Έως τις αρχές του 2022 στο νερό το πρώτο τουρκικό υποβρύχιο κλάσης 214

Με μία νέο-οθωμανική φιέστα, καθελκύστηκε την Τρίτη το πρώτο τουρκικό υποβρύχιο 214, αποτέλεσμα σύμπραξης τουρκικών εταιριών με τη γερμανική Thyssen Krupp Marine Systems (TKMS).

Το υποβρύχιο φέρει την ονομασία TCG Pirireis, προς τιμήν του διάσημου Οθωμανού ναυάρχου και χαρτογράφου Πιρι Ρέις και θα τεθεί επίσημα σε λειτουργία έως τις αρχές 2022. Έως το 2027 θα παραδοθούν ακόμη πέντε υποβρύχια ίδιου τύπου, για τις ανάγκες του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Συγκεκριμένα τα TCG Hızır Reis (S-331) το 2023, TCG Murat Reis (S-332) το 2024, TCG Aydın Reis (S-333) το 2025, TCG Seydi Ali Reis (S-334) το 2026 και το TCG Selman Reis (S-335) το 2027.

Τα υποβρύχια τύπου 214, θεωρούνται τα καλύτερα παγκοσμίως μετά τα πυρηνικά, που διαθέτουν λίγες χώρες.

Με την απόκτηση των συγκεκριμένων υποβρυχίων, η Τουρκία επιδιώκει να δώσει απάντηση στην κυριαρχία των ελληνικών υποβρυχίων κλάσης 214 «Παπανικολής» , τα οποία αποτελούν «κόκκινο» πανί για τις προκλητικές της φιλοδοξίες σε Αιγαίο Πέλαγος και Ανατολική Μεσόγειο.

Τα υποβρύχια συναρμολογούνται στην Τουρκία με την «καθοριστική συμμετοχή» του γερμανικού Ομίλου Thyssen Krupp Marine Systems, γεγονός για το οποίο έχει ασκηθεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση Μέρκελ από κόμματα της γερμανικής αντιπολίτευσης.

Στην τελετή στα ναυπηγεία Gölcük, παραβρέθηκε ο Τούρκος πρόεδρος ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χαιρέτισε την καθέλκυση του πρώτου υποβρυχίου κλάσης 214.

Τα τουρκικά ΜΜΕ φιλοξενούν ρεπορτάζ με πηχυαίους τίτλους για την καθέλκυση του TCG Pirireis, όπως: «Ρίξαμε το πρώτο τούρκικο στο νερό», «Ερχόμαστε Γαλάζια Πατρίδα» σε μια προσπάθεια να συνδέσουν τη λειτουργία του υποβρυχίου με τις προκλητικές μεθοδεύσεις της Άγκυρας σε Αιγαίο Πέλαγος και Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Πηγή: protothema