχουν τα άτομα ηλικίας 74 ετών και άνω. Οι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται σε εννέα Κέντρα Εμβολιασμού σε όλες τις Επαρχίες, από συνολικά 20 συνεργεία. Επιπλέον, άρχισαν τη λειτουργία τους δύο μεγάλα Εμβολιαστικά Κέντρα, στην Κρατική Έκθεση, Λευκωσία, και στο Αθλητικό Κέντρο «Σπύρος Κυπριανού», Λεμεσός, δυναμικότητας 15 και 10 συνεργείων αντίστοιχα.

Παράλληλα, έχουν ήδη εντοπιστεί χώροι για τη δημιουργία αντίστοιχων Εμβολιαστικών Κέντρων στην Πάφο και τη Λάρνακα, τα οποία εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμα τις επόμενες μέρες. Σε πλήρη ανάπτυξη των Κέντρων Εμβολιασμού, θα μπορούν να διενεργούνται μέχρι και 15,000 εμβολιασμοί την ημέρα. Επιπλέον, εμβολιασμοί διενεργούνται από έξι κινητές μονάδες παγκύπρια, και άμεσα αρχίζει ο κατ’ οίκον εμβολιασμός των κλινηρών ασθενών.

Επισημαίνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν αξιολογηθεί και αδειοδοτηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων τρία εμβόλια, της Pfizer/BioNTech, της AstraZeneca και της Moderna. Αίτηση για αδειοδότηση έχει υποβάλει στον ΕΜΑ και η εταιρεία Johnson&Johnson, που αναμένεται να αξιολογηθεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Το Υπουργείο Υγείας παραμένει προσηλωμένο στην γρήγορη εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών, ώστε να επιτευχθεί προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού το συντομότερο δυνατό και κατ’ επέκταση, τη θωράκιση του Συστήματος Υγείας, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ