ΚΥΠΡΙΑΝΙΔΗΣ: «Δεν τιμωρούνται και κάνουν ό,τι θέλουν»

Ο αναλυτής επίμαχων φάσεων Γιαννάκης Κυπριανίδης μίλησε στο balla.com.cy για την εικόνα της διαιτησίας και την χρήση του VAR.

Για την εικόνα της διαιτησίας στο πρωτάθλημα:
«Ο βασιλιάς τελικά ήταν γυμνός. Κάποτε λέγαμε ότι δεν είχαν δεύτερη ευκαιρία οι διαιτητές να δουν την φάση. Είναι ξεκάθαρο ότι το πρόβλημα είναι η αδυναμία των διαιτητών να εφαρμόσουν τους κανονισμούς. Σε άλλες χώρες δούλεψαν όπως πρέπει. Το VAR έχει λάθη αλλά τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα. Δεν γίνεται 7-8 διαιτητές να βγάλουν ένα πρωτάθλημα. Δεν τιμωρούνται και μπορούν να κάνουν ότι θέλουν. Αυτή είναι δυστυχώς η πραγματικότητα».

Τί πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί η κατάσταση:
«Με την βοήθεια του VAR μπορούμε να αναδείξουμε διαιτητές. Αφού με τους υφιστάμενους έχουμε προβλήματα πρέπει να αναδείξουμε νέους. Δοκιμάσαμε; Ρίξαμε κι άλλους στη… φωτιά; Αν δεν έχουμε άλλους τότε έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Η ΚΟΠ έβαλε χρήματα. Επένδυσε με χώρους προπόνησης κτλ. Στην εποχή μας ήταν πολυτέλεια όσα έχουν σήμερα οι διαιτητές. Δεν μπορούμε να έχουμε διαιτησία με 7-8 διαιτητές. Ειδικά σε ένα πρωτάθλημα που υπάρχει παντού ανταγωνισμός δεν γίνεται κάθε εβδομάδα να παίζουν οι ίδιοι».

«Το VAR δεν είναι εύκολη δουλειά. Δούλεψα στο μοντάζ λόγω της παρουσίας μου σε τηλεοπτικές εκπομπές, δίπλα στον μοντέρ και θέλει δουλειά. Υπάρχει και η οφθαλμαπάτη όταν από μια κάμερα βλέπεις την φάση από διαφορετική γωνία. Να μην επικεντρώνονται οι VARίστες και οι διαιτητές σε ένα σημείο. Έχει αποδειχθεί ότι καλοί διαιτητές δεν κάνουν για να είναι στο VAR. Η Ιταλία έστειλε 10 διαιτητές στην UEFA και υπεύθυνος για το VAR έγινε ο έβδομος καλύτερος διαιτητής, όχι ο πρώτος. Ένας μέτριος διαιτητής είναι πρώτος για το VAR. Ξέρει να διαβάζει τη φάση και αυτό είναι που έχει σημασία, όχι αν είναι καλός ως διαιτητής στον αγωνιστικό χώρο. Απέκτησα πείρα λόγω της παρουσίας μου στην τηλεόραση και αυτό που βλέπω είναι ότι κάποιοι δεν μπορούν να διαβάσουν μια φάση. Βλέπουν πολύ μια φάση στο slow motion. Πρέπει να το δεις κυρίως στην κανονική λήψη για να αξιολογήσεις την σφοδρότητα, τις αποστάσεις κτλ. Στο slow motion πολλές φορές μια φάση παραπλανεί. Βλέπω συνέχεια να βλέπουν σε αργή κίνηση για να αξιολογήσουν μια φάση που χρειάζεται να την δεις με την ταχύτητα που έγινε στην ζωντανή ροή αγώνα».

Πηγή: balla.com.cy