Δεν άντεξε η «εκεχειρία» – Νέα κόντρα ΑΚΕΛ – Κυβέρνησης για το Κυπριακό

Μόλις μία ημέρα άντεξε η ανακωχή ανάμεσα σε ΑΚΕΛ και Κυβέρνηση μετά και τη χθεσινή συνάντηση Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρου Κυπριανού όπου έδωσαν τα χέρια ενόψει και των κρίσιμων εξελίξεων στο Κυπριακό. Το ΑΚΕΛ επανήλθε σήμερα με νέα επίθεση κατά των χειρισμών του Προέδρου της Δημοκρατίας στην διάσκεψη του Κράν Μοντανά το 2017 και τον καλεί να προσέλθει στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη με ξεκάθαρες θέσεις.

ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΓΙΑ ΚΡΑΝ ΜΟΝΤΑΝΑ

«Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι για τρία ολόκληρα χρόνια και παρόλες τις προφορικές διακηρύξεις του Προέδρου δεν κατέστη δυνατή η επανέναρξη του ουσιαστικού διαλόγου. Ήταν διότι ο κ. Αναστασιάδης δεν έπειθε ότι ήταν έτοιμος και αυτό έδινε στην ήδη αποενοχοποιημένη από το Κραν Μοντανά Τουρκία τη δυνατότητα να προχωρά απερίσπαστη σε νέα διχοτομικά τετελεσμένα», αναφέρει το ΑΚΕΛ

Το γάντι σήκωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ο οποίος απορρίπτει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του ΑΚΕΛ. Χαρακτηρίζει ατυχή τη συγκυρία που επέλεξε το ΑΚΕΛ να επιρρίψει ευθύνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά, παραγνωρίζοντας τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ

«Χωρίς να αναφερόμαστε σε λεπτομέρειες θεωρούμε ότι είναι αντιπαραγωγικό, την ώρα της προετοιμασίας της άτυπης διάσκεψης για την Κύπρο, να διασπάται το εσωτερικό μέτωπο και να καταλογίζονται ευθύνες στη δική μας πλευρά, πριν ακόμα μεταβούμε στη διάσκεψη, από κόμματα που, μάλιστα, δηλώνουν ότι επιθυμούν λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν», απαντά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Μήνυμα ενότητας στέλνει από την πλευρά του ο ΔΗΣΥ προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η τουρκική αδιαλλαξία.

«Η κινητικότητα σε σχέση με το εθνικό μας θέμα είναι δεδομένη. Γι’ αυτό απαιτείται εδώ και τώρα ομοψυχία. Πρέπει να μιλάμε την ίδια γλώσσα, να στέλνουμε το ίδιο μήνυμα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση», δήλωσε ο Υποψήφιος Βουλευτής ΔΗΣΥ, Κωνσταντίνος Οδυσσέως.

Πάντως, η χθεσινή εικόνα συμφιλίωσης ανάμεσα σε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ με φόντο το κυπριακό πρόβλημα, προκάλεσε την αντίδραση άλλων κομμάτων.

«Την ίδια ώρα, θα ήθελα να απευθύνω ένα ερώτημα προς όλα τα υπόλοιπα κόμματα, τα κόμματα τα οποία ουσιαστικά είναι αντίθετα με την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία όπως είναι το Δημοκρατικό Κόμμα, οι Οικολόγοι και οι υπόλοιποι. Τι έχουν να πουν για αυτήν την προσπάθεια επανασύστασης της συνεργασίας του ΔΗΣΑΚΕΛ;», δήλωσε ο Πρόεδρος ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ μιλούσε ύστερα από συνάντηση που είχε με την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στη Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, στην οποία εξέφρασε την αντίθεσή του για την σύγκληση της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης.

ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΑ ΖΗΤΑ ΤΟ ΑΚΕΛ

Στα ύψη συντηρείται όμως και η κόντρα σε σχέση με το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων. Το ΑΚΕΛ επιμένει να κατηγορεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για σύγκρουση συμφέροντος ενώ ζητά από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία που αφορούν τα ταξίδια του στις Σεϋχέλλες.

«Μέχρι τώρα είχε παραδεχτεί ότι το ταξίδι των οικογενειακών του διακοπών στις  Σεϋχέλλες το 2018 ήταν δώρο του Σαουδάραβα φίλου του. Τώρα, ισχυρίζεται ότι το άλλο ταξίδι, αυτό του 2015, το πλήρωσε ο ίδιος, αλλά δεν έχει να προσκομίσει κανένα αποδεικτικό στοιχείο και ούτε απαντά από ποιο λογαριασμό πληρώθηκε ένα ταξίδι δεκάδων χιλιάδων ευρώ», ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Άμεση η απάντηση του Προεδρικού, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να κάνει λόγο για μικροκομματικές σκοπιμότητες και κατήφορο στο επίπεδο της προεκλογικής εκστρατείας του ΑΚΕΛ.

“ΖΗΜΙΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ”

«Το ΑΚΕΛ προσπαθεί να βρει διεξόδους στα πολιτικά αδιέξοδα που προκαλούν οι αναχρονιστικές και αγκυλωτικές θέσεις και πολιτικές του κόμματος της Αριστεράς που έχουν ζημιώσει και εξακολουθούν να ζημιώνουν τον τόπο και τον λαό. Οι μόνοι που με ήχο, εικόνα, αποδείξεις και δικαστικές αποφάσεις έχουν ευτελίσει τους θεσμούς και τα ήθη στην πολιτική ζωή της Κύπρου είναι το ΑΚΕΛ και τα στελέχη του», δήλωσε ο Κυριάκος Κούσιος.

Με τον Κυριάκο Κούσιο να αφήνει ξεκάθαρες αιχμές για προσχεδιασμένη και προσυνεννοημένη τακτική από το ΑΚΕΛ και άλλους που έχουν ως σκοπό την προσωπική επίθεση κατά του ήθους, του κύρους και της αξιοπρέπειας του Προέδρου της Δημοκρατίας.