Ανοίγει ή όχι η εστίαση…

Στην επόμενη φάση χαλάρωσης των μέτρων μπαίνει από σήμερα η Κύπρος με την αγωνία να αυξάνεται ολοένα και περισσότερο τόσο από τους ιδιοκτήτες των χώρων εστίασης για τα νέα περιοριστικά μέτρα που καλούνται να εφαρμόσουν όσο και από τους επιδημιολόγους. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την πορεία της πανδημίας κυρίως σήμερα που ξεκινά η πρώτη μέρα χαλάρωσης.

Με βάση το υγειονομικό πρωτόκολλο η λειτουργία των χώρων εστίασης επιτρέπεται μέχρι τις 10.45 το βράδυ μόνο στους εξωτερικούς χώρους με αριθμό ατόμων που ορίζεται στα 2 τ.μ ανά άτομο.

Οι χώροι εστίασης, των οποίων η λειτουργία επιτρέπεται είναι:

  • εστιατόρια,
  • ταβέρνες,
  • καφετέριες,
  • μπυραρίες,
  • σνακ-μπαρ και μπαρ,
  • καφενεία,
  • χώροι εστίασης εντός εμπορικών κέντρων,
  • χώροι εστίασης εντός ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων κλπ.).

Η εξυπηρέτηση του κοινού θα γίνεται υποχρεωτικά και αποκλειστικά σε τραπεζοκαθίσματα με μέγιστο αριθμό προσώπων ανά τραπέζι τα 8 άτομα. Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους πελάτες καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας τους στο υποστατικό εκτός της ώρα που τρώνε.

Όσο αφορά τη μουσική απαγορεύεται οποιοδήποτε είδος μουσικής που ξεσηκώνει τους θαμώνες για χορό, όπως επίσης απαγορεύεται οι θαμώνες να στέκονται και να λικνίζονται γύρω από το τραπέζι τους.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που έφερε το πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας για το άνοιγμα των χώρων εστίασης όλοι περιμένουν να δουν πως αυτό θα λειτουργήσει. Τα παράπονα συνεχίζονται τόσο για τις αποστάσεις που πλέον είναι από καρέκλα σε καρέκλα όσο και για την επιλογή της μουσικής αφού  θεωρείται απαράδεχτο από τους ιδιοκτήτες οι οποίοι δηλώνουν πως δεν θα έπρεπε να εντάσσονται τέτοια πράγματα στο επίσημο έγγραφο. Ωστόσο πολλές είναι οι επιχειρήσεις που αποφάσισαν τελικά να μην ανοίξουν σήμερα αφού τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία του υποστατικού τους.

Από την άλλη οι καταναλωτές παρόλο που είναι αναγκασμένοι να φορούν τη μάσκα τους καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στους χώρους εστίασης, έτρεξαν να κάνουν κρατήσεις κατοχυρώνοντας μια θέση στους διάφορους χώρους που θα επαναλειτουργήσουν.

Από σήμερα παρατείνεται και η απαγόρευση της κυκλοφορίας μέχρι τις 11 το βράδυ.