Έκλεισε στόματα η κα Χριστίνα Γιαννάκη

Κάτω από την ασφυκτική πίεση της κοινής γνώμης αλλά και των αλλεπάλληλων δημοσιευμάτων περί αδιαφανών διαδικασιών στην κατακύρωση προσφορών για τα rapid test το υπουργείο Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα τις εταιρείες που τα εισάγουν καθώς και τις συγκριτικές τιμές. Και η απάντηση πρέπει να έχει κλείσει στόματα καθώς φαίνεται ότι όλα έγιναν νομότυπα, ενώ διαλύει κάθε υποψία διαπλοκής ή εύνοιας έναντι κάποιων εταιρειών ή εισαγωγέων.

Στην τεκμηριωμένη απάντηση που ήταν το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας και μελέτης του θέματος από τη γενική διευθύντρια του Υπουργείου, Χριστίνα Γιαννάκη, δίνονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία και ρίχνεται άπλετο φως για την αγορά και χρήση των rapid test.

Το Υπουργείο αναφέρεται με στοιχεία, σε ανταγωνισμό που επιφέρει μείωση των τιμών. Σύμφωνα με στοιχεία που έφερε στο φως έρευνα της γενικής διευθύντριας του Υπουργείου και από τη συγκριτική απεικόνιση τιμών, φαίνεται ότι υπάρχει σημαντική μείωση των τιμών, αναφέρει η ενημέρωση.

Από τις 7/1/2021 λόγω αδυναμίας ολοκλήρωσης του ανοικτού διαγωνισμού που προκηρύχθηκε στις 29/12/2020 και αφορούσε ποσότητα 750,000 τεστ συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης, οι περισσότερες διαδικασίες διενεργούνταν υπό τη μορφή του κατεπείγοντος για την κάλυψη των αναγκών. Ο ανοικτός διαγωνισμός που προκηρύχθηκε στις 29/12/2020 ακυρώθηκε στις 17/2/2021 από το Συμβούλιο Προσφορών.

Στην έκθεση της γενικής διευθύντριας που αποστάληκε και στους αρχηγούς των κομμάτων φαίνεται ότι εξασφαλίστηκαν αντιγονικά τεστ από 4 διαφορετικές εταιρείες.

Πρόκειται για τις:

SCIENTRONICS LTD

PROGNOSIS BIOTECH

VELORIOUS LTD

M.A. PHARMACEUTICALS TRADING LTD

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση το θέμα διαμόρφωσης πολιτικής, υιοθετήθηκαν εισηγήσεις και συστάσεις της ΣΕΕ και υποδείξεις από το ECDC για ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης στην κοινότητα, στρατηγική η οποία εντατικοποιήθηκε λόγω των νεών στελεχών που εντοπίζονται στην κοινότητα, σε συνδυασμό με τη στρατηγική για σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων, με στόχευση τους εργαζομένους, και ομάδες πολιτών σε χώρους αυξημένου συγχρωτισμού (π.χ. στρατόπεδα, σχολεία) ή σε κλειστές δομές (π.χ. κέντρα μεταναστών, γηροκομεία, κτλ).

Μετά τη γνωστοποίηση της επίσημης θέσης αναμένεται θα καταλαγιάσει ο θόρυβος και οι ψιθυριστές θα αναγκαστούν να κρυφτούν στο καβούκι τους, θέτοντας έτσι τέρμα στην αντιπαράθεση καθώς γύρω από το θέμα των rapid testς.