Έτσι θα γίνονται τα Rapid tests από τα φαρμακεία της γειτονιάς (Βίντεο)

Η λειτουργός τύπου του Υπουργείου Υγείας, Μαργαρίτα Κυριάκου μίλησε στην εκπομπή «Ενημέρωση Τώρα» τόσο για τα rapid test που θα πραγματοποιούνται στα φαρμακεία της γειτονιάς όσο και για το φλέγον ζήτημα των χώρων εστίασης που επαναλειτουργούν σήμερα κάνοντας θέμα για την απαγόρευση της ξεσηκωτικής μουσικής.

Τεστ ταχείας ανίχνευσης προσφέρονται πλέον στα φαρμακεία της γειτονιάς. Ο κάθε πολίτης θα μπορεί πληρώνοντας να πραγματοποιεί το τεστ στο πλησιέστερο φαρμακείο εφόσον αυτό εντάχθηκε στη συγκεκριμένη διαδικασία, ενώ τα αποτελέσματα θα μεταφέρονται από τα φαρμακεία στο Υπ. Υγείας.

«Δόθηκαν οδηγίες στους φαρμακοποιούς που επιθυμούν να εντάξουν τη λειτουργία αυτή στο φαρμακείο τους σχετικά με τον τρόπο που μπορούν να πραγματοποιούν rapid test στα φαρμακεία τους», δήλωσε η κυρία Κυριάκου.

«Είναι επί πληρωμή από τον κάθε πολίτη που επιθυμεί να πάει εκεί για Test», πρόσθεσε.

«Θα ανακοινώνονται τα θετικά αποτελέσματα στο Υπουργείο Υγείας»

Όσο αφορά τη διαδικασία, η λειτουργός τύπου του Υπ. Υγείας, τόνισε πως θα γίνεται από τους επαγγελματίες φαρμακοποιούς.

«Δεν θα μπορεί κάποιος να αγοράσει το τεστ και να το κάνει μόνος του στο σπίτι ή με τη βοήθεια κάποιου άλλου ατόμου, θα γίνεται εκεί επί τόπου»

Αναφορά έγινε ωστόσο και στους χώρους εστίασης αλλά και στα πρωτόκολλα που δημιούργησαν πλήθος αντιδράσεων και διαμαρτυρίες όσο αφορά τον τρόπο λειτουργίας των υποστατικών με βάση τα νέα περιοριστικά μέτρα.

«Ήδη από χθες το βράδυ αλλά και σήμερα το πρωί εκπρόσωπος των υγειονομικών υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας που είχαν την ευθύνη να καταρτίσουν το πρωτόκολλο με τη συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή είχαν επικοινωνία και δόθηκαν κάποιες διευκρινήσεις  προς τους ιδιοκτήτες των χώρων εστίασης ώστε να διασαφηνιστούν κάποια σημεία για να μπορέσουν να λειτουργήσουν»

Η Κυρία Μαργαρίτα επισήμανε πως πάντα υπάρχουν αντιδράσεις όταν εκδίδεται ένα πρωτόκολλο αφού δεν μπορεί πάντα να τους ικανοποιεί όλους τονίζοντας πως στόχος αυτή τη στιγμή είναι να προσπαθήσουν τα υποστατικά να παραμείνουν ανοιχτά χωρίς να χρειαστεί να επαναφέρουν μέτρα ή να ξανακλείσουν. Ο χορός, η μουσική και το λίκνισμα αποτελούν δευτερεύον σκέψεις μπροστά στην ανησυχία αύξησης των κρουσμάτων αποδίδοντας σε αυτό την απόφαση για την απαγόρευση ξεσηκωτικής μουσικής.

«Σε κάθε περίπτωση που εκδίδεται ένα πρωτόκολλο για το πως πρέπει να λειτουργεί ένας εργασιακός χώρος πάντα υπάρχουν αντιδράσεις και  σε καμία περίπτωση οι πρόνοιες ενός πρωτοκόλλου δεν μπορεί να ικανοποιεί όλους»

«Ο χορός εξ’ αρχής είχαμε πει ότι κρύβει κινδύνους. Το ότι απαγορεύτηκε το λίκνισμα είναι σε αυτό το πλαίσιο. Νομίζω ότι εκεί που πρέπει να επικεντρωθούμε είναι να τηρήσουμε όσο πιο πολύ αυτά τα πρωτόκολλα»

«Στόχος μας είναι να παραμείνουν ανοιχτοί και όχι να αναγκαστούμε να επαναφέρουμε μέτρα ή να ξανακλείσουν ή να μιλήσουμε για πισωγύρισμα»

«Το να στερηθούμε το χορό γύρω από το τραπέζι μας είναι λιγότερης σημασίας από το να παρατηρούμε συνέχεα αύξηση των κρουσμάτων μας»

Δείτε το απόσπασμα από την εκπομπή:

Πηγή: omegalive