ΥΠΠΑΝ: Στόχος η ομαλή επάνοδος στα σχολεία

Έμφαση στην ανάγκη να αποφευχθούν φέτος στα σχολεία εκδηλώσεις που συνηθίζονταν την Τσικνοπέμπτη, ούτως ώστε να μην παραβιαστούν κανόνες υγειονομικής προστασίας, δόθηκε κατά την σημερινή τηλεδιάσκεψη του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομου Προδρόμου με τη Γραμματεία της ΠΣΕΜ.

Ο Υπουργός Παιδείας, κατά την τηλεδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν από πλευράς Υπουργείου και ο Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης Κυπριανός Λούης και ο Διευθυντής Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ηλίας Μαρκάτζιης, είπε ότι στόχος τους είναι να επιτύχουν την ομαλή επάνοδο στα σχολεία, να αντιμετωπίσουν δυσκολίες που σίγουρα υπάρχουν μέσα στον μαθητικό πληθυσμό και να στηρίξουν τους μαθητές και τις μαθήτριες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, κατά την τηλεδιάσκεψη, κατ’ αρχάς, ο Υπουργός ευχαρίστησε τους μαθητές και μαθήτριες για την υπεύθυνη συμπεριφορά που επέδειξαν μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας και για το πνεύμα συνεργασίας που είχαν, όπως και για τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει, όλο αυτό το διάστημα, παρά τις όποιες δυσκολίες, για να συμμετέχουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Στη συνέχεια, ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση λέγοντας ότι πάρα τις όποιες ελλείψεις είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι ανταποκριθήκαμε στην απαραίτητη αναστολή της φοίτησης με φυσική παρουσία και δεν χάσαμε την εκπαίδευση, παρέχοντας στους μαθητές και μαθήτριες εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Πρόσθεσε ότι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας είναι μια νέα πραγματικότητα για τα σχολεία μας.

Παρόλα αυτά, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι όσον αφορά στον καθορισμό της εξεταστέας ύλης, ειδικά για τις Παγκύπριες Εξετάσεις, θα ληφθεί υπόψη ότι ένα μέρος καλύφθηκε εξ αποστάσεως και ότι δεν είναι ακριβώς το ίδιο όπως η διδασκαλία με φυσική παρουσία.

Όπως είπε, θα συνεκτιμηθούν όλοι οι παράγοντες σε όλα τα σχολεία και τελικά θα καθοριστεί το τι θα ισχύει με λογική μετριασμού.

Δηλαδή, πρόσθεσε ο κ. Προδρόμου, στη βάση της διδασκαλίας που έγινε -και λαμβάνοντας υπόψη ότι ένα μέρος, που ποικίλει από σχολείο σε σχολείο, καλύφθηκε με εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπως και ότι οι μήνες Απρίλιος και Μάιος προσφέρονται για επαναλήψεις και εμπέδωση- θα κρίνουμε, κατόπιν και των εισηγήσεων που θα έχουμε από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και τις επιθεωρήσεις των σχολείων, τι είναι εκείνο που θα πρέπει να εξεταστεί.

Επομένως, ανέφερε δεν θα ήταν συνετό να προτρέξουμε, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα, να δούμε πώς θα εξελιχθεί η διδασκαλία.

Οι τελειόφοιτοι, συνέχισε, θα έχουν όμως όλο τον χρόνο να προετοιμαστούν, ενώ, όπως σημείωσε, ήδη γνωρίζουν επακριβώς τι διδάχθηκε το Α’ τετράμηνο.

Όσον αφορά στην Α’ και Β’ Λυκείου και στο τρίτο έτος των Τεχνικών Σχολών, ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε στους εκπροσώπους της ΠΣΕΜ ότι θα γίνει μια γραπτή εξέταση στο τέλος του Β’ τετράμηνου.

Ο Υπουργός επισήμανε, επίσης, ότι συμμετέχοντας και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει διαπιστώνει ότι τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι 26 εταίροι μας και σε υλικοτεχνικές ανάγκες για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και σε ανάγκες επιμόρφωσης και σε κενά που κατά τόπους παρατηρούνται.

Παρόλα αυτά, σημείωσε ότι χάρη στην καλή διαχείριση που έγινε στην Κύπρο, είμαστε ανάμεσα στις χώρες που είχαμε τη μικρότερη διακοπή της φοίτησης με φυσική παρουσία.

Ανέφερε, επίσης, ότι σε συνεργασία με την Ειδική Επιτροπή που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Υγείας για τη στήριξη της κοινότητας και τη διαφύλαξη της ψυχικής υγείας λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε η πανδημία COVID-19, της οποίας προεδρεύει ο δρ Κωνσταντίνος Φελλάς, το ΥΠΠΑΝ διοργανώνει διαδικτυακό σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας στους μαθητές και μαθήτριες.

Σε αυτό, σημείωσε, θα συμβάλουν αποφασιστικά και η Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας και η Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής του ΥΠΠΑΝ.

Στόχος μας είναι, ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας, να επιτύχουμε την ομαλή επάνοδο στα σχολεία, να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες που σίγουρα υπάρχουν μέσα στον μαθητικό πληθυσμό και να στηρίξουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες.

Ανταποκρινόμενος σε επισημάνσεις της ηγεσίας της ΠΣΕΜ, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι τα σχολεία και αρμόδιες Διευθύνσεις στο Υπουργείο θα εξετάσουν τόσο το θέμα των απουσιών λόγω αντικειμενικών δυσκολιών, όσο και το θέμα της ομαλής επανόδου χωρίς υπερβολική συγκέντρωση γραπτών εξετάσεων που έθεσε η ΠΣΕΜ.

Τέλος, δόθηκε έμφαση στην ανάγκη να αποφευχθούν φέτος στα σχολεία εκδηλώσεις που συνηθίζονταν την Τσικνοπέμπτη, ούτως ώστε να μην παραβιαστούν κανόνες υγειονομικής προστασίας και σε αυτό το σημείο εκφράστηκε η κοινή βούληση Υπουργείου και ΠΣΕΜ να συνεργαστούν και με τους οργανωμένους γονείς για τον σκοπό αυτό.

Πηγή: ΚΥΠΕ