Άρχισε η 2η περίοδος του σχεδίου επιχορήγησης εγγραφής εμπορικού σήματος και βιομηχανικού σχεδίου

Το Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε την 1η Μαρτίου η δεύτερη περίοδος υποβολής αιτήσεων από μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), για εξασφάλιση χορηγίας για εγγραφή εμπορικού σήματος στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Ideas Powered for Business SME Fund».

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του Υπουργείου Ενέργειας, θα ακολουθήσουν άλλες τρεις περίοδοι υποβολής αιτήσεων μέχρι τον Σεπτέμβριο και προστίθεται ότι κατά την πρώτη χρονική περίοδο υποβολής αιτήσεων, που έληξε στις 31/01/2021, 37 κυπριακές επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτηση για επιχορήγηση εμπορικού σήματος ή και βιομηχανικού σχεδίου. Άλλες 79 αιτήσεις επιχορήγησης έγιναν από μικρομεσαίες εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται και στην Κύπρο.

Προσθέτει ότι η Κύπρος κατατάσσεται 13η ανάμεσα σε 27 χώρες, σε αιτήσεις που αφορούν γηγενείς Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και 8η από 28 Εθνικά Γραφεία σε αιτήσεις που αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

Διευκρινίζει ότι το πρόγραμμα προσφέρει οικονομικά κίνητρα στις ΜμΕ για την εγγραφή και, συνεπώς, την προστασία των εμπορικών τους σημάτων και των βιομηχανικών σχεδίων. Συνολικά για το 2021 θα παρέχει στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους στην ΕΕ, επιχορηγήσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ, με σκοπό να τις βοηθήσει να αποκτήσουν πρόσβαση στα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας τους και να αντλήσουν όφελος από αυτά.

Η δεύτερη περίοδος υποβολής θα διαρκέσει μέχρι τις 31/03/2021. Κατά τη διάρκεια του μήνα οι ΜμΕ της Κύπρου θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για επιχορήγηση του 50% του βασικού τέλους αίτησης εγγραφής Εμπορικών Σημάτων και Βιομηχανικών Σχεδίων μέσω της πλατφόρμας «Ideas Powered for Business» του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο: https://euipo.europa.eu/ohimportal/online-services/sme-fund. Στον σύνδεσμο, πέραν από τον τρόπο υποβολής των αιτήσεων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τις τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, το χρονοδιάγραμμα και άλλες πληροφορίες που αφορούν στο πρόγραμμα.

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να προστατεύουν τη διανοητική τους ιδιοκτησία, ισχυροποιώντας το εμπορικό σήμα και το βιομηχανικό τους σχέδιο, για να γίνουν ευρύτερα γνωστές και αναγνωρίσιμες στην αγορά.

Αναφέρει επίσης ότι η διανοητική ιδιοκτησία αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στη σημερινή οικονομία της γνώσης, καθώς αποτελεί βασική κινητήρια δύναμη για την καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να επικοινωνούν με τον αρμόδιο λειτουργό του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Παντελή Παντελή, στο τηλέφωνο 22404357 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].

Πηγή: ΚΥΠΕ