Κρίσιμες διαβουλεύσεις ΕΕ με Τουρκία – Παραμένει στο τραπέζι το θέμα των κυρώσεων

Εβδομάδα έντονων διπλωματικών διεργασιών η ερχόμενη στις Βρυξέλλες με τους Ευρωπαίους ηγέτες στις 25 Μαρτίου να θέτουν επί τάπητος τις ευρωτουρκικές σχέσεις σε μία κρίσιμη καμπή για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Η Τουρκία φαίνεται να κερδίζει αυτό που επιδιώκει, αποφεύγοντας επί του παρόντος τις κυρώσεις και να πετυχαίνει την υιοθέτηση μίας θετικής ατζέντας από τον ερχόμενο Ιούνιο με συγκεκριμένες ωστόσο προϋποθέσεις. Να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο μεταναστευτικό και να αποδεχθεί την παρουσία της ΕΕ στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη.

Για την Λευκωσία, σύμφωνα και με τον Υπουργού Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη η παρουσία της ΕΕ στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θεωρείται καταλυτικής σημασίας καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να είναι μέλος της Ένωσης και μετά από ενδεχόμενη λύση του κυπριακού.

«Μάλιστα στην παρούσα συγκυρία με την Τουρκία τουλάχιστον δημόσια να δηλώνει ότι επιθυμεί την ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων, επιθυμεί να εμπλακεί σε μία θετική ατζέντα με την ΕΕ, δεν μπορεί να μην επιτρέπει την συμμετοχή της ΕΕ στο τραπέζι των συνομιλιών», δήλωσε ο ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Για την Κυβέρνηση οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας δεν είναι αυτοσκοπός ωστόσο με κάθε ευκαιρία ξεκαθαρίζει στους Ευρωπαίους εταίρους πως η θετική ατζέντα θα πρέπει να δοθεί στην Άγκυρα με την προϋπόθεση πως και η ίδια θα προχωρήσει με θετικά βήματα που θα έχουν διάρκεια όπως μεταξύ άλλων την επίλυση του κυπριακού αλλά και ευρύτερα την υλοποίηση των υποχρεώσεών της έναντι της ΕΕ. Πάντως στην έκθεση Μπορέλ καταγράφονται συγκεκριμένα μέτρα που θα μπορούν να ληφθούν σε περίπτωση που η Τουρκία αθετήσει τις συμφωνίες.

«Η έκθεση του κ. Μπορέλ και οι εντολές από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δεκεμβρίου είναι ξεκάθαρες. Είναι η πολιτική προσέγγιση που κι εμείς δημόσια κατεπανάληψη έχουμε εκφράσει και όχι μόνο εμείς αλλά και η Ελλάδα και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ για μία διττή προσέγγιση προς την Τουρκία, μία προσέγγιση μαστιγίου και καρόττου», ανέφερε ο ΥΠΕΞ.

ΖΗΤΗΣΑΝ ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Το Κυπριακό βρέθηκε στην ατζέντα της τηλεδιάσκεψης που είχαν χθες η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Συγκεκριμένες πράξεις ζήτησαν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι από τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος στην προσπάθεια του να κρατήσει τις ισορροπίες άφησε στην άκρη το αφήγημα των δύο κρατών και μίλησε για νέες ρεαλιστικές επιλογές.

“ΝΕΕΣ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ”

«Ο Πρόεδρος Ερντογάν ανέφερε ότι πιστεύει πως η λύση πρέπει να βρεθεί στο τραπέζι και πως μέσα από διάλογο. Ανέφερε ακόμη πως αντί να υπαγορεύουν τα αποδεδειγμένα ανεπιτυχή μοντέλα στο Κυπριακό στις πλευρές στο νησί, πλέον πρέπει να συζητηθούν οι νέες ρεαλιστικές επιλογές», είπε η προεδρία της Τουρκίας.

Το ζήτημα της Τουρκίας και η έκθεση του ύπατου εκπροσώπου Ζοζέμπ Μπορέλ αναμένεται να συζητηθούν στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών την ερχόμενη Δευτέρα ώστε να προετοιμαστεί και η Σύνοδος Κορυφής των 27 ηγετων της Ένωσης στις 25 και 26 Μαρτίου.

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΗΓΕΤΕΣ

Μήνυμα προς τους δύο ηγέτες να επανεκκινήσουν ειλικρινή διάλογο με την αίσθηση του κατ’ επείγοντος και με στόχο τη επανέναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων για συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος έστειλαν με κοινή τους δήλωση το ΑΚΕΛ και ρεπουμπλικανικό τουρκικό κόμμα στα κατεχόμενα.

«Η αποτυχία να φτάσουμε σε αυτό το στόχο θα παρατείνει το στάτους κβο, θα εμβαθύνει περαιτέρω τη διαίρεση και θα οδηγήσει τις κοινότητες ακόμα πιο μακριά. Το στάτους κβο δεν είναι στατικό και οδηγεί σε κλιμάκωση των επακόλουθων συνεπειών οι οποίες είναι επιζήμιες για τη διαρκή ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία. Αυτό σίγουρα ισχύει τόσο για το νησί όσο και για την περιοχή», δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Ενώ συμπληρώνουν πως τελικός στόχος πρέπει να είναι η επίτευξη συμφωνίας για μια διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ.