Τη νέα χρηματοδοτική δέσμευση της ΕΕ ύψους 560 εκ. ευρώ για τη Συρία ανακοίνωσε ο Μπορέλ

Τη νέα χρηματοδοτική δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους 560 εκατομμυρίων ευρώ, το ίδιο ποσό που δεσμεύτηκε πέρυσι, ανακοίνωσε σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ κατά την 5η Διάσκεψη των Βρυξελλών για τη Συρία.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της διάσκεψης υπενθύμισε ότι σε 10 χρόνια, περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει και ίσως 100.000 έχουν εξαφανιστεί, πάνω από 12 εκατομμύρια είναι οι πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένοι και σήμερα, πάνω από 13 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, οι μισοί παιδιά.

“Μια γενιά Σύρων γνώρισε μόνο τον πόλεμο”, επεσήμανε. “Ωστόσο, για να επιτύχουμε τη σωστή θεραπεία, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις αιτίες του προβλήματος. Ακριβώς πριν από δέκα χρόνια, οι Σύριοι βγήκαν ειρηνικά στους δρόμους ζητώντας ελευθερία, δικαιοσύνη και οικονομική προοπτική. Το καθεστώς απάντησε με ακραία βία τρόπο, ανίκανο και απρόθυμο να ανταποκριθεί σε αυτά τα αιτήματα. Η κατάσταση κλιμακώθηκε στη θανατηφόρα σύγκρουση που γνωρίζουμε. Οι αλλαγές που ζήτησαν ειρηνικά οι Σύροι δεν έχουν πραγματοποιηθεί. Αν μη τι άλλο, οι απαιτήσεις τους έχουν συσσωρευτεί”, υπενθύμισε ο κ. Μπορέλ.

“Σήμερα, επιβεβαιώνουμε την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας για το ψήφισμα 2254 για την ασφάλεια των Ηνωμένων Εθνών”, ανακοίνωσε. “Πάνω από 85 αντιπρόσωποι από περισσότερες από 55 χώρες και πάνω από 25 διεθνείς οργανισμοί συγκεντρώθηκαν ουσιαστικά, επιβεβαιώνοντας το βασικό μήνυμα του ψηφίσματος: οι Σύριοι πρέπει να αποφασίσουν το μέλλον της Συρίας”, σημείωσε.

“Το μέλλον της Συρίας δεν ανήκει σε καμία από τις φατρίες και σε καμία από τις εξωτερικές δυνάμεις. Εναπόκειται στους Σύρους να το διαμορφώσουν, στις διαπραγματεύσεις υπό την ηγεσία της Συρίας και υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών”, τόνισε. “Το συριακό καθεστώς πρέπει να λάβει μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση”, δήλωσε ο κ. Μπορέλ. “Αν το κάνουν, θα απαντήσουμε”, επεσήμανε.

“Εν τω μεταξύ, θα συνεχίσουμε να κινητοποιούμε όλες τις προσπάθειές μας για να καλύψουμε τις αυξανόμενες ανάγκες του συριακού λαού και των γειτονικών χωρών που φιλοξενούν 5,6 εκατομμύρια πρόσφυγες. Πρέπει να αποτίσουμε φόρο τιμής στην Ιορδανία, τον Λίβανο και την Τουρκία για την εξαιρετική γενναιοδωρία τους – και επιτρέψτε μου επίσης να αναφέρω την Αίγυπτο και το Ιράκ από αυτή την άποψη”, δήλωσε ο κ. Μπορέλ.

“Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της υπήρξαν ο μεγαλύτερος πάροχος στήριξης για τους Σύρους με σχεδόν 25 δισ. ευρώ που παραδόθηκαν από την αρχή της κρίσης”, υπενθύμισε.

Πηγή: ΚΥΠΕ