ΜΕΓΑΛΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ  

Προεκτάσεις του πορίσματος Αρέστη

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε συλλέξει όχι απλά δικαιώνεται ο κ. Αρέστη με τα όσα ανέφερε για το πλιατσικο που γίνεται εις βάρος του απλού πολίτη και των περιουσιών που χάθηκαν, αλλά φαίνεται ότι το πάρτυ προεκτείνεται και σε άλλες τράπεζες.

Στο επίκεντρο φαίνεται να βρίσκονται οι εκτιμητές ακινήτων, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες που κατέχουμε είτε «τα παίρνουν» για να μειώσουν τις αξίες των ακινήτων, είτε εμπλέκονται σε μεγαλύτερο σκάνδαλο, αφού φαίνεται ότι συνδέονται με άτομα τα οποία επωφελούνται από τις χαμηλές εκτιμήσεις που κάνουν. Και εξηγούμαστε:

Ενα ακίνητο το οποίο αξίζει €1εκ. το υποεκτιμούν στις €700,000 ούτως ώστε είτε άμεσα οι ίδιοι είτε έμμεσα εμπλεκόμενοι με δικούς τους επενδυτές να το αγοράσουν από την τράπεζα στις €500,000, δηλαδή στο 50% της αξίας του.

Εχουμε εντοπίσει παραδείγματα μητέρας που εργάζεται σε τράπεζα να τροχιοδρομεί δουλείες προς το γιο της (εκτιμητής ακινήτων) και μαζί να κάνουν διάφορα τέτοια κόλπα. Υπενθυμίζουμε ότι από αυτή την ιστοσελίδα/εφημερίδα φωνάζαμε από το 2013 για το μαύρο ρόλο των εκτιμήτων ακινήτων οι οποίοι έρειχναν τις αξίες των ακινήτων μήνα με το μήνα όλο και πιο χαμηλα δημιουργώντας μεγάλο πανικό που είχε αποτέλεσμα να οδηγήσει τις τραπεζες σε μεγαλύτερες από ΄ότι έπρπεεπ προβλέψεις και κατά συνέπεια δημιουργείθηκε η ανάγκη αύξηση κεφαλαίων που τις οδήγησε σε ξένα χέρια.

Σημειώνετε βέβαια πως σήμερα δεν υπάρχει καμιά τράπεζα μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους που να ανήκει σε κυπριακά χέρια. Αν υπολογίσει κάνεις ακόμα ότι εκτος από τις Τράπεζες και όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν εξαγοραστεί από ξένους, αντιλαμβάνεστε ότι η Κύπρος δεν ανήκει σε εμάς αλλά σε άλλους.

Επιβάλλεται άμεσα η εμπλοκή του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα για αυταπάγελτη έρευνα όλων των εκτιμητών ακινήτων . Θα πρέπει όλοι όσοι εμπλέκονται σε εκτιμήσεις ακινήτων, αφού εξεταστούν και ερευνηθούν, να υπογράψουν βεβαίωσεις ότι δεν έχουν σύγκρουση συμφερόντων (conflict of interest) και ότι δεν έχουν σχέση με κανένα λειτουργό που εργάζεται με τράπεζες που συνεργάζονται καθώς επίσης ότι δεν έχουν σχέση με αυτούς που τα αγοράζουν τα ακίνητα που οι ίδιοι αυτοί εκτιμούν.

Θα επανάλθουμε με περισσότερα στοιχεία αφού πρώτα αποστείλουμε επιστολή προς τη Γενική Εισαγγελέα καθώς και το ΕΤΕΚ που είναι ο αρμόδιο φορεάς.