Απόφαση για αγορά 50.000 Σπούτνικ

Έτοιμη να διαπραγματευτεί την αγορά του ρωσικού εμβολίου κατά του κορονοϊού, ΣΠΟΥΤΝΙΚ, είναι η Κύπρος. Μάλιστα το Υπουργικό Συμβούλιο σε πρόσφατη συνεδρία του πήρε σχετικές αποφάσεις.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος. Μιλώντας πριν από λίγο στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο κ. Κούσιος είπε ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αφορά την αρχική αγορά 50.000 δόσεων του ΣΠΟΥΤΝΙΚ. Στη συνέχεια και αναλόγως των εξελίξεων και των αναγκών, θα επιδιωχθεί η αγορά και επί πλέον δόσεων. Φυσικά όπως διευκρίνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, όλα θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Ενώπιον του Οργανισμού βρίσκεται αίτημα έγκρισης του ρωσικού εμβολίου. Μόλις υπάρξει θετική γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού θα προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην αγορά του εμβολίου.

‘Όπως είναι γνωστό αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη προχωρήσει πρωτοβουλιακά, χωρίς να περιμένουν εγκρίσεις από ευρωπαϊκούς θεσμούς, στην αγορά του ΣΠΟΥΤΝΙΚ. Την αγορά του ρωσικού εμβολίου ευνοεί και το μπάχαλο που έχουν προκαλέσει οι Βρυξέλες στον χειρισμό του θέματος των εμβολίων, τις ελλείψεις που παρατηρούνται και τις παρενέργειες, αλλά και αμφιβολίες που υπάρχουν για την ποιότητα ορισμένων από τα εμβόλια. Αντίθετα με τις χώρες αυτές, η Κύπρος ως τώρα επιδεικνύει αυστηρή προσήλωση και συμμόρφωση στην επίσημη  γραμμή των Βρυξελών και απέφυγε να αναζητήσει εμβόλια από άλλες πηγές, περιοριζόμενη στις δόσεις που μας χορηγεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως  η ενιαία γραμμή έχει υποστεί σοβαρά ρήγματα αφού ο κεντρικός σχεδιασμός φαίνεται να αποτυγχάνει, ενώ πρόσθετα προβλήματα δημιουργεί τον τελευταίο καιρό και το εμβόλιο της ΑΣΤΡΑ-ΖΕΝΕΚΑ που σύμφωνα με ορισμένες ενδείξεις παρουσιάζει παρενέργειες. Αυτό οδήγησε και την Κύπρο να αναστείλει τους εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Η αναβολή ισχύει για τρις μέρες, μέχρι και μεθαύριο Πέμπτη, οπότε αναμένεται σχετική γνωμοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.