Δημόσια απολογία για δημοσίευμα ”Πολίτη” ζητά ο δικηγόρος του Κωνσταντίνου Αρέστη

Επιστολή στην εφημερίδα “Πολίτης” έστειλε ο δικηγόρος του Κωνσταντίνου Αρέστη, γιου του Προέδρου της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, Γεώργιου Αρέστη, ζητώντας δημόσια απολογία σε σχέση με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας, ημερομηνίας 21/3/21, με τίτλο «Σκάνδαλο Συνεργατισμού: Σε κίνδυνο οι αστικές ευθύνες λόγω `κόκκινου` δάνειου υιού Αρέστη».

Στην επιστολή, που στάληκε από τον δικηγόρο Χρίστο Κληρίδη, και δόθηκε στη δημοσιότητα, αναφέρεται μεταξύ άλλων πως το άρθρο της εφημερίδας παραβιάζει κατάφωρα τα δικαιώματα του Κωνσταντίνου Αρέστη, μεταξύ άλλων τα προσωπικά του δεδομένα, “τα οποία επιζήμια και εσκεμμένα κοινοποιεί, εις το ευρύ κοινό όπως και το δικαίωμα προστασίας στην ιδιωτική του ζωή”.

Όπως σημειώνεται τα στοιχεία που δόθηκαν και δημοσιευτήκαν, παραποιούν την αλήθεια “καθότι δεν συμπεριλάβατε όλα τα «έγγραφα και στοιχεία» (όπως αναφέρετε στο πρωτοσέλιδο της Κυριακάτικης έκδοσης σας)”. Προσθέτει επίσης ότι τα στοιχεία αυτά θα μπορούσαν να δοθούν στην εφημερίδα αν «αν επικοινωνούσε ο εκδότης ή συντάκτης με τον πελάτη μας» καθώς και ότι «αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι την αποπληρωμή του εν λόγω δανείου, μετά την ακυρωτική συμφωνία ημερομηνίας 16 Μαΐου 2008, την είχε αναλάβει ο επιχειρηματίας ανάπτυξης γης, ο οποίος έλαβε κατοχή της οικίας για την οποία είχε συναφθεί το δάνειο».

Ακόμη αναφέρεται πως “το εν λόγω ακίνητο δεν περιήλθε ποτέ στην κατοχή του πελάτη μας και ουδέποτε έλαβε τα κλειδιά, τα οποία είχε πάντα ο developer, σε αντίθεση με την ψευδή σας δήλωση στην σελίδα 6 (τέλος) και 7 ότι `Σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες ο κ. Αρέστη μετέβη ο ίδιος εκ μέρους του γιού του στα γραφεία της Αλταμίρα για να παραδώσει τα κλειδιά της οικίας…`”.

Προστίθεται πως ο developer ήταν πελάτης της Συνεργατικής Πιστωτικής Εταιρείας Φρενάρου, και το ακίνητο, όπως και πολλές από τις αναπτύξεις της εταιρίας του, αν όχι όλες, ήταν υποθηκευμένα στην ΣΠΕ, Φρενάρου. Μετά την ακυρωτική συμφωνία, ο developer προέβη σε καταθέσεις στο λογαριασμό του δανείου που ανέλαβε να εξοφλήσει, είτε με κατάθεση επιταγών ή μετρητών, είτε με μεταφορά από λογαριασμό της εταιρίας του που ενδεχομένως να διατηρούσε, στην ΣΠΕ Φρενάρου.

Επίσης σημειώνεται, μεταξύ άλλων, πως “οι ανακρίβειες του άρθρου σας συνεχίζονται, αναφέροντας ότι καταχωρήθηκε αγωγή εναντίον του πελάτη μας στις 23/7/2013 στο Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου και ότι στις 24/5/16 το Δικαστήριο, αποφάσισε την εκποίηση του ακινήτου μέσω δημόσιου πλειστηριασμού, αλλά δόθηκε αναστολή `δίνοντας του ακόμα μια ευκαιρία για να συμμορφωθεί`”.

“Είναι καλό να γνωρίζετε ότι η αγωγή ακόμα και μέχρι σήμερα δεν έχει επιδοθεί στον πελάτη μας επομένως δεν θα μπορούσε να εκδοθεί απόφαση εναντίον του. Ήταν με δική του επιστολή στο πλαίσιο μίας προσπάθειας συμβιβαστικής λύσης ενόψει παραβιάσεων των υποχρεώσεων άλλων εμπλεκομένων, προς την τότε ΣΠΕ Κοκκινοχωρίων ημερομηνίας 23/2/16, όταν ανεπίσημα πληροφορήθηκε για την ύπαρξη της αγωγής, να αναλάβει την αποπληρωμή του δανείου κάτω από κάποιες προϋποθέσεις, ήτοι με την επιστροφή του ακινήτου στην κατοχή του και αναδιάρθρωση του δανείου ούτως ώστε να μην εμφανίζεται ως μη εξυπηρετούμενο. Δεν έλαβε απάντηση στην επιστολή του αυτή από την ΣΠΕ Κοκκινοχωρίων ή από οποιονδήποτε άλλο μέχρι σήμερα”, προστίθεται.

Ακόμη αναφέρεται πως τον Ιούλιο του 2020, και με επιστολή του προς την Altamira αυτή την φορά, ημερομηνίας 14/7/2020, παρέθεσε το ιστορικό της όλης υπόθεσης, και ανέφερε επί λέξει τα εξής: « ………..Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι φαίνομαι σαν οφειλέτης δανείου για ακίνητο το οποίο από τον Σεπτέμβριο του 2008 δεν κατέχω αλλά κατέχεται από την πιο πάνω εταιρεία, το εκμεταλλεύεται, εισπράττοντας ενοίκια αρνούμενη να πληρώνει το δάνειο ως είχε υποχρέωση . Δεν έχω καμιά ένσταση όπως προχωρήσετε στην άμεση πώληση του ακίνητου απαλλάσσοντας με ταυτόχρονα από οποιανδήποτε υποχρέωση την οποία τυπικά μόνον φαίνεται να έχω ως εκ του εν λόγω δάνειου». 

“Καμία απάντηση δεν έλαβε στο περιεχόμενο της επιστολής του. Η μόνη ενημέρωση την οποία είχε (μαζί με το ευρύ Κυπριακό κοινό),σε σχέση με την πιο πάνω υπόθεση από το 2013 μέχρι σήμερα, είναι από την εφημερίδα σας και μάλιστα στην πρώτη σελίδα της κυριακάτικης έκδοσης!!!!”, σημειώνεται στην επιστολή του δικηγόρου του κ. Αρέστη.

Προστίθεται πως “σε καμία περίπτωση δεν ζητήθηκε η άδεια του πελάτη μας να δημοσιευτούν προσωπικά του στοιχεία, όπως το όνομα του, η διεύθυνση που κατοικεί (σε ένα από τα έγγραφα που δίνεται στην δημοσιότητα αναφέρεται ο Τ.Τ και η ενορία) με την οικογένεια και τα παιδιά του, όπως επίσης και ο αριθμός και περιεχόμενο των προσωπικών τραπεζικών του λογαριασμών”.

Κατά το δικηγόρο «είναι προφανές ότι το δημοσίευμα είναι κακόβουλο και ψευδές και παραβιάζει τα δικαιώματα του πελάτη μας και της οικογένειάς του».

Λαμβάνοντάς υπόψη τα πιο πάνω καλείστε όπως προβείτε σε δημόσια απολογία, τόσο στην έντυπη όσο και στην ηλεκτρονική σας έκδοση, δημοσιεύσετε αυτούσια την επιστολή μας στην επόμενη κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας σας, στην πρώτη σελίδα σε ανάλογο σημείο που είχε δημοσιευτεί το εν λόγω άρθρο και αποσύρετε τα δημοσιεύματα, καταλήγει η επιστολή «με πλήρη επιφύλαξη παντός δικαιώματος».

Πηγή: ΚΥΠΕ