Α.Νεοφύτου: Μεγαλύτερες προοπτικές για κυπριακή κτηνοτροφία από κατοχύρωση χαλουμιού

δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος πρόσθεσε ότι η κατοχύρωση θα δώσει την ευκαιρία να βοηθηθεί η κυπριακή κτηνοτροφία, η αγελαδοτροφία, η ποιμνιοτροφία, αλλά και η τυροκομία στην Κύπρο να έχει ακόμα πιο μεγάλες προοπτικές.

Σε δηλώσεις του, μετά την επίσκεψη του στη φάρμα αιγοπροβάτων της οικογένειας Ζωνιά στο Δάλι, όπου και συζήτησε με ποιμνιοτρόφους για την κατοχύρωση του χαλουμιού ως προϊόντος ΠΟΠ, ο κ. Νεοφύτου είπε πως η κατοχύρωση του χαλλουμιού είναι «λίρα εκατό», με τις προοπτικές να είναι τεράστιες.

Όπως είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ «η χθεσινή μέρα ήταν μέρα ορόσημο για την κυπριακή κτηνοτροφία, αλλά και την τυροκομία», σημειώνοντας ότι «μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών η Κυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη, μαζί με τον τέως Υπουργό Γεωργίας Νίκο Κουγιάλη, αλλά και με την υπερπροσπάθεια του νυν Υπουργού Κώστα Καδή, αυτός ο εθνικός στόχος για την κατοχύρωση του χαλλουμιού είναι πλέον πραγματικότητα».

«Θα δώσει την ευκαιρία στο να βοηθηθεί η κυπριακή κτηνοτροφία και η αγελαδοτροφία και η ποιμνιοτροφία αλλά και η τυροκομία στον τόπο μας να έχει ακόμα πιο μεγάλες προοπτικές. Είναι όπως λέμε αγαπητοί μου, λίρα εκατό, οι προοπτικές είναι τεράστιες. Η τιμή του χαλλουμιού σταδιακά θα αυξάνεται κατακόρυφα. Την ίδια ώρα, που θα αυξάνεται και η ζήτηση του χαλλουμιού. Όρεξη να έχετε να μπορείτε να παράγετε γάλα γιατί η αγορά είναι πλέον παγκόσμια. Στην παγκόσμια αγορά το όνομα χαλούμι θα είναι μόνο από το κυπριακό εθνικό προϊόν», είπε.

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στη φάρμα Ζωνιά, ο κ. Νεοφύτου είπε πως πρόκειται για μια «μάντρα ευρωπαϊκών προδιαγραφών με πάνω από χίλια ζώα», για να σημειώσει ότι όπως πληροφορήθηκε στον ίδιο χώρο θα μπορούσε να πολλαπλασιαστεί ο πληθυσμός εάν το κράτος έκανε ένα απλό πράγμα, δηλαδή να αυξήσει τον συντελεστή, για τα κτηνοτροφικά υποστατικά. «Ένα πράγμα που κοστίζει μηδέν στο κράτος και θα έχει πολλαπλά οφέλη στην οικονομία», είπε.

Διαβεβαίωσε ότι το συγκεκριμένο αίτημά «το οποίο δεν έχει κανένα κόστος σε κανένα, παρά δημιουργεί επιπρόσθετες οικονομικές δυνατότητες για περισσότερη δραστηριοποίηση στον τομέα που θέλουμε να δραστηριοποιηθεί, θα το συζητήσω με τους Υπουργούς και την Κυβέρνηση».

«Και είμαι βέβαιος ότι αυτό το λογικό αίτημα θα ικανοποιηθεί. Είστε από τις ελάχιστες εξαιρέσεις που επισκέπτομαι και δεν ζητούν χρήματα» είπε.

«Ζήτησες ένα απλό πράγμα να σου αυξήσουν τον συντελεστή για να αυξήσεις τον πληθυσμό των ζώων σου, για να αυξήσεις την συνεισφορά σου στην οικονομία. Έτσι επαγγελματίες θέλει ο τόπος. Θα είμαστε δίπλα σας και καλύτερες μέρες θα έρθουν για τον τόπο μας», είπε.

Ο Επαρχιακός Γραμματέας Παναγροτικού, Αντρέας Αλεξάνδρου, είπε ότι «η κατοχύρωση του χαλλουμιού είναι πλέον γεγονός ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης», σημειώνοντας ότι «δημιουργείται πλέον μια ομπρέλα που να προστατεύει το χαλλούμι, ούτως ώστε οι χώρες αυτές οι οποίες παρήγαγαν χαλούμι δεν θα μπορούν πλέον να παράξουν αυτό το χαλλούμι και δίδεται η ευκαιρία στην Κύπρο, στο μικρό νησί μας να παράξει τόσο χαλλούμι ώστε να ικανοποιήσει τις ανάγκες όλου του κόσμου».

«Πρέπει να το προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού το χαλλούμι, υπάρχει πάρα πολύ πληθώρα ούτως ώστε να δουλέψουν όλοι οι επηρεαζόμενοι οι τυροκόμοι, οι αγελαδοτρόφοι, οι αιγοπροβατοτρόφοι», είπε.

Ο Γραμματείας Παγκύπριας Οργάνωσης Ποιμνιοτρόφων, Νίκος Μιχαηλ, ανέφερε πως «το διαχρονικό μας αίτημα για κατοχύρωση του χαλλουμιού ως ονομασίας προέλευσης ΠΟΠ βρήκε τελικά το δρόμο του», προσθέτοντας ότι «κάτω από τους σωστούς χειρισμούς, κάτω από τους συνετούς χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη και των δύο Υπουργών του που ασχολήθηκαν με το θέμα του Νίκου Κουγιάλη και του Κώστα Καδή».

Είπε ακόμα ότι «ο φάκελος ο οποίος πέρασε από συμπληγάδες εμπλεκόμενων συμφερόντων, σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να το ανακοινώσουμε ότι κατοχυρώθηκε το εθνικό μας προϊόν το οποίο θα φέρει πολλά οφέλη στην οικονομία γενικά του τόπου σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα εξαγγείλει σύντομα ο Υπουργός Γεωργίας, ευελπιστούμε ότι θα είναι τόσο γενναιοπάροχο το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες σε εξοπλισμό τις μονάδες για να μπορούμε να καλύψουμε τις τρέχουσες ανάγκες σε ποσότητα γάλακτος».

Πηγή: ΚΥΠΕ