Για τους φόβους που «καλλιεργούνται» για τη λύση του Κυπριακού συζήτησαν Πρόεδρος ΔΗΣΥ – Καθ. Αποστολίδης

Τους τρεις μεγάλους φόβους οι οποίοι, όπως είπε, καλλιεργούνται εδώ και δεκαετίες στην κοινωνία σε σχέση με την λύση του Κυπριακού, συζήτησε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου με τον Καθηγητή και σύμβουλο Προέδρων της Δημοκρατίας για το Κυπριακό, Κώστα Αποστολίδη, σε συνάντηση που είχαν στα κεντρικά γραφεία του ΔΗΣΥ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι ο κ. Αποστολίδης διετέλεσε σύμβουλος σχεδόν όλων των Προέδρων της Δημοκρατίας που ασχολήθηκαν με το Κυπριακό. Μετά τη συνάντηση, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, «βγαίνω πιο ενημερωμένος και για κάποιες πτυχές που χρειάζονται να έχεις και τη γνώση ενός τεχνοκράτη και ο Κώστας Αποστολίδης δεν υπήρξε ποτέ πολιτικός παρά ένας τεχνοκράτης που προσέφερε τις υπηρεσίες του στα θέματα που καλέστηκε να συμβουλέψει ή να καταθέσει μελέτες ή απόψεις».

Ως προς το Κυπριακό, σημείωσε, «συζητήσαμε και κάποια πράγματα που δημιουργούνται τρεις μεγάλοι φόβοι στην κοινωνία και που καλλιεργούν αυτούς τους φόβους είτε γιατί τους πιστεύουν κάποιοι είτε τους καλλιεργούν για να μπορούν να υπερασπίζονται τις δικές τους θέσεις», προσθέτοντας ότι «σεβαστές οι θέσεις τους άσχετα από που ελαύνονται τα κίνητρα τους».

Αναφερόμενος σε αυτούς τους τρεις φόβους, ο κ. Νεοφύτου είπε πως είναι «ότι με τη λύση του Κυπριακού θα αλλάξει η καθημερινότητα σας, με τη λύση του Κυπριακού κινδυνεύουμε να τουρκέψουμε και τρίτον, με τη λύση του Κυπριακού θα “παττίσουμε”» κατά την έκφρασή του. «Αυτοί είναι οι τρεις μεγάλοι φόβοι που καλλιεργήθηκαν εδώ και δεκαετίες στην κυπριακή κοινωνία», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την καθημερινότητα, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, «εξήγησα στις τελευταίες μου παρεμβάσεις ότι η καθημερινότητα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων δεν πρέπει να αλλάξει με τη λύση του Κυπριακού». Να υπάρχει, διευκρίνισε, «σχεδόν μια πλήρη αυτονομία στις συνιστώσες πολιτείες, διασφαλίζοντας ότι η καθημερινότητα τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων δεν θα αλλάξει».

Δεύτερον, συνέχισε, «υπάρχει η κινδυνολογία ότι με τη λύση θα τουρκέψουμε». Εγώ, ανέφερε, «θα το πω απλά: Ναι, υπάρχει κίνδυνος να τουρκέψουμε εάν δεν λυθεί το Κυπριακό».

Το τρίτο, πρόσθεσε, «ότι με τη λύση θα καταστραφούμε οικονομικά, ότι θα “παττίσουμε”». Θα πω, σημείωσε, «απλά πράγματα, κατανοητά». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η αξία των περιουσιών των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα ίσως να είναι της τάξης ή και περισσότερα των 8 και 10 δισεκατομμυρίων ευρώ», προσθέτοντας ότι «οι σημερινές εκτιμήσεις μπορεί να είναι και περισσότερα δεν θα μπω σ΄ αυτό, βάζω ένα νούμερο περίπου 10 δισεκατομμύρια».

Σήμερα, είπε, για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες, πρόσφυγες και μη, «η αξία τους είναι μηδέν. Δεν μπορούν να πάνε σε μια τράπεζα να βάλουν υποθήκη το ακίνητο τους γιατί δεν αναγνωρίζεται δυστυχώς η αξία». Την ίδια ώρα, ανέφερε, «άλλοι νέμονται τις τουρκοκυπριακές περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές αλλά και αυτές που είναι για αξιοποίηση ή για καλλιέργεια από πρόσφυγες, δεν έχουν αξία ως ιδιόκτητη περιουσία». Άρα, συμπλήρωσε, «και κάποια δισεκατομμύρια αξία των τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές, δεν προσθέτει αυτή την αξία στα περιουσιακά στοιχεία των προσφύγων».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έκανε επίσης αναφορά στο γεγονός ότι «θεωρούν ότι αν λυθεί το Κυπριακό θα πέσουν οι αξίες των ακινήτων», σημειώνοντας ότι «αν λυθεί το Κυπριακό οι αξίες των ακινήτων θ’ αυξηθούν και στις σημερινές περιοχές υπό κατοχή αλλά και σε ολόκληρη την Κύπρο». «Να μην έχουν έγνοια ούτε οι Παφίτες, ούτε οι Λεμεσιανοί ότι με τη λύση του Κυπριακού θα πέσουν οι αξίες», είπε, προσθέτοντας ότι «με τη λύση του Κυπριακού ν’ αρθεί η πολιτική αστάθεια και να έχουμε μια Κύπρο ενωμένη στην ενωμένη Ευρώπη, όλα θα πάνε πάνω και οι αξίες των ακινήτων σε ολόκληρη την Κύπρο».

Σε σχέση με το πόσο σημαντικός είναι στην κυπριακή οικονομία ο τομέας ανάπτυξης γης, είπε ότι «θέλω απλά να φανταστούμε να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου». «Είναι πολλά δισεκατομμύρια που θα μπουν στην οικονομία, πολλαπλάσια από οποιαδήποτε ανάπτυξη έζησε αυτός ο τόπος μετά το 1974», σημείωσε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι «και αν κάτι θα χρειαστούμε και το πιστεύω ακράδαντα με τη λύση του Κυπριακού, είναι πως θα βρούμε τον τρόπο να κρατήσουμε τα χαλινάρια της οικονομίας γιατί η ορμή και η δυναμική που θα πάρει η ανάπτυξη της οικονομίας, θα μιλούμε μεσοπρόθεσμα μετά τη λύση σε ποσοστά οικονομικής ανάπτυξης που θα είναι σε διψήφιους αριθμούς που δεν τα ζήσαμε τις τελευταίες δεκαετίες ούτε η Κύπρος, ούτε καμιά ευρωπαϊκή χώρα».

Από την πλευρά του ο κ. Αποστολίδης ανέφερε ότι «βλέπω ότι δεν γίνονται πάντα οι μελέτες για να γίνουν, να προσφερθούν λύσεις για το Κυπριακό και για τον κόσμο». «Όπως είπε ο Αβέρωφ, η λύση θα βοηθήσει όλους, όχι μόνο τους πρόσφυγες, όλους. Και τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους», είπε. Για το στοιχείο της αξίας της γης των προσφύγων στα κατεχόμενα, ανέφερε, «υπάρχουν στοιχεία του κτηματολογίου από το 1974, έχουμε τις αξίες, όλες τις περιουσίες», προσθέτοντας ότι «είναι σχετικά εύκολο αν δουλέψω 2-3 μέρες να παρουσιάσω τα στοιχεία, τι είναι η αξία αυτών. Είναι εύκολο να γίνει αυτό. Τα στοιχεία υπάρχουν». Σύμφωνα με τον Καθηγητή Αποστολίδη «αν κάνουμε μελέτες και έχουμε τα στοιχεία βρίσκουμε λύσεις».

Για το θέμα της εισροής τουρκόφωνων στην Κύπρο, είπε ότι «πρώτα-πρώτα οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών περιλαμβάνουν πως θα καθοριστεί το citizenship (ΣΣ υπηκοότητα)». «Και δεν είναι εύκολο να πλημμυρίσουμε από τουρκόφωνους με τη λύση, τώρα είναι πιο δύσκολο που δεν έχουμε ελέγχους στα πράγματα. Έτσι αυτά τα προβλήματα μερικώς έχουν ήδη αποφασιστεί από τα Ηνωμένα Έθνη μέσα στις αποφάσεις του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε. Έτσι, πρόσθεσε, «αν καταφέρουμε – και νομίζω αυτός είναι ο στόχος όλων αυτή την στιγμή – να διαπραγματευτούμε λύση με βάση τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν δέχεται δυο κράτη, τότε μπορεί να έχουμε μια λύση που να μπορεί να δουλέψει καλά και να έχουμε όλοι όφελος».

Αλλά, σημείωσε ο κ. Αποστολίδης, «πρέπει να κάνουμε τη δουλειά που χρειάζεται, να βρούμε τις λύσεις, να κάνουμε τις μελέτες και να εξηγήσουμε στον κόσμο γιατί δεν θα χρεοκοπήσουμε. Διότι η δυναμική της ανάπτυξης θα είναι τόσο μεγάλη από τη λύση». «Η Κύπρος, όλη μαζί είναι πολύ πιο όμορφη από το κομμάτι που ελέγχουμε ως Ελληνοκύπριοι», είπε, προσθέτοντας ότι «αν είμαστε όλοι μαζί είναι παράδεισος και τούτο πρέπει να το καταλάβουμε».

Πρέπει, ανέφερε, «να δουλέψουμε μαζί, πρέπει να καταλάβουμε το πρόβλημα του άλλου, πρέπει να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες ν’ αποκτήσουν τις περιουσίες τους». Σύμφωνα με τον ίδιο «είναι κάτι που δεν γράφεται συχνά, δεν υπάρχει ενημέρωση, όλοι νομίζουν θα στοιχίσει πολλά διότι κάποτε δημοσιεύθηκαν στοιχεία για το τι θα είναι το κόστος». «Δεν πρέπει να βλέπεις κόστος, πρέπει να βλέπεις και τι θα είναι το κέρδος και το κέρδος θα είναι πολύ μεγάλο», είπε καταληκτικά.

Πηγή: ΚΥΠΕ