ΥΠΟΙΚ: Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την ορθότητα των πολιτικών και την ανθεκτικότητα της οικονομίας

Τα πραγματικά στοιχεία για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας επιβεβαιώνουν τόσο την αποτελεσματικότητα των πολιτικών στήριξης της κυβέρνησης στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους όσο και την ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας, δηλώνει ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.Σε γραπτή του δήλωση με αφορμή την ανακοίνωση των στοιχείων της Eurostat, που καταδεικνύουν ότι η συρρίκνωση στην Κύπρο το 2020 διαμορφώθηκε στο 5,1%, ο κ. Πετρίδης σημειώνει ότι η συρρίκνωση είναι «σημαντικά μικρότερη από τις όποιες προβλέψεις είχαν γίνει κατά τη διάρκεια του έτους» και ότι η μείωση του Κυπριακού ΑΕΠ για το 2020, είναι επίσης σημαντικά μικρότερη συγκριτικά με το σύνολο της Ευρωζώνης (-6,8 %) αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (-6,4%).

«Τα πραγματικά πλέον στοιχεία, επιβεβαιώνουν τόσο την αποτελεσματικότητα των πολιτικών στήριξης της κυβέρνησης στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους όσο και την ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας» τονίζει ο ΥΠΟΙΚ.

Σημειώνει ακόμη ότι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του Κυπριακού ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου του 2020 σε σχέση με τρίτο τρίμηνο, ήταν 1,4% που αποτελεί τον τρίτο καλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, η οποία στο σύνολο της σημείωσε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του -0,6%.

Ο κ. Πετρίδης υπογραμμίζει ωστόσο ότι «οι προκλήσεις για τη διαχείριση της πανδημίας είναι ακόμη μπροστά μας και είναι μεγάλες, τα προβλήματα στην αγορά είναι υπαρκτά. Υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα τόσο στον καθοριστικό για την οικονομία ρυθμό των εμβολιασμών αλλά και στη διακύμανση της πανδημίας».

Η Κυβέρνηση, αναφέρει ο Υπουργός Οικονομικών, «θα συνεχίσει με όλα τα μέσα να στηρίζει την οικονομία, και σε αυτό επιζητά τη συνεργασία από όλους», προσθέτοντας ότι «καθοριστικό ρόλο στην οικονομική διαχείριση από τώρα θα διαδραματίσει η στάση ευθύνης όλων μας έναντι της τήρησης των πρωτοκόλλων».

«Με αυτό τον τρόπο, θα θέσουμε συλλογικά τα θεμέλια για μια δυνατή ανάκαμψη το επόμενο διάστημα», καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ