Κλάδος Νοσηλευτικού Προσωπικού: Στο απροχώρητο η κατάσταση στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας

Η κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας στην παρούσα φάση, έχει φτάσει στο απροχώρητο, με την πληρότητα να ξεπερνά το 120%, αναφέρει σε ανακοίνωση του, το Δ. Σ. Κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.

Όσον αφορά στην αναλογία των διαθέσιμων νοσοκομειακών κλινών για παροχή ψυχιατρικής φροντίδας ανά 100,000 κατοίκους, η Κύπρος φαίνεται να κατέχει την προτελευταία θέση ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ (Eurostat, 2019).

Τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Αθαλάσσας, αναφέρεται, παραμένουν χωρίς σημάδια επίλυσης και μεταξύ άλλων αφορούν πεπαλαιωμένες κτηριακές εγκαταστάσεις, νοσηλεία πέραν των 25 ασθενών σε θαλάμους των 20 κλινών, απουσία σημαντικών ψυχοτρόπων φαρμάκων και απουσία ειδικού παθολόγου και κοινωνικού λειτουργού.

Σημειώνεται στην ανακοίνωση, ότι ενώ οι εισαγωγές στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας αυξάνονται ραγδαία εδώ και καιρό, το κράτος δηλώνει απών, με την παράλληλη απουσία σχεδιασμού και προγραμματισμού.

Το Δ.Σ. του κλάδου, απαιτεί την εμπλοκή της πολιτείας και όλων των αρμόδιων φορέων για άμεση παρέμβαση και λήψη πολιτικών αποφάσεων.

«Η πολιτεία παρατηρείται για ακόμη μια φορά να δηλώνει ότι προετοιμάζεται για ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα πανδημίας. Δυστυχώς, απουσιάζει και πάλι ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού στον τομέα της ψυχικής υγείας.
Απαιτούμε προστασία και σεβασμό στους ψυχικά ασθενείς, με το αναφαίρετο δικαίωμα για ισότιμη ποιοτική φροντίδα υγείας. Απαιτούμε προστασία για το νοσηλευτικό προσωπικό», προστίθεται.

Πηγή: ΚΥΠΕ