Αναστολή χορήγησης παρτίδας εμβολίων της Astrazeneca και στην Κύπρο

Η μεγάλη ανησυχία για τα δύο θρομβοεμβολικά επεισόδια που παρουσιάστηκαν στην Αυστρία μετά από χορήγηση εμβολίου συγκεκριμένης παρτίδας της Astra Zeneca έθεσαν σε συναγερμό το Υπουργείο Υγείας.

Οι φαρμακευτικές υπηρεσίες αποφάσισαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα των άλλων χωρών και ανέστειλαν την χορήγηση δόσεων από την συγκεκριμένη παρτίδα.

Η συγκεκριμένη παρτίδα εμβολίων χορηγήθηκε και στην χώρα μας σε μικρό αριθμό ατόμων όπως μας αναφέρθηκε και το Υπουργείο Υγείας ήδη βρίσκεται σε επικοινωνία με όσους το έχουν λάβει. Ταυτόχρονα καλεί το κοινό να μην ανησυχεί.

Τα δύο περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων που παρουσιάστηκαν μετά από την χορήγηση των εμβολίων από την συγκεκριμένη παρτίδα δεν φαίνεται να σχετίζονται με τον εμβολιασμό και χαρακτηρίζονται ως περιστατικά που θα συνέβαιναν έτσι και αλλιώς.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο ΕΟΦ τόνισαν ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας και παρακολουθούν το ζήτημα. Ωστόσο το Υπουργείο Υγείας θα περιμένει το πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό προκειμένου να αποφασίσει αν θα χορηγήσει ξανά την συγκεκριμένη παρτίδα.

ΠΛΗΓΜΑ ΑΠΟ ASTRAZENECA

Η ανακοίνωση της Άστρα Ζένεκα για μειωμένη παράδοση εμβολίων έφερε ελαφρύ μούδιασμα και στην χώρα μας αφού αναπόφευκτα βραχυπρόθεσμα θα την επηρεάσει. Η Κύπρος θα δει μείωση στις παραδόσεις τις επόμενες 3 εβδομάδες.

Ωστόσο το Υπουργείο Υγείας ελπίζει ότι μακροπρόθεσμα θα παραλάβει τις δόσεις που έχει να παίρνει από την εταιρεία και γι` αυτό δεν θα επηρεαστεί ουσιαστικά το εμβολιαστικό μας πρόγραμμα. Παράλληλα αναμένουμε αρχές Απριλίου και τις πρώτες αφίξεις από την Johnson and Johnson για να προστεθεί ακόμη ένα όπλο στη φαρέτρα στη μάχη για αναχαίτιση της πανδημίας.