Φτάσαμε σε επίπεδα φτωχοποίησης – Ο υποψήφιος βουλευτής  ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΕΟΦΥΤΟΥ αχτινογραφεί το σήμερα

Από τις εκατοντάδες υποψήφιους βουλευτές για τις εκλογές του προσεχούς Μαΐου, είναι κάποιοι που έχουν να παρουσιάσουν μια ξεχωριστή ιστορία. Ξεκινώντας τη ζωή και την πορεία τους από τα χαμηλά κατάφεραν με την εργατικότητα, τη φιλομάθεια και την εντιμότητά τους να ανελιχθούν και να καταταγούν στη χορεία των αυτοδημιούργητων. Με τα δικά τους φτερά απογειώθηκαν και μπορούν να κοιτάζουν στον καθένα στα μάτια και να ζητούν την ψήφο τους χωρίς ενοχές και χωρίς τύψεις συνειδήσεως.

Ένας τέτοιος υποψήφιος είναι ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΕΟΦΥΤΟΥ ο οποίος κατέρχεται με το ψηφοδέλτιο της κίνησης ΑΦΥΠΝΙΣΗ 2020 στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας. Τον κ. Νεοφύτου παρουσιάζουμε μέσα από τη συνέντευξη που ακολουθεί:

Αν κάποιος ρωτούσε ποιος είναι ο Ανδρέας Νεοφύτου τι θα του λέγατε;

Είμαι γέννημα – θρέμμα Λεμεσού. Η μητέρα μου είναι από τη Λεμεσό και ο πατέρας μου από την Πάφο. Έχω καταβολές όμως και από τη Σμύρνη, από τη μεριά της μητέρας μου. Από μικρός ορφανός, μπήκα στη βιοπάλη, έκανα οικογένεια και καθώς ήμουνα ανήσυχο πνεύμα σε ηλικία 20 μόλις χρόνων, ξεκίνησα τη δική μου εταιρεία. Σε πολύ νεαρή ηλικία ευτύχησα να δημιουργήσω το μεγαλύτερο επίτευγμα της ζωής μου, που είναι τα παιδιά μου. Έχω δυο υπέροχα παιδιά που μου χάρισαν τέσσερα πανέμορφα εγγονάκια. Στα 30 μου χρόνια ξεκίνησα μαζί με τους συνεργάτες μου την παραγωγή πινέλων. Μια μικρή τότε μονάδα παραγωγής, αλλά με επαγγελματική προσέγγιση. Σήμερα η εταιρεία αυτή, ανήκει αποκλειστικά στον γιό μου, ο οποίος και συνεχίζει με επιτυχία αυτό που εμείς ξεκινήσαμε πριν 32 χρόνια τώρα. Μέσα στο πέρασμα όμως της βιοποριστικής μου πάλης δεν έπαψα να σκέφτομαι τις σπουδές, κάτι που ήταν σαν παρακαταθήκη προς τον αποθανόντα πατέρα μου. Εργαζόμουνα και παράλληλα έκανα σπουδές στον κλάδο της συμπληρωματικής ιατρικής όπως ονομάζεται, καθώς και στην επιστήμη υγείας. Το πείσμα μου για γνώση με έκαναν να καταξιωθώ και να γνωρίσω ποιος είμαι, σε ένα μεγάλο βαθμό. Κάθε μέρα που περνάει πάλι, κάτι μαθαίνω. Είμαι ευγνώμων προς τον Θεό για όλες αυτές τις εμπειρίες που είχα. Σήμερα, εργάζομαι αποκλειστικά με τη σύζυγο μου Μαρία, στον τομέα αυτό, έχοντας στόχο την προσφορά προς τον άνθρωπο και αυτό θέλω να κάνω και μέσα από αυτό το νέο μου εγχείρημα – αν ο κόσμος με τιμήσει με την ψήφο του. Απλά θέλω να τονίσω ότι για να είναι κάποιος υγιής πρέπει να έχει υγιές ψυχικό πεδίο. Ο πατέρας Ιπποκράτης έλεγε ότι πρώτα ασθενεί η ψυχή και μετά το σώμα (σωματοποιείται).

Ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδήγησαν στην απόφαση να κατέλθετε ως υποψήφιος βουλευτής;

Τα τελευταία χρόνια η ανθρωπότητα βιώνει τη μεγαλύτερη μάστιγα από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Φτωχοποίηση, διαφθορά, εξαθλίωση του ανθρώπινου γένους και ειδικότερα για εμάς τους Ελληνοκύπριους σε πολύ πιο έντονο βαθμό. Ταξιδεύοντας όλα αυτά τα χρόνια για προώθηση των προϊόντων μου σε διάφορες χώρες, έζησα τέτοιες καταστάσεις και έλεγα πόσο τυχεροί είμασταν εμείς εδώ στην Κύπρο, κάτι το οποίο δεν μπορώ να πω και τώρα. Έβλεπα και βλέπω στον υπέρτατο βαθμό τον Έλληνα να επαιτεί για εργασία και ένα μεροκάματο να μπει στο σπίτι του, όπως έλεγαν και στις παλιές Ελληνικές ταινίες, να πάρουν 3 και 60. Απόγνωση, αυτοκτονίες (κάτι το οποίο είναι απαγορευμένο να λέγεται στις τηλεοράσεις) ενώ για ένα θάνατο με Covid-19 με υποκείμενο νόσημα (το υπερτονίζω) το διαλαλούν σε κάθε ευκαιρία και σε κάθε δελτίο ειδήσεων.  Δεν μας λένε όμως πόσους άλλους θανάτους έχουμε καθημερινώς από την παραμέληση των κρατικών ιατρικών υπηρεσιών μας καθώς δίνεται προτεραιότητα στην ΠΑΝΔΗΜΙΑ. Παρατηρούμε έντονο το στοιχείο του υπερπλουτισμού σε κάποιους τομείς της υγείας, σε γνωστούς και συγγενείς στους κυβερνώντες και όχι μόνο. Το βλέπουμε και το ζούμε στην καθημερινότητα μας. Η Κύπρος είναι μικρή και μαθαίνονται όλα πολύ εύκολα. Όπως λένε και οι δικηγόροι, υπάρχουν ενδείξεις, αλλά όχι αποδείξεις.

Ποιες είναι οι απόψεις στο εθνικό μας θέμα;

Το Κυπριακό εξελικτικά έχει μπει σε τροχιά εκφυλισμού από τις αρχικές μας θέσεις, αλλά και τις θέσεις των ψηφισμάτων των Η.Ε. Αυτή ήτανε και είναι πάγια επιδίωξη της τουρκικής πολιτικής. Από εδώ φαίνεται η αδυναμία της δικής μας διαχείρισης, του πολιτικού μας προβλήματος, που είναι θέμα εισβολής και κατοχής. Αναγνωρίζω τις δυσκολίες που έχουμε,  αλλά συνάμα, δεν βλέπω καμία προσπάθεια  από τη δική μας κυβέρνηση, ως προς τον τρόπο μείωσης της αδυναμίας μας έναντι ενός ισχυρού κράτους όπως είναι η Τουρκία. Το θέμα εδώ όμως είναι αν αποδεχθούμε το δίκαιο του ισχυρού τότε καλύτερα να μας το πούνε με ευθύτητα, δηλώνοντας έτσι και την αδυναμία τους να κυβερνήσουν.

Εγώ και το κόμμα που εκπροσωπώ, το Κίνημα ΑΦΥΠΝΙΣΗ 2020,  θέλουμε να φέρουμε νέες ιδέες, νέους πολιτικούς που είναι αδιάφθοροι. Ένα από αυτούς θεωρώ και τον εαυτό μου. Ο κόσμος με την ψήφο του καλείται να σώσει ό,τι έχει απομείνει από αυτόν το τόπο σε όλα τα επίπεδα.

Γιατί επιλέξατε το Κίνημα ΑΦΥΠΝΙΣΗ 2020;

Το πρώτο πράγμα που μου έκανε έντονη αίσθηση ήτανε το όνομα του κόμματος. ΑΦΥΠΝΙΣΗ!! Είναι μια λέξη που χρησιμοποιούσα στην καθημερινότητα μου, συνομιλώντας με φίλους. Δυστυχώς μας έχουν οδηγήσει τόσο έντεχνα σε ένα πολιτικο – κοινωνικό λήθαργο.  Με την πρώτη συνάντηση που είχα με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Κινήματος Σταύρο Γιαλλουρίδη, με τράβηξε η αυθορμητικότητά τους αλλά και οι πολιτικές τους θέσεις καθώς και ο αγώνας που τόσα χρόνια διεξάγουν μέσα από το κίνημα για τα αξιόγραφα που τόσο γρήγορα κάποιοι ξέχασαν αλλά και το ίδιο το σύστημα μας ξέχασε. Καμία τιμωρία, καμία ευθύνη. Όλοι καθαροί και αμόλυντοι. Οι στόχοι του Κινήματός μας είναι και αυτοί οι οποίοι εκφράζουν και τον δικό μου τρόπο αντίδρασης στα όσα τεκταίνονται σε Κύπρο και Ελλάδα.

Ποιες οι προτεραιότητες του Κινήματός σας και πώς θα συμβάλετε στην υλοποίηση τους;

Εμείς στοχεύουμε στην πολιτική ανάπτυξη με σκοπό την εξάλειψη της φτώχειας, την προώθηση μιας πιο βιώσιμης ανάπτυξης, την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, την προαγωγή της ισότητας των φύλων και την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών και κλιματικών προκλήσεων. Είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος καταστροφής και εξαθλίωσης Κύπριου παραγωγού αλλά και του βιομηχανικού τομέα.

Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος;

Για να φέρουμε ανάπτυξη  θα πρέπει να επισημάνουμε τους τομείς εκείνους που θα ανεβάσουν τη χώρα σε βαθμίδες ανάκαμψης, σε πρώτο στάδιο και ανάπτυξης σε δεύτερο.

Άρα αυτό που χρειάζεται να δούμε είναι τους πιο κάτω παράγοντες που η πατρίδα μας έχει τα εχέγγυα να αναπτύξει:

 1. Επιχειρηματικές δραστηριότητες,
 2. Σε Υπηρεσίες,
 3. Έρευνες και Επιστημονική ανάπτυξη,
 4. Τουρισμό,
 5. Γεωργική – Κτηνοτροφική – Δασοκομία – Αγροτική Ανάπτυξη – Ιχθυοκαλλιέργεια και
 6. Βιομηχανική Ανάπτυξη.

Ειδικότερα θα πρέπει να αυξηθεί η χορηγία προς τους αγρότες και κτηνοτρόφους, αυξάνοντας τα κίνητρά τους στην αναπτυξιακή αυτή πολιτική μας, μειώνοντας τους πιθανούς κινδύνους των παραγωγικών δυνατοτήτων τους καθώς και μειωμένη φορολογική κάλυψη σε όσους διατηρούν τις παραδόσεις του τόπου. Μιας παράδοσης που ελκύει και τον λεγόμενο Αγρο-τουρισμό. Τελευταία ακούσαμε και κάποια εξαγγελία από τον ΠτΔ να μας μιλά για κίνητρα της υπαίθρου. Πριν τις εκλογές τα θυμούνται όλα. Που ήσασταν πριν τόσα χρόνια διακυβέρνησης;  Οι φόροι πρέπει να βρίσκονται στα επίπεδα που κυμαίνονται οι δείκτες της εισοδηματικής κατάστασης του μέσου Κύπριου γιατί έχουμε φτάσει σε ψηλά επίπεδα φτώχειας.

Με ποιες επί μέρους δράσεις θα φτάσουμε στο επιδιωκόμενο;

Έχω καταγράψει σειρά μέτρων που σίγουρα πρέπει να ληφθούν υπόψη αν θέλουμε να επιτύχουμε:

 1. Οι τεχνικές μέθοδοι παραγωγής.
 2. Απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων του τομέα αγροτικής ανάπτυξης και αγροτουρισμού με πραγματικές καινοτόμες επενδύσεις εγχώριων αγροτών πχ. Δημιουργία μεγάλων μονάδων ζωικών ή αγροδιατροφικών αλυσίδων επεξεργασίας τροφίμων και κρεάτων. Αυτό μπορεί να γίνει σε ατομικό επίπεδο ή σε σύσταση Τοπικού Συνεταιρισμού.
 1. Επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό.
 2. Βελτίωση στην ποιότητα εργασίας – δημιουργώντας και ευχάριστες συνθήκες εργασίας.
 3. Ενίσχυση με εργατικό προσωπικό από την χώρα μας.
 4. Σωστή κατανομή εργατικού δυναμικού, παρέχοντας δυνατότητες σύγχρονων μέσων στον παραγωγικό τομέα.
 1. Υποδομές συγκοινωνιακού δικτύου.
 2. Εκσυγχρονισμός του αρδευτικού δικτύου της χώρας.
 3. Ανάπτυξη δημόσιων φορέων στις κατά τόπους αγροτικές περιοχές – π.χ. ΚΕΠ, Ιντερνετικές υπηρεσίες  – για να μπορούν να εξυπηρετούνται καλύτερα οι δημότες της υπαίθρου και  διατηρώντας έτσι αποκέντρωση των μεγάλων αστικών κέντρων. Η αύξηση του πληθυσμού στ αστικά κέντρα μειώνει και την ποιότητα ζωής.
 1. Αναπτύσσοντας την τριτοβάθμια εκπαίδευση πέραν από τα αστικά κέντρα και πόλεις.
 2. Καλύτερος συντονισμός με τους Αγροτικούς φορείς της χώρας.
 3. Ανάπτυξη και ενδυνάμωση της Ασφαλιστικής κάλυψης και Αγροτικού Φορέα, αποβάλλοντας έτσι μεγάλη ένταση και στρες στους γεωργούς μας, σε συνάρτηση με τις τραπεζικές τους υποχρεώσεις. Να γίνει δηλαδή πιο  αντικειμενική και ουσιώδη μελέτη ώστε να είναι βιώσιμη και να αισθάνονται ασφαλείς οι αγρότες για την ασφάλιση τους και όσον αφορά την σύνταξη τους.
 1. Άμεση καταβολή αποζημιώσεων από τους φορείς αυτούς για να μην επέρχονται προβλήμα στην συνέχιση της παραγωγικότητας τους, λόγω ελλείψεως ρευστότητας.
 1. Περισσότερες φορολογικές ελαφρύνσεις: Βοήθεια στην αγροτική οικογένεια με φορο-ελαφρύνσεις, μειωμένα τιμολόγια και παροχές κρατικές εφόσον κάνουν παιδιά, δίνοντας έτσι και κίνητρα για επίλυση του σοβαρού δημογραφικού προβλήματος. Μείωση της φορολογίας σε εξαγωγές.
 1. Μείωση της φορολογίας για τους αγρότες μέχρι τα 20 στρέμματα γης.
 2. Ίδρυση Επιτροπής ή Φορέα Αναπτυξιακής Βοήθειας στις περιοχές που έχουν σοβαρά προβλήματα στους τομείς αυτούς. Οι εισηγήσεις τους να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν, αφού εξετάσουν  τις ελλείψεις και αδυναμίες της περιοχής. Όχι όμως χρονοβόρες μελέτες, γι αυτό θαπρέπει να είναι άτομα με διορατικότητα και προσόντα στον τομέα αυτό και θα εργάζονται κοντά στον αγρότη με σκοπό την βέλτιστη απόδοση των προϊόντων. Να είναι κυρίως γεωπόνοι και όχι τεχνοκράτες.
 1. Ανάπτυξη του κατά κεφαλή εισοδήματος της αγροτικής ανάπτυξης με άλλα επαγγέλματα πουέχουν μη παραγωγικό χαρακτήρα, δημιουργώντας μεταβολές κατανάλωσης στον αγροτικό τομέα.
 1. Ίδρυση επιτροπής ελέγχου τιμών των προϊόντων, από τους παραγωγούς στους εμπόρους και καταναλωτή, με εντατικούς ελέγχους με σκοπό την πάταξη της αισχροκέρδειας. Στην  περίπτωση αυτή αν υπάρχει αδυναμία στην τήρηση του ελέγχου, τότε θα μπορούσε να δημιουργηθεί και «ελεύθερη ζώνη» για τους παραγωγούς προς τον καταναλωτή.
 1. Ο ρόλος του κράτους να είναι ξεκάθαρος και υποστηρικτικός στον αγροτικό τομέα. Κάθε χρόνο να γίνετε προβολή των εγχώριων προϊόντων είτε σε Διεθνές επίπεδο είτε σε Εθνικό επίπεδο με σκοπό να προωθηθεί η εξαγωγή των αγροτικών προϊόντων της χώρας
 1.   Ιχθυοκαλλιέργειες: ενδυνάμωση των αλιέων με τα ως άνω αναγραφόμενα προτάσεις μέτρων.Το ίδιο και για την δασοκομία.

Αυτά είναι κύρια σημεία της πολιτικής Ανάπτυξης θα θέλει να προωθήσει το Κίνημα μας μέσα στην βουλή, εάν και εφόσον ο κόσμος μας τιμήσει με την ψήφο του και επιφέρει το ράπισμα εκείνο που χρειάζεται στο σαθρό και πεπαλαιωμένο κατεστημένο.

Γιατί να σας εμπιστευτεί  με την ψήφο του ο κόσμος και ειδικά οι νέοι;

Αν οι πιο πάνω λόγοι, δεν είναι ενδεικτικοί για το μέλλον αυτού του τόπου, και εάν ο ψηφοφόρος πιστεύει ότι η σημερινή πολιτική των κυβερνώντων αλλά και όλων όσων συμβάλλουν άμεσα ή έμμεσα στην πολιτική εφαρμογή τους, υπερψηφίζοντας τα νομοσχέδια τους και τους προϋπολογισμούς των,  τότε σίγουρα δεν μπορέσαμε να εμπνεύσουμε την εμπιστοσύνη του κύπριου ψηφοφόρου. Θα παρατηρήσουμε επίσης κάποια απάθεια από τους Νέους μας. Απάθεια που προκαλείται από την απογοήτευση αλλά και την πίστη ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει όλο αυτό το πολιτικό σκηνικό. Αυτό που θέλω να υπερτονίσω σε Νέους και πιο ενήλικες ότι η αλλαγή είναι στο δικό τους χέρι και τώρα είναι η ώρα τους. Θα μου επιτρέψετε να επαναφέρω κάτι το οποίο γράφω στις αναρτήσεις μου: Μας αξίζει να έχουμε αυτή τη διακυβέρνηση αλλά και αυτήν την εκπροσώπηση στην Βουλή; Εάν πιστεύει ο κόσμος ότι δεν μας αξίζει όλο αυτό, ας ψηφίσει κάτι Νέο, κάτι καινούργιο και αδιάφθορο. Ψηφίστε το Κίνημα ΑΦΥΠΝΙΣΗ 2020.