Αυξημένη η ζήτηση για δεύτερο διαβατήριο

Η Κύπρος χρειάζεται επειγόντως νέο επενδυτικό πρόγραμμα πριν χαθούν ευκαιρίες

Χώρες εισπράττουν δισεκατομμύρια από επενδυτές και εμείς ακόμα παίζουμε 

Σύμφωνα με το Wealth Report από τους Knight Frank, πάνω από 25% των UHNWI αναζητούν δεύτερο διαβατήριο.

Χώρες με τεράστιες ανάγκες για ξένο κεφάλαιο των οποίων οι κυβερνήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν βαρύτατα χρέη εκμεταλλεύονται στο έπακρο τα επενδυτικά τους προγράμματα για να καλύψουν τις ανάγκες που δημιούργησε η άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση.

Οι χώρες αυτές αποτελούνται κυρίως από κράτη της Καραϊβικής (Ντομίνικα, Αγία Λουκία, Γρενάδα κ. ά.) και τα επενδυτικά τους προγράμματα υπολογίζεται ότι φτάνουν το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι, με την εξ αποστάσεως εργασία να μπαίνει για τα καλά στη ζωή μας, κάποια κράτη, που στηρίζονται κυρίως στον τουρισμό και δέχτηκαν βαρύ πλήγμα με την πανδημία, έχουν κάνει προσπάθειες να προσελκύσουν τα άτομα που μπορούν να εργαστούν ουσιαστικά από οπουδήποτε αφού η δουλειά τους μπορεί να γίνει μέσω διαδικτύου. Το Μπαρμπάντος εφάρμοσε ένα 12-μηνο πρόγραμμα «welcome visa» που ήταν τόσο επιτυχημένο ώστε το μιμήθηκαν και άλλα κράτη της Καραϊβικής καθώς και το Ντουμπάι.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, με τον COVID να ευνοεί την ευέλικτη εργασία και την κινητικότητα ή την έλλειψη αυτής να έχει μπει στο προσκήνιο στη μετα-πανδημία εποχή, η ζήτηση στο μέλλον θα αυξηθεί.

Επιπλέον, αυτή η αύξηση στη ζήτηση για δεύτερο διαβατήριο παρατηρείται ταυτόχρονα με την υποβάθμιση των άλλοτε ισχυρότερων διαβατηρίων στον κόσμο – ΗΠΑ και ΗΑΕ – με τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας να συνεχίζονται και το 2021.

Συγκεκριμένα, ενώ στις αρχές του 2020 οι κάτοχοι αμερικανικού διαβατηρίου μπορούσαν να ταξιδέψουν χωρίς βίζα σε 171 χώρες, σήμερα, ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί σε 103. Και ενώ το διαβατήριο από τα ΗΑΕ ήταν το ισχυρότερο διαβατήριο στον κόσμο, έχει πέσει την 14η θέση.

Πολλοί πάροχοι υπηρεσιών θεωρούν ότι το 2021 θα ανοίξουν ξανά οι αγορές της Ασίας και αυτή θα είναι μια ευκαιρία για πολλές χώρες να χρησιμοποιήσουν τα επενδυτικά τους προγράμματα για να επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους.

Και ενώ στο παρελθόν η μετανάστευση που σχετίζεται με επενδύσεις και πολιτογραφήσεις θεωρούνταν είδος πολυτελείας, ακόμα και πριν την πανδημία, οι αντιλήψεις είχαν αλλάξει και αναγνωριζόταν ως μια έξυπνη επιλογή.

Παράλληλα, με τον COVID και τους περιορισμούς που έχει φέρει να έχουν αλλάξει τις προτεραιότητες πολλών, η μετανάστευση σε χώρα που μπορεί να προσφέρει καλή ποιότητα ζωής σε ένα άνετο περιβάλλον είναι πλέον το μεγαλύτερο ζητούμενο.

Όλα δείχνουν ότι μετανάστευση που σχετίζεται με επενδύσεις και πολιτογραφήσεις είναι εδώ για να μείνει και οι ερευνητές προβλέπουν ότι, με την προσφορά κα τη ζήτηση να αυξάνονται σταθερά,  θα εξελιχτεί σε σταθερό παίκτη στην παγκόσμια οικονομία.

Η οικονομία της Κύπρου δέχτηκε τεράστιο πλήγμα τον τελευταίο χρόνο. Ο τουρισμός στον οποίο στηρίζεται η οικονομία του νησιού είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Η οικονομία είναι στο όριο  επιχειρήσεις καταρρέουν, άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους. Χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ επενδύσεις και ξένο κεφάλαιο.  Ένα καινούριο επενδυτικό πρόγραμμα, με αυστηρότερους κανονισμούς και ελέγχους είναι ο ίσως ο γρηγορότερος και πιο ανώδυνος τρόπος επανεκκίνησης της οικονομίας  του τόπου.

Ας μην περιμένουμε να φτάσει σε σημείο κορεσμού η αγορά πριν αποφασίσουμε και εμείς να συμμετέχουμε.