Αδάμου: Χρέος μας να εντείνουμε τις προσπάθειες για δίκαιη, βιώσιμη λύση του Κυπριακού

Χρέος μας, σήμερα που ο λαός μας συνεχίζει να στερείται βασικές ελευθερίες λόγω της τουρκικής κατοχής, είναι να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος που θα βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Αδάμος Αδάμου, μετά την πανηγυρική δοξολογία, που έγινε το πρωί στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Φανερωμένης, για τη διπλή γιορτή του Ευαγγελισμού και της μεγάλης Εθνικής Επετείου των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821.

Μια λύση, σύμφωνα με τον κ. Αδάμου, που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των νομίμων κατοίκων του νησιού μας Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων.

Αναφερόμενος στη μεγάλη θυσία των προγόνων μας, οι οποίοι κατάφεραν να σπάσουν τον ζυγό της σκλαβιάς που τους καταδυνάστευε για 400 χρόνια, ο προεδρεύων της Δημοκρατίας είπε ότι «χωρίς οργανωμένο στρατό, απέναντι σε πολυάριθμες και καλά εξοπλισμένες δυνάμεις, μέσα σε δυσμενείς διεθνείς πολιτικές συνθήκες, οι Έλληνες ξεκίνησαν τον άνισο αγώνα τους».

«Πολέμησαν, θυσιάστηκαν, υπέστησαν ανείπωτες βαρβαρότητες αλλά πέτυχαν να σπάσουν τον ζυγό που για 400 χρόνια τους κρατούσε στην σκλαβιά», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «στην πορεία προς την εθνική παλιγγενεσία το παρόν τους έδωσαν και οι Έλληνες της Κύπρου».

Μετά το πέρας της δοξολογίας, ο προεδρεύων της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι προς τιμήν των ηρώων της εθνικής παλιγγενεσίας στο Μαυσωλείο Ηρώων 1821 που βρίσκεται στο προαύλιο της εκκλησίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ