ΑΜΑΝ: Δεν γλιτώνουν τα τοπικά μέτρα οι Λεμεσιανοί!

Μονόδρομος  θα είναι τα  ειδικά περιοριστικά μέτρα  στην επαρχία της Λεμεσού, εάν η κατάσταση δεν παρουσιάσει εντός των επομένων ημερών σταθεροποίηση ή βελτίωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος της  Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου ενημερώθηκε από τον Υπουργό Υγείας για την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί ειδικά σε σχέση με το σύστημα υγείας.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες ο ίδιος ο Πρόεδρος  ζήτησε να δοθούν ακόμη μερικές μέρες, μέχρι τουλάχιστον και το τέλος της εβδομάδας και στην συνέχεια να σταθμιστούν τα δεδομένα χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο κλιμάκωσης «εκεί και όπου χρειάζεται».

Η φράση εκεί και όπου χρειάζεται εκ των πραγμάτων παραπέμπει πρώτα και πάλω από όλα στην επαρχία της Λεμεσού που παρουσιάζει εδώ και αρκετό καιρό την χειρότερη επιδημιολογική εικόνα παγκύπρια.

Έτσι και αλλιώς ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης στο χθεσινοβραδινό διάγγελμα του με τη αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου πανδημίας στην Κύπρο, επέλεξε να επικεντρωθεί στη Λεμεσό αφήνοντας ξεκάθαρα ανοικτό το ενδεχόμενο τοπικών μέτρων.

«Είναι με ιδιαίτερη πραγματικά λύπη που υποχρεώνομαι να παρέμβω σε σχέση με όσα απαράδεκτα σημειώθηκαν στη Λεμεσό και δυσχεραίνουν, δυστυχώς, τις προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας.

Αναφέρομαι πιο συγκεκριμένα στα όσα θλιβερά διαδραματίστηκαν από μέρος των συμπολιτών μου κατά την ημέρα των αποκριών.

Με όσα λέω δεν έχω πρόθεση να στοχοποιήσω τους συμπολίτες μου. Τα στοιχεία εξάλλου είναι τέτοια που μιλούν από μόνα τους. Το δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, είναι ήδη υπερπλήρες, ενώ ασθενείς από τη Λεμεσό καλύπτουν το 70% των διαθέσιμων κλινών παγκυπρίως.

Γνωρίζετε τα ιδιαίτερά αισθήματα που τρέφω για εσάς, αλλά και για την πόλη μας. Υπεράνω, όμως, των αισθημάτων αγάπης, προέχει το καθήκον για το σύνολο της χώρας.

Για αυτό και για υστάτη φορά, προτού τα επιδημιολογικά δεδομένα μάς αναγκάσουν να λάβουμε νέα αυστηρά και, ενδεχομένως, τοπικά μέτρα, καλώ το σύνολο των συμπολιτών μου να συνειδητοποιήσουν πως δεν θα επιτρέψω η χώρα, λόγω της αλόγιστης και ασυνείδητης συμπεριφοράς μιας θλιβερής μειοψηφίας να υποφέρει στο σύνολο της», είχε πει χαρακτηριστικά ο Νίκος Αναστασιάδης.

Σύσκεψη Ιωάννου με ΟΚΥΠΥ

Όσο αφορά τώρα την κατάσταση με το σύστημα υγείας του τόπου, σύμφωνα με πληροφορίες αύριο στις 10:30 ο Υπουργός Υγείας θα έχει σύσκεψη με ΟΚΥπΥ στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για να ενημερωθεί για το επιχειρησιακό πλάνο. Πώς δηλαδή προχωρούν με τις επιπλέον κλίνες που αναπτύσσουν για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που αναμένεται να προκύψουν τις επόμενες ημέρες.

Η σοβαρότητα πάντως της κατάστασης καταδεικνύεται  ξεκάθαρα και από την γραπτή δήλωση καμπανάκι νωρίτερα σήμερα του Υπουργού Υγείας:

«Αν συνεχίσουμε να βλέπουμε αυτή την αυξανόμενη τάση το επόμενο διάστημα, είναι θέμα χρόνου να φτάσουμε στα όρια του Συστήματος Υγείας, όπου πλέον δεν θα είναι εφικτό να προσφέρουμε ποιοτική περίθαλψη στους ασθενείς», ανέφερε χαρακτηριστικά στη δήλωση του ο Υπουργός Υγείας.

Το μόνο θετικό σημείο

Μοναδικό θετικό σημείο σε σχέση με την κατάσταση στο σύστημα υγείας ο συγκρατημένος αριθμός νοσηλειών στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Ωστόσο  κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι αυτό θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.