Lady’s Mile: Προκήρυξη προσφορών για ανάπλαση της περιοχής μέχρι το τέλος του 2022

Στο τέλος του 2022 τοποθετείται χρονικά η προσφοροδότηση του έργου της ανάπλασης της περιοχής του Lady’s Mile, με τον Δήμο Λεμεσού να αναλαμβάνει την ωρίμανση του έργου μετά την ολοκλήρωση της μελέτης περιβαλλοντικού αντίκτυπου.

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας συζήτησε εκ νέου το ζήτημα της ανάπτυξης της δυτικής Λεμεσού και κυρίως των υποδομών στην γνωστή παραλία της πόλης, θέμα που χρονολογείται εδώ και μια δεκαετία.

«Υπήρξε καθυστέρηση και πολύ σωστά ο Δήμος για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού και της περιβαλλοντικής μελέτης ζήτησε ο ίδιος να αναλάβει την ωρίμανση του έργου και μαζί με τη στήριξη της επιτροπής και τη στήριξη του ΥΠΕΣ αναμένεται έπειτα από μια διαδρομή δέκα και επιπλέον χρόνων το τέλος του 2022 να έχουμε επιτέλους να ολοκληρώσει τα σχέδια και τα κατασκευαστικά και να είμαστε έτοιμοι για προσφοροδότηση, με στόχο και σκοπό το 2023 να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί το έργο», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ανδρέας Κυπριανού.

Αναφέρθηκε στη δέσμευση του ΥΠΕΣ όταν ολοκληρωθεί το έργο να χρηματοδοτηθεί από το κράτος για μπορέσει να ολοκληρωθεί. Το έργο, όπως αναφέρθηκε δεν αφορά περισσότερες αναπτύξεις, αλλά την ορθή πρόσβαση των επισκεπτών στην παραλία, τη δημιουργία χώρων στάθμευσης και την ανάπτυξη δικτύου ηλεκτροδότησης και υδροδότησης.

Εξάλλου, ο σχεδιασμός για την ευρύτερη δυτική Λεμεσό αφορά επίσης την ανάπτυξη με περιβαλλοντικά ορθό τρόπο για την περιοχή από το νέο Λιμάνι μέχρι και τον κόλπο Πισουρίου. «Αυτά είναι καλά νέα, η Λεμεσός προχωρά και είμαι βέβαιος ότι ολοκληρώνοντας τον στρατηγικό σχεδιασμό για τη δυτική Λεμεσό εκείνη η πανέμορφη μοναδικής ομορφιάς περιοχή θα έχει τις βασικές υποδομές, για να μπορέσουν να τις απολαύσουν Κύπριοι και ξένοι επισκέπτες», ανέφερε.

Στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης είπε πως ενημέρωσε την Επιτροπή για τη διαμόρφωση του νέου σχεδίου περιοχής κέντρου πόλης για την περιοχή από τη Μαρίνα μέχρι το νέο λιμάνι όπου βρίσκεται η ακταία οδός.

Αναφορικά με την ανάπλαση της ακτής Lady’s Mile, ο κ. Νικολαΐδης είπε πως μετά από αίτημα του Δήμου Λεμεσού, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέθεσε στον Δήμο Λεμεσού την ωρίμανση αυτού του σημαντικού έργου, με κονδύλι που ανέρχεται γύρω στα €10 εκατομμύρια. «Το ποσό δεν είναι υπερβολικό σε σχέση με το τι μπορεί αυτή η ανάπτυξη να επιφέρει για την περιοχή, μια περιοχή αξιόλογης περιβαλλοντικής ομορφιάς είναι ένας εθνικός πλούτος η περιοχή του Lady’s Mile και του παρακείμενου βιότοπου», είπε.

Ο κ. Νικολαΐδης σημείωσε ότι πρόθεση του Δήμου, εφόσον της έχει ανατεθεί η ωρίμανση του έργου είναι να προχωρήσει με όλες τις απαραίτητες αναπτύξεις, με σεβασμό προς το περιβάλλον, με πρόθεση να αυξήσει και την προσβασιμότητα του στους δημότες, αλλά κυρίως να προστατεύσει και να αναπλάσει και τον δρόμο και την παραλία και τον παρακείμενο βιότοπο με τρόπο που να σέβεται και να αναδεικνύει την περιβαλλοντική του αξία».

«Με βάση τα χρονοδιαγράμματα είναι πολύ εφικτός ο στόχος, αν οι διαδικασίες τρέξουν γρήγορα, και πρόθεσή μας είναι να τις τρέξουμε γρήγορα να προσφοροδοτηθεί το έργο περί το τέλος του 2022, εφόσον ασφαλώς διατεθούν και τα ανάλογα κονδύλια από πλευράς Κυβέρνησης, για τα οποία υπάρχει η εκπεφρασμένη από το ΥΠΕΣ πολιτική βούληση να στηριχθεί αυτό το πολύ σημαντικό έργο», είπε.

Ο κ. Νικολαΐδης διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει μια εμπορική ανάπτυξη, η οποία να καθιστά το έργο μία παραλία αντίστοιχη με τις παραλίες που ξέρουμε. Θα γίνει μια ανάπτυξη, η οποία θα σέβεται τον παρακείμενο βιότοπο, θα υπάρχουν υποδομές σε ό,τι αφορά αποχετεύσεις, τους χώρους στάθμευσης και να γίνει να ρύθμιση της αταξίας που υπάρχει στην περιοχή, ανέφερε.

Όπως εξήγησε ο στόχος είναι τριπλός: να βελτιωθεί η προσβασιμότητα στον κόσμο, να μπει μια τάξη και ο τρίτος και σημαντικός στόχος να αναδειχθεί η περιβαλλοντική σημασία του βιότοπου.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, ανέφερε ότι «δεν είμαστε εναντίον της ανάπτυξης, η οποία στηρίζει την οικονομία και δημιουργεί θέσεις εργασίας φτάνει να μην είναι σε βάρος του περιβάλλοντος, να μην είναι άναρχη και να είναι σύμφωνη με τη νομοθεσία και τους κανονισμούς».

«Γι’ αυτό και εκφράσαμε ξανά τις έντονες ανησυχίες για την αδειοδότηση μεγάλων αναπτύξεων στην περιοχή, η οποία εφάπτεται με το δάσος Ακρωτηρίου και την περιοχή Ακρωτηρίου, μία από τις πιο σημαντικές περιβαλλοντικά περιοχές της Κύπρου, η οποία πρέπει να προστατευθεί με κάθε τρόπο”, είπε.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι ενώ γίνονται αδειοδοτήσεις έργων, η Κυβέρνηση αδυνατεί να επιλύσει σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της δυτικής Λεμεσού, όπως τη μάστιγα των κουνουπιών, θέμα για το οποίο ευθύνονται οι Βρετανικές Βάσεις.

Τέλος, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, χαρακτήρισε το έργο για τη δυτική Λεμεσό ως ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο που προνοεί την ανάπτυξη των περιοχών από το Lady’s Mile μέχρι και το Πισσούρι.

Η ενημέρωση που τύχαμε τόσο από την Πολεοδομία, όσο και τις αρμόδιες αρχές και τον Δήμαρχο της πόλης, αναδεικνύουν ένα βραχυπρόθεσμο στόχο, την ανάδειξη ακριβώς αυτών περιοχών, οι οποίες είναι υποβαθμισμένες και αδικημένες, είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ