Εκπαιδευτικό ρομπότ από μαθητές του Pascal Private English School στη Λάρνακα

Στην πλατεία Ευρώπης στις Φοινικούδες στην Λάρνακα τοποθετήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ρομπότ στον κόσμο ο «ASTRO 1», μια εκπαιδευτική πλατφόρμα που συνδυάζει ρομποτική και διαστημική την οποία κατασκεύασαν μαθητές του Pascal Private English School στην Λάρνακα.

Σε δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι «το ρομπότ, «ASTRO 1» είναι μία εκπαιδευτική πλατφόρμα Steam που συνδυάζει ρομποτική και διαστημική με την οποία οι μαθητές μπορούν να κατασκευάσουν συσκευές για να προσθέσουν σε αυτόν διάφορες λειτουργίες. Παράλληλα «δάσκαλοι και καθηγητές έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα με στόχο να συνδυάσουν ύλη του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου με το ρομπότ και να δείξουν έμπρακτα στους μαθητές πώς η θεωρία γίνεται πράξη για την επίλυση προβλημάτων».

Προστίθεται ότι «ο «ΑΣΤΡΟ 1» λειτουργεί και ως κινητός δορυφορικός σταθμός από τον οποίο οι μαθητές μπορούν να παίρνουν ζωντανό βίντεο από μικρό-δορυφόρους που στέλνουν στην στρατόσφαιρα. Το ρομπότ ζυγίζει περίπου 1400 kg, έχει περίμετρο 10 μέτρα και ύψος τρία μέτρα, κινείται με τη βοήθεια 24 υδραυλικών κινητήρων και προέκυψε μέσα από την ανταλλαγή ιδεών ανάμεσα σε μαθητές στο πλαίσιο του προγράμματος «PASCAL SPACE STEAM EDUCATION».

Σημειώνεται ότι «ο μοναδικός σχεδιασμός του ρομπότ, σαν αράχνη, του επιτρέπει να μετακινείται εύκολα, και να τοποθετείται σε οποιαδήποτε επιφάνεια χρησιμοποιώντας ελάχιστη ενέργεια».

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης περιλαμβάνει δραστηριότητες που ξεκίνησαν την Δευτέρα 22 Μαρτίου και θα κορυφωθούν την Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021 με την πραγματοποίηση της διαστημικής Ημερίδας. Στην Ημερίδα, όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά την εκτόξευση του μικροδορυφόρου που θα περιλαμβάνει τα πειράματα που επέλεξε ο εκπαιδευτικός οργανισμός και να μιλήσουν για τα πειράματα τους ζωντανά».

Σημειώνεται ότι υποστηρικτές της συγκεκριμένης προσπάθειας είναι το Τμήμα Μετεωρολογίας, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, το Κέντρο Αριστείας Ερατοσθένης, το Excelsior, το Pascal Space Centre και το Pascal English School Λάρνακας.

Πηγή: ΚΥΠΕ