Ενημέρωση από Υπ.Μεταφορών για πορεία υλοποίησης αυτοκινητόδρομου Αστρομερίτη – Ευρύχου

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος ενημέρωσε σήμερα στη Γαλάτα τους κοινοτάρχες των χωριών του συμπλέγματος Σολέας για την πορεία υλοποίησης του αυτοκινητόδρομου Αστρομερίτη – Ευρύχου.

«Ένα Έργο το οποίο αναμένουν οι τοπικές κοινωνίες εδώ και δεκαετίες προχωρεί» είπε ο Υπουργός προσθέτοντας ότι η προσφοροδότηση του Έργου αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του 2021 και αφορά αυτοκινητόδρομο 4 λωρίδων, μήκους 11,3 χιλιομέτρων, στον οποίο θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ένας ανισόπεδος κόμβος, τέσσερις υπέργειες και υπόγειες διαβάσεις και ένας τερματικός υπόγειος κόμβος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο προϋπολογισμός του Έργου, το οποίο θα αρχίζει από τον υφιστάμενο δρόμο Τροόδους, νότια του Αστρομερίτη και θα καταλήγει στη διασταύρωση Καλοπαναγιώτη – Κύκκου, έχει υπολογιστεί γύρω στα €70 εκατομμύρια ευρώ συν ΦΠΑ.

Ο Υπουργός επεσήμανε ότι για την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, το Έργο αυτό κρίνεται ως πολύ σημαντικό και για αυτό τον λόγο έχει συμπεριληφθεί στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Ορεινών Κοινοτήτων και έχει εγκριθεί η υλοποίησή του από το Υπουργικό Συμβούλιο ως Έργο σημαντικού δημοσίου συμφέροντος.

«Η υλοποίηση του Έργου αυτού, σε συνδυασμό με το Σχέδιο Στεγαστικής Πολιτικής που εξαγγέλθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Εσωτερικών, αποτελούν απόδειξη της βούλησης της Κυβέρνησης για στήριξη των κατοίκων των ορεινών περιοχών» είπε ο κ. Καρούσος.

Οι κοινοτάρχες του συμπλέγματος Σολέας εξέφρασαν την ευαρέσκεια τους για το γεγονός ότι το πολυαναμενόμενο αυτό Έργο, έχει τεθεί, μετά από δεκαετίες, σε τροχιά υλοποίησης, καθότι θα διευκολύνει την πρόσβασή τους από και προς την Λευκωσία και παράλληλα θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής, μειώνοντας παράλληλα το ρυθμό της αστυφυλίας.

Τέλος, ο κ. Καρούσος τόνισε ότι πέραν από την αναζωογόνηση και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, ο νέος αυτός αυτοκινητόδρομος θα συμβάλει ουσιαστικά στα διαχρονικά προβλήματα που αφορούν στην οδική ασφάλεια και ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια, όχι μόνο τους κατοίκους των χωριών της Σολέας αλλά επίσης τους οδηγούς που διακινούνται από τη Λευκωσία προς την ευρύτερη περιοχή του Τροόδους.

Πηγή: ΚΥΠΕ