Αυξήθηκαν οι χρήστες κινητής τηλεφωνίας

Ο συνολικός αριθμός των χρηστών κινητής τηλεφωνίας το 2ο εξάμηνο του 2020 παρουσίασε αύξηση κατά 15.215 χρήστες σε σχέση με το 1ο εξάμηνο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα το Γραφείο Επιτρόπου για τη Ρύθμιση Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ).

Το ποσοστό συνδρομών συμβολαίου παρουσίασε αύξηση 1,2% σε σχέση με το 1ο εξάμηνο του 2020 και συνεχίζει να έχει αυξητική τάση σε αντίθεση με το ποσοστό χρηστών προπληρωμένης που συνεχίζει να έχει πτωτική τάση.

Η αναλογία συνολικού αριθμού χρηστών κινητής τηλεφωνίας σε σχέση με τον πληθυσμό της Κυπριακής Δημοκρατίας παρουσίασε αύξηση 1,7% το 2ο εξάμηνο του 2020 φτάνοντας στο 139,6%. Οι πιο πάνω αυξήσεις οφείλονται στη συνεχή σταθερή αύξηση στις συνδρομές συμβολαίου η οποία υπερκαλύπτει τη μείωση που προκύπτει από τους χρήστες προπληρωμένης κινητής τηλεφωνίας.

Όσον αφορά τις συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας, κατά το 2ο εξάμηνο 2020 υπάρχει μικρή πτώση στις συνολικές συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας σε σχέση με το 1ο εξάμηνο 2020. Οι συνδέσεις τύπου PSTN έχουν σχεδόν μηδενιστεί λόγω της μετάβασης των συνδρομητών της Cyta σε Broad Band Telephony (BBT). Η αύξηση που παρατηρείται στην τηλεφωνία Cable οφείλεται στην απόφαση της Cablenet (εντός του 2019) για παροχή της υπηρεσίας χωρίς μηνιαίο πάγιο.

Το κύριο μέσο σύνδεσης σταθερής τηλεφωνίας είναι το ΒΒΤ με ποσοστό 49,1% ενώ οι συνδέσεις Cable και Naked DSL παραμένουν στη δεύτερη και τρίτη θέση με 20,2% και 15,5% αντίστοιχα.

Επίσης κατά το 2020 ο αριθμός συνδρομητών ευρυζωνικής πρόσβασης αυξήθηκε κατά 5,515 συνδρομητές ή ποσοστό 1,7% σε σχέση με το 2019 γεγονός που οφείλεται στην αυξημένη διείσδυση στα νοικοκυριά (92,8%) τα οποία παρουσιάζουν κορεσμό, που οδηγεί σε μικρότερη αύξηση του αριθμού συνδέσεων σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Κατά το 2ο εξάμηνο του 2020 παρατηρείται σημαντική αύξηση (+18%) στα ποσοστά συνδρομών με ρυθμό ταχύτητας ≥100Mbps εξαιτίας των αναβαθμίσεων των παροχέων, δηλαδή πλέον τουλάχιστον ένας στους πέντε συνδρομητές έχει ταχύτητα ≥100Mbps. Η αυξητική τάση των υψίρρυθμων συνδρομών (≥100Mbps) αναμένεται να συνεχιστεί και το 2021. Επίσης, υπήρξε μικρό ποσοστό συνδρομητών με ταχύτητες άνω του 1Gbps (0,05%) για πρώτη φορά. Περαιτέρω, οι συνδρομές με ταχύτητα <10Μbps έχουν μειωθεί δραστικά οδεύοντας προς το μηδενισμό τους.

Όσον αφορά την κατανομή συνδρομητών ανά τεχνολογία σύνδεσης, οι συνδρομές με τεχνολογία xDSL αποτελούν την πλειοψηφία με τα δύο τρίτα να προσφέρονται μέσω αυτής. Στο μέλλον αναμένεται το ποσοστό των συνδέσεων xDSL να μειωθεί και να αυξηθεί το ποσοστό συνδέσεων με τεχνολογία Fiber.

Ο μέσος όγκος δεδομένων ανά σταθερή γραμμή στο τέλος του έτους (4ο τρίμηνο) παρουσιάζει σημαντική αύξηση σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του έτους (+21%).

(Το στατιστικό δελτίο για την αγορά σταθερής τηλεφωνίας και σταθερής ευρυζωνικής πρόσβασης, και το στατιστικό δελτίο για την αγορά κινητής τηλεφωνίας και κινητής ευρυζωνικής πρόσβασης, τα οποία παρουσιάζουν την εικόνα των αγορών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020).

Πηγή: ΚΥΠΕ