Καραγιάννης: Όχι βιαστικές αποφάσεις για σχολεία – Από Δευτέρας θα φανεί αν έκανε ζημιά το καρναβάλι

Στις αρχές της εβδομάδας που έρχεται θα φανεί εάν  προέκυψαν κρούσματα από τα καρναβαλίστικα πάρτι που έγιναν δήλωσε το μεσημέρι μιλώντας στο OMEGA ο καθηγητής Πέτρος Καραγιάννης ο οποίος επισήμανε πως με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή την στιγμή εάν εμφανιστούν αυξημένα κρούσματα δεν θα μπορούμε να ξέρουμε εάν αυτά οφείλονται στις ατασθαλίες που έγιναν, ή στις τελευταίες χαλαρώσεις που συμπεριέλαβαν και τον χώρο της εστίασης.

Όσο αφορά τα σχολεία ο κύριος Καραγιάννης είπε πως δεν ζητήθηκε επί του παρόντος κάποια εισήγηση από την επιτροπή, για να προσθέσει πως από την στιγμή που αποδείχθηκε ότι το βρετανικό στέλεχος μεταδίδεται στα παιδιά θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί πριν  τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης.

Αναλυτικά ο κ. Καραγιάννης επισήμανε:

Ελπίζω να μην υπάρξει πρόβλημα. Εάν υπήρξε μετάδοση θα φανεί στις αρχές της εβδομάδας που μπαίνει. Κάποιοι θα αρχίσουν να κάνουν συμπτώματα από το Σάββατο.

Το απεύχομαι γατί πρέπει να βλέπουμε π[πτώση και όχι άνοδο. Ελπίζω να μην υπάρξει επιπλοκή και από το άνοιγα της εστίασης. Εάν υπάρξει αύξηση δεν θα μπορούμε να ξέρουμε εάν είναι από τις ατασθαλίες των καρναβαλιών ή από το άνοιγμα της εστίασης και των άλλων δραστηριοτήτων.

Για τρίτο κύμα

Αποφεύγω να το ονομάσω τρίτο κύμα για τί το δεύτερο δεν έφυγε καθόλου. Έπεσαν σε κάποια στιγμή τα κρούσματα αλλά αυτή την στιγμή βλέπουμε μία έξαρση.

Παρά την αρνητική εικόνα της Ενικής αναφοράς αυτή την στιγμή, τις τελευταίες τρεις με τέσσερεις μέρες βλέπω σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων. Μάλιστα τις τελευταίες δύο μέρες και πτώση του ποσοστού θετικότητας στη Λεμεσό.

Εάν αυτή η τάση είναι πραγματική δεν βλέπω τον λόγο για να υπάρξει περεταίρω αύξηση που να θεωρηθεί τρίτο κύμα.

Ο καιρός μπορεί να είναι σύμμαχος στο πλευρό μας. Κακά τα ψέματα τον χειμώνα που είμαστε σε κλειστούς χώρους ευνοείται η μετάδοσή του ιού.

Για μέτρα και επιστροφή μαθητών

Δεν έχουμε συζητήσει τίποτε. Δεν μας έχει ζητηθεί να εκφράσουμε άποψη. Θα αναμένουμε πως θα εξελιχθεί η εικόνα τις επόμενες τρεις με τέσσερεις μέρες.

Πρέπει να τονίζουμε πως αυτή την στιγμή το αγγλικό στέλεχος είναι αστάθμητος παράγοντας. Ξέρουμε πως μεταδίδεται και στα παιδιά. Άρα χρειάζεται προσοχή σε οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί για τα σχολεία