Με πολύ πιο αυστηρά μέτρα οι επόμενες χαλαρώσεις στην Κύπρο – Μένει το 8998

Κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από τη νέα εθνική αναφορά και την πορεία εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Κύπρο.

Για άλλη μια φορά η Κύπρος βρίσκεται κατά πολύ πάνω από τα όρια ασφαλείας με τους ειδικούς να εκφράζουν φόβο για ένα τρίτο κύμα της πανδημίας. Μέσα σε  14 ημέρες, από τις 17 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 2 Μαρτίου καταγράφηκαν 2,340 νέα περιστατικά κορωνοϊού.

Σε όλες τις επαρχίες παρατηρείται έξαρση. Τα σκήπτρα εξακολουθεί να κατέχει η επαρχία Λεμεσού με 1,592 κρούσματα, αριθμός  που μεταφράζεται σε ποσοστό 68%. Η Λευκωσία παραμένει σε ένα ποσοστό κρουσμάτων κοντά στο 20%, ακολουθεί η Λάρνακα με 6% ενώ κατ` αναλογία πληθυσμού καλύτερη είναι η εικόνα στις επαρχίες Πάφου και Αμμοχώστου.”

 

ΧΑΡΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ – 2340 ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Λευκωσία: 466 (20%)

Λεμεσός: 1592 (68%)

Λάρνακα: 137 (6%)

Πάφος: 74 (3,2%)

Αμμόχωστος: 30 (1,3%)

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ

«Σε όλες τις επαρχίες παρατηρείται μια μικρή ή μεγάλη αύξηση με επίκεντρο τη Λεμεσό. Μας ενδιαφέρει κατά πόσο αυτή την αύξηση μπορεί να την αντιμετωπίσει το σύστημα υγείας. Αυτό είναι το στοίχημα. Έχουμε να κάνουμε ένα αγώνα δρόμου, το τι θα προλάβουμε να καλύψουμε με τα εμβόλια. Προς το παρόν είναι διαχειρίσιμα τα πράγματα», δήλωσε το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας, Γιώργος Νικολόπουλος.

ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΥΠΕΡΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Το αρμόδιο υπουργείο κτυπά καμπανάκι, η διασπορά είναι διευρυμένη και αυτή αποδίδεται στο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού.  Το πλέον ανησυχητικό είναι πως παρατηρούνται φαινόμενα υπερμετάδοσης στα σχολεία και έχει παρατηρηθεί αύξηση των νοσούντων στις ηλικίες κάτω των 19 ετών καθώς και στις ομάδες 20-60 ετών.

ΑΥΞΗΣΗ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 19 ΕΤΩΝ

10-19 ετών: 284 περιστατικά (12%)

20-60 ετών: 1480 περιστατικά (65%)

“ΕΠΑΦΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ Ή ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ”

«Αυτή η εικόνα προέρχεται κυρίως από τα σχολεία. Πρόκειται για επαφές είτε των παιδιών είτε από το εργασιακό τους περιβάλλον. Στις πιο μεγάλες ηλικίες υπάρχει μια πολύ μικρή αύξηση των νοσούντων», ανέφερε ο κ. Νικολόπουλος.

ΧΑΛΑΡΩΣΕΙΣ ΜΕ… ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΙΣ ΝΟΣΗΛΕΙΕΣ

Τα στοιχεία θορύβησαν ιδιαίτερα το αρμόδιο υπουργείο, με τον Κωνσταντίνο Ιωάννου, σύμφωνα με πληροφορίες του OMEGA, να πραγματοποιεί το απόγευμα έκτακτη σύσκεψη με μέλη της επιδημιολογικής ομάδας, ενώ στην συνέχεια μίλησε με τους υπουργούς οικονομικών, παιδείας, εμπορίου και εργασίας. Η κατάσταση που επικρατεί μέχρι στιγμής στα κρατικά νοσηλευτήρια επιτρέπει να προχωρήσουν οι σχεδιασμοί με το άνοιγμα της εστίασης και της επιστροφής του γυμνασιακού κύκλου στις 16 Μαρτίου. Έδωσαν ωστόσο προθεσμία μέχρι το Σαββατοκύριακο, ενώ όλα θα τεθούν επί τάπητος σε ένα νέο τετ α τετ της επιδημιολογικής ομάδας με τον πρόεδρο Αναστασιάδη την Τρίτη το πρωί.

“ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ”

«Το μεγάλο στοίχημα είναι τα νοσοκομεία. Πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση. Πρόθεση μας είναι τα οριζόντια μέτρα. Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι το λιανικό εμπόριο, το πρόβλημα είναι τα σχολεία και οι εργασιακοί χώροι, προφανώς δεν τηρούν τα πρωτόκολλα. Δεν πρέπει να υπάρξει πισωγύρισμα και δεν  πρέπει να κλείσουν επιχειρήσεις που έχουν ανοίξει. Αν κάτι δεν πάει καλά μπορεί να καθυστερήσουν οι νέες χαλαρώσεις», αναφέρει πηγή από την επιδημιολογική ομάδα.

Για την ώρα θεωρείται βέβαιο ότι θα  παραμείνει το 8998 μέχρι τέλος Μαρτίου και στην περίπτωση που δεν αλλάξει ο σχεδιασμός για άνοιγμα της εστίασης ίσως αυξηθεί ο αριθμός μηνυμάτων. Σε μια τέτοια περίπτωση η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΧΑΛΑΡΩΣΕΙΣ ΕΑΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ

8998: Διατήρηση μέχρι τέλος Μαρτίου

Σκέψεις για 3 μηνύματα την ημέρα

Απαγόρευση κυκλοφορίας: 22:00-05:00

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθούν και τα σχετικά πρωτόκολλα τα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν με το άνοιγμα των χώρων εστίασης.