Αντιδράσεις και επικρίσεις για το οικονομικό ”πρωτόκολλο” Τουρκίας – ψευδοκράτους

Ούτε εμείς γνωρίζουμε την τελική μορφή του πρωτοκόλλου που υπογράφηκε, δήλωσε στη «βουλή» σήμερα ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και «υπουργός οικονομίας και ενέργειας», Ερχάν Αρικλί, αναφερόμενος στην οικονομική και δημοσιονομική “συμφωνία συνεργασίας” Τουρκίας – ψευδοκράτους, που υπογράφηκε χθες στην Άγκυρα από τον Τούρκο Αντιπρόεδρο, Φουάτ Οκτάι και τον «πρωθυπουργό» Ερσάν Σανέρ.

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν ζήτησε να δημοσιοποιηθεί το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας, ενώ και ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού, Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι υπάρχουν επιπρόσθετα πρωτόκολλα στη συμφωνία και κανείς δεν ξέρει τι περιλαμβάνουν.

Δικαίως η αντιπολίτευση ζητεί να μάθει το περιεχόμενο της συμφωνίας, είπε ο κ. Αρικλί, σχολιάζοντας το αίτημα Ερχιουρμάν, λέγοντας «ούτε εμείς είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε τις λεπτομέρειες. Ούτε εμείς ξέρουμε την τελική μορφή του πρωτοκόλλου».

Η Γενί Ντουζέν στο πρωτοσέλιδό της σήμερα αναφέρει ότι το «σχέδιο δράσης» που αποτελεί τα παραρτήματα της «συμφωνίας» δεν ανακοινώθηκε.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η εφημερίδα αναφέρει ότι η συμφωνία προβλέπει ότι η «κυβέρνηση» δεσμεύτηκε να:

  • Υλοποιήσει τις μεταρρυθμιστικές δράσεις και τους στόχους που περιλαμβάνονται στο «σχέδιο δράσης 2021» του παραρτήματος της συμφωνίας κατά τον χρόνο που αναφέρεται γι αυτό.
  • Ετοιμάσει το αργότερο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2021 την πρότασή της για το οικονομικό πρόγραμμα του 2022.

Η κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας δεσμεύτηκε να:

  1. Παραχωρήσει δωρεά κονδύλι σε τουρκικές λίρες (ΤΛ) μέχρι και 2.250.000.000 ΤΛ (255 εκ ευρώ) Για πληρωμές επενδύσεων υποδομών και έργων του πραγματικού τομέα: 800 εκ ΤΛ (90,9 εκ ευρώ) που παραχωρήθηκαν το 2021,16.425.722,61 ΤΛ (1,86 εκ ευρώ) υπόλοιπο αναδρομικών από την βοήθεια του 2020.

    Αναφορικά με τις πληρωμές δραστηριοτήτων, αναφέρονται 150 εκ ΤΛ που παραχωρήθηκαν το 2021
    Για τις πληρωμές για την άμυνα, αναφέρεται ότι παραχωρήθηκε 750 εκ ΤΛ το 2021.

2. Να παραχωρήσει βοήθεια υπό μορφή δανείου σε ΤΛ έναντι δολαρίων ΗΠΑ μέχρι και 1 δις ΤΛ.

Ποσό 800 εκ ΤΛ θα πάει στο τρέχον έλλειμμα του προϋπολογισμού του ψευδοκράτους.

Η τουρκική κυβέρνηση δεσμεύεται επίσης να παρέχει τεχνική βοήθεια μέσω δημοσίων λειτουργών σε τομείς που θα νιώσει την ανάγκη η «κυβέρνηση».

Το ποσό που η κυβέρνηση της Τουρκίας παραχωρεί ή θα δανείσει στο ψευδοκράτος περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Θησαυροφυλακίου και Οικονομικών της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Αναφέρεται επίσης ότι το γραφείο ανάπτυξης και οικονομικής συνεργασίας της «πρεσβείας» της Τουρκικής Δημοκρατίας στην κατεχόμενη Λευκωσία, σε διαβούλευση με αντιπροσωπεία της «κυβέρνηση» θα ετοιμάζει μηνιαία έκθεση παρακολούθησης του «σχεδίου δράσης» με σκοπό τη διαπίστωση της προόδου σε αυτά που περιλαμβάνει και θα υποβάλλεται στην Τεχνική Αντιπροσωπεία της Τουρκικής Δημοκρατίας την πρώτη ημέρα του μηνός που ακολουθεί τον υπό αναφορά μήνα.

Η μηνιαία αυτή έκθεση θα επιβλέπεται εκ μέρους της Τεχνικής Αντιπροσωπείας της Τουρκικής Δημοκρατίας για τις πληρωμές και τη χρήση των δανείων που θα γίνουν για τα έργα υποδομών και του πραγματικού τομέα. Ως αποτέλεσμα της αξιολόγησης που θα γίνεται εκ μέρους της Τεχνικής Αντιπροσωπείας της Τουρκικής Δημοκρατίας, οι καθορισμένες δωρεές και δάνεια θα διαβιβάζονται προς το ψευδοκράτος από το Υπουργείο Θησαυροφυλακίου και Οικονομικών της Τουρκίας, κατόπιν έγκρισης του Τούρκου Αντιπρόεδρου.

Τους μήνες Ιούνιο και Σεπτέμβριο θα γίνονται συναντήσεις ελέγχου της πορείας της οικονομίας του ψευδοκράτους και προόδου επί του «σχεδίου δράσης». Των συναντήσεων ελέγχου θα προεδρεύει ο Συντονιστής Κυπριακών Υποθέσεων της Τουρκικής Δημοκρατίας και ο «μόνιμος γραμματέας» της «πρωθυπουργίας».

Πηγή: ΚΥΠΕ