Κύπριος χάκερ που εκδόθηκε στις ΗΠΑ καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης

Σε ποινή φυλάκισης ενός έτους και μίας ημέρας, καταδικάστηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο της βόρειας περιφέρειας της Τζόρτζια, ο 22χρονος Κύπριος Τζόσουα Πολόσο Επιφανίου, για ηλεκτρονικές απάτες.

Ο Επιφανίου – που ήταν φυλακισμένος στην Κύπρο από το 2017 – παραδέχθηκε την ενοχή του ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστή Μάρκ Κόεν, σε κατηγορίες για ηλεκτρονική εξαπάτηση καταναλωτών στις πολιτείες Αριζόνα και Τζόρτζια. Ο Τζόσουα Επιφανίου είναι ο πρώτος Κύπριος πολίτης που εκδίδεται στις ΗΠΑ.

Ως αποτέλεσμα της συμφωνίας, πλην της ποινής φυλάκισης, ο Επιφανίου παρέδωσε στις ομοσπονδιακές αρχές ποσά 389.113 δολαρίων και 70.000 ευρώ, ενώ επέστρεψε στα θύματά του ποσό 600.000 δολαρίων.

«Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο αποτελεί απειλή τόσο για το ατομικό μας απόρρητο όσο και για την ασφάλεια των αμερικανικών εταιρειών», δήλωσε ο ομοσπονδιακός αντιεισαγγελέας Άντονι Μάρτιν. «Θα εργαστούμε επιμελώς μαζί με τις συνεργαζόμενες διωκτικές υπηρεσίες για την επιβολή του νόμου και για να διασφαλίσουμε ότι οι δράστες θα εντοπίζονται και οδηγούνται στη δικαιοσύνη».

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του FBI, μεταξύ Οκτωβρίου 2014 και Μαΐου 2017, ο Επιφανίου παραβίασε ιστότοπους και παρακολούθησε την διαδικτυακή κίνηση για να εντοπίσει στόχους με στόχο τον εκβιασμό. Αφού επέλεξε ιστότοπους – στόχους, ο Επιφανίου συνεργάστηκε με άλλους συνωμότες-συνεργάτες για να κλέψει προσωπικά αναγνωρίσιμες πληροφορίες από τις βάσεις δεδομένων των ιστότοπων. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε σέρβερ σε ξένες χώρες για να συνδεθεί σε λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και να στείλει μηνύματα στους ιστότοπους, απειλώντας να διαρρεύσει ευαίσθητα δεδομένα, εκτός εάν πληρώθηκαν λύτρα σε κρυπτονόμισμα.

Οι αμερικανικές αρχές χαρακτηρίζουν τις πράξεις του Επιφανίου «τρομοκρατία μέσω υπολογιστών» και σημειώνουν ότι στα θύματα συμπεριλαμβάνονται ένας διαδικτυακός ιστότοπος αθλητικών ειδήσεων που ανήκει στην Turner Broadcasting System Inc. στην Ατλάντα Τζόρτζια, μία εταιρεία διαδικτυακών παιγνιδιών στο Irvine της Καλιφόρνια, μια εταιρεία υλικού που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη, μια διαδικτυακή εξεύρεσης εργασίας στο Ίνσμπρουκ της Βιρτζίνια και τον ιστότοπο Ripoff Report – που εξετάζει καταγγελίες καταναλωτών – στο Φοίνιξ της Αριζόνα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αφού πρώτα απέσπασε χρήματα από τη Ripoff Report μέσω εκβιασμού, ο Επιφανίου παραβίασε επίσης τον ιστότοπό της και αφαίρεσε τις καταγγελίες που είχαν κάνει πελάτες της. Ενώ από κοινού με τον συνεργάτη του στη συνωμοσία Πιέρ Ζαρόκιαν, χρέωναν τους πελάτες μεταξύ 1.000 και 5.000 δολαρίων για κάθε αφαίρεση καταγγελιών, δηλώνοντας στους πελάτες ψευδώς ότι αυτό γίνεται με εντολή δικαστηρίου.

Σε δήλωσή του ο ειδικός πράκτορας του FBI Σον Κόλ σημειώνει ότι πολλοί αναλυτές και ερευνητές της ομοσπονδιακής υπηρεσίας εργάστηκαν για την διαλεύκανση της υπόθεσης και η καταδίκη του Επιφανίου στέλνει το μήνυμα ότι η αμερικανική Ομοσπονδιακή Αστυνομία μπορεί να πιάσει τους εγκληματίες όπου κι αν βρίσκονται.

Στην ανακοίνωση επίσης σημειώνεται και η συνεργασία με την Υπηρεσία Αντιμετώπισης του Κυβερνοεγκλήματος της Κυπριακής Αστυνομίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ