Ερντογάν: Η συμφωνία με τη Λιβύη έθεσε υπό εγγύηση τα δικαιώματά των δύο χωρών στους φυσικούς πόρους

Με τη συμφωνία με τη Λιβύη θέσαμε υπό εγγύηση τα δικαιώματά τόσο του τουρκικού λαού όσο και του λιβυκού στους φυσικούς πόρους της Μεσογείου, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ενώ υποστήριξε ότι με τη στήριξη που έδωσαν στη Λιβύη απογοήτευσαν τους κύκλους που έχουν κακές προθέσεις για την Τουρκία. 

Σε ομιλία του στο 7ο Έκτακτο Συνέδριο του κόμματός του, ο Τούρκος Πρόεδρος χαρακτήρισε σημαντικό άνοιγμα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησής του τη συμφωνία για τη θαλάσσια δικαιοδοσία με τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, όπως είπε. “Με αυτή τη συμφωνία θέσαμε υπό εγγύηση τα δικαιώματα τόσο του τουρκικού λαού όσο και του λιβυκού στους φυσικούς πόρους της Μεσογείου. Χαλάσαμε ένα ένα τα εργαλεία που στήθηκαν για να αποκλείσουν τη χώρα μας από τη Λιβύη και τη Μεσόγειο”, πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας, είπε ότι “με τη στήριξη που δώσαμε στη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης απογοητεύσαμε τους κύκλους που έχουν κακές προθέσεις γι αυτή τη χώρα. Χάρη στη στήριξη που παρέχει σήμερα η Τουρκία, η Λιβύη μπορεί ξανά να κοιτάζει το μέλλον με αισιοδοξία και να προχωρεί με δημοκρατικές διαδικασίες. Θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε δίπλα στους Λίβυους αδελφούς μας και την προσεχή περίοδο”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος”.

Για τη συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “συνεχίζεται η κατασκευή του Άκκουγιου που θα κάνει την Τουρκία ανάμεσα στις λίγες χώρες, που παράγουν πυρηνική ηλεκτρική ενέργεια’, προσθέτοντας ότι “πρώτα ο Αλλάχ, θα λειτουργήσει ο πρώτος αντιδραστήρας το 2023”.

Αναφερόμενος στην οικονομία απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να καταθέσουν το συνάλλαγμα και το χρυσό που έχουν στα σπίτια τους σε διάφορα χρηματοδοτικά μέσα για να ενισχύσουν την οικονομία. “Υπενθυμίζω στους επιχειρηματίες μας ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου μπορούν να φέρουν τους πόρους, που έχουν στο εξωτερικό τους στη χώρα μας”, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος υποστηρίζοντας ότι οι διακυμάνσεις που παρατηρούνται στην αγορά τις τελευταίες μέρες δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική δυναμική της οικονομίας της Τουρκίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ