Να ελεγχθεί και ο ρόλος των εκτιμητών

Τον λόγο και ρόλο που έχουν οι εκτιμητές ακινήτων στη διαμόρφωση ακόμα και της πορείας της οικονομίας του τόπου, αναδεικνύει η διεύθυνση της ιστοσελίδας μας. Με επιστολή της προς τη Γενική Εισαγγελία υποδεικνύεται η σημαντικότητα του κλάδου που με τις πράξεις των μελών τους είναι σε θέση να επηρεάζουν την οικονομική κατάσταση προσώπων και οργανισμών, είτε θετικά είτε αρνητικά, ενώ τονίζεται ότι και οι ίδιοι οι εκτιμητές έχουν οφέλη από τις δικές τους αποφάσεις.

Μάλιστα ζητείται όπως γίνει φορολογικός έλεγχος σ’ αυτούς και σε συνδεδεμένα με αυτούς πρόσωπα και εταιρείες για να  διαφανεί η αύξηση που πιθανώς έγινε σε περιουσιακά στοιχεία αλλά και πώς βρήκαν τα χρήματα για σημαντικές   εξαγορές (source of funds) που έχουν κάνει.

Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής, που στάληκε και στις ηγεσίες των κομμάτων παρατίθεται στη συνέχεια:

Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2021

 

Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας             ΕΤΕΚ

Γενικό Εισαγγελέα                                                   Πρόεδρο κ.  ΚωνσταντίνοΚωνσταντή

κ. Γιώργο Σαββίδη                                                        Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου

Λευκωσία

Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα

κ. Σάββα Αγγελίδη

Λευκωσία

 

Σύνδεσμος Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων Κύπρου

Πρόεδρο, κ. Κυριάκο Ταλαντίνη

Αντιπρόεδρο, κ. Πόλυ Κουρουσίδη

Λευκωσία

Κύριοι,

Θέμα: Πόρισμα ΑΡΕΣΤΗ – Προεκτάσεις – Σκοτεινός Ρόλος Εκτιμητών ακινήτων γης

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα και μετά από πρόσφατο δημοσίευμα στην ιστοσελίδα μας (www.24h.com.cy), το οποίο σας εσωκλείω σας προτρέπουμε όπως πάρετε τα απλά και αυτονόητα μέτρα όπως να ερευνήσετε συναλλαγές εκτιμητών και συνδέσμων με αυτούς πρόσωπα / εταιρείες με αγορές ακινήτων από Τραπεζικά Ιδρύματα ή Οργανισμούς ή ταμεία που αγόρασαν πακέτα δανείων από τις τράπεζες.

Δεν χρειάζεται να σας υποδείξουμε εμείς τα αυτονόητα τα οποία είμαστε βέβαιοι ότι γνωρίζετε και πραγματικά είναι άξιον απορίας γιατί δεν πήρατε μέχρι σήμερα κανένα μέτρο προστασίας των περιουσιών του Κύπριου πολίτη όπως επίσης μέτρα για και να βάλετε φραγμό/περιορισμό στην «αρπαγή/κλοπή» που γίνεται από επιτήδειους.

Ενδεικτικά, σας αναφέρουμε εισηγήσεις όπως:

  1. Εκτιμητές ακινήτων θα πρέπει να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχουν καμιά σύγκρουση συμφερόντων (conflict of interest) με τις εταιρείες που συνεργάζονται ή τα ακίνητα τα οποία εκτιμουν.
  2. Στην ίδια δήλωση να δεσμεύονται ότι δεν έχουν καμία σχέση και δεν προωθούν ή συμμετέχουν στην αγορά τέτοιων υπό εκτιμημένων ακινήτων (και πριν αλλά και μετά την υπεύθυνη δήλωση κάθε εξάμηνο.
  3. Να γίνει έρευνα για πράξεις που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια, η οποία είμαστε βέβαιοι θα καταλήξει (θα οδηγήσει) στο ποιοι είναι αυτοί οι λίγοι εκτιμητές που παιζουν αυτά τα παιχνίδια καταστρέφοντας την αξιοπιστία και το καλό όνομα του συνόλου των εκτιμητών.
  4. Να γίνει φορολογικός έλεγχος σ’ αυτούς και σε συνδεδεμένα με αυτούς πρόσωπα και εταιρείες για να διαφανεί η αύξηση που πιθανώς έγινε σε περιουσιακά στοιχεία αλλά και πώς βρήκαν τα χρήματα γι’ αυτές τις εξαγορές (source of funds).

Κύριοι,

Οφείλετε έστω και τόσο αργά να πάρετε απλά, πρακτικά και εφαρμόσιμα μέτρα που θα προστατεύσουν τον τόπο μας και την οικονομία μας από άλλα σκάνδαλα και από άλλες απάτες.

Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για την μέχρι σήμερα απάθεια όλων των αρχών και φορέων αφού απλά θα σας θυμήσουμε μερικά γεγονότα τα οποία θα έπρεπε να ήταν αρκετά για να σας οδηγήσουν σε τέτοιου είδους έρευνες και να σας «αναγκάσουν» να πάρετε αυστηρά μέτρα εποπτείας:

  1. Κύπριοι ήταν Στελέχη των Διεθνών Οργανισμών όπου το 2012 & 2013 επέμεναν για κούρεμα των Τραπεζών βασισμένοι σε μειώσεις των εξασφαλίσεων (ακινήτων) που δεν είχαν ακόμη εκδηλωθεί ύψους από 40%-70%. Μας οδήγησαν σε αυτές τις μειώσεις κυρίως πανικοβάλλοντας την αγορά
  2. Εκτιμητές ακινήτων που την εν λόγω περίοδο προέβησαν τρομοκρατημένοι ή/και σκόπιμα σε πολύ μειωμένες εκτιμήσεις από το 2013-2015 και σε πολλές περιπτώσεις εξευτέλισαν τις τιμές των ακινήτων, χωρίς συγκριτικά.
  3. Εμπλεκόμενα άτομα από τις δύο πιο πάνω ομάδες που αναφέραμε, τα οποία σήμερα είτε εργοδοτούνται σε εταιρείες αξιολόγησεις Χρηματιστικών Ιδρυμάτων ως επιβράβευση των ενεργειών τους, είτε εργοδοτούνται σε οργανισμούς και εταιρείες που εξαγόρασαν τέτοια δάνεια, είτε εργάζονται ή συνεργάζονται με εταιρείες και άτομα που εξαγόρασαν σε εξευτελιστικές τιμές τα ακίνητα που υπό εκτίμησαν.

Ο θεσμός του Ανεξάρητου Εκτιμητή Ακινήτων είναι πολύ σοβαρός και ιερός, που δυστυχώς καταπατάται στην Κύπρο από λίγους οι οποίοι μόνη έγνοια έχουν την δημιουργία πλούτου εις βάρος του Κύπριου πολίτη, επηρεάζοντας την καλή φήμη των υπολοίπων εκτιμητών και καταστρέφοντας ένα αξιόπιστο θεσμό όπως αυτόν του «Ανεξάρτηρου Εμπειρογνώμονα / Εκτιμητή Ακινήτων».

Αν θέλετε να πάρετε μέτρα και να προλάβετε άλλες τέτοιες ενέργειες, τα μέτρα που μπορείτε να πάρετε είναι απλά, εύκολα και γρήγορα και επιβάλλονται, όχι μόνο για να σταματήσετε άμεσα αυτές τις συνήθειες και πρακτικές αλλά και για να ερευνήσετε παράνομες / παράτυπες πράξεις που έχουν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν.

 

Αναμένωντας τις ενέργειές σας.

 

Με εκτίμηση,

Δια 24h.com.cy

Κοινοποίηση:

Πρόεδρο Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), κ. Αβέρωφ Νεοφύτου

Γενικό Γραμματέα Ανορθωτικού Κόμματος Εργαζομένου Λαού (ΑΚΕΛ), κ. Άντρο Κυπριανού

Πρόεδρο Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) κ. Νικόλα Παπαδόπουλο

Πρόεδρο Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών (ΕΔΕΚ), κ. Μαρίνο Σιζόπουλο

Πρόεδρο Κίνηματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κ. Χαράλαμπο Θεοπέμπτου

Πρόεδρο Εθνικού Λαικού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ), κ. Χρίστο Χρίστου

Πρόεδρο ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, κα Ελένη Θεοχάρους