Νέα ένταση στη βουλή για συνεργατισμό και Αltamira – Οι αποκαλύψεις

Νέες αποκαλύψεις για τον Συνεργατισμό, στην διάρκεια μιας ηλεκτρισμένης συνεδρίας της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής.

Σημείο αιχμής η ανάθεση των προβληματικών δανείων του Συνεργατισμού, ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ΑΛΤΑΜΙΡΑ χωρίς προσφορές.  Όπως ανέφερε στην επιτροπή ο δικηγόρος Νίκος Παπαευσταθίου, εκ μέρους του δικηγορικού γραφείου Τάσος Παπαδόπουλος,  από το γραφείο δόθηκε γνωμάτευση όχι για την συμφωνία με την Αλταμίρα αλλά για υποθέσεις οι οποίες είχαν σχέση με την Κύπρο όπως τα εργασιακά ζητήματα.

Όπως λέχθηκε στην επιτροπή, η  συμφωνία Συνεργατισμού με την ΑΛΤΑΜΙΡΑ έγινε το 2017, από Βρετανούς δικηγόρους και έτσι αν το κράτος θέλει να στραφεί κατά της ΑΛΤΑΜΙΡΑ πρέπει να καταφύγει στην βρετανική δικαιοσύνη.

Επίσης αναφέρθηκε στην επιτροπή, ότι δικηγόροι της ΑΛΤΑΜΙΡΑ της Κύπρου και τις ΑΛΤΑΜΙΡΑ Ισπανίας είναι το δικηγορικό γραφείο Κούσιος και Κορφιώτης.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος κατήγγειλε ότι η Αστυνομία ακόμη δεν πήρε καταθέσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον τέως Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, τον Γενικό Διευθυντή του Συνεργατισμού Νικόλα Χατζηγιάννη καθώς και άλλους αξιωματούχους για την υπόθεση του Συνεργατισμού.

Υπέδειξε ακόμη  ότι ο Βαρνάβας Κουρούνας, υπεύθυνος για τα δάνεια στον Συνεργατισμό, υπέγραψε την συμφωνία με την ΑΛΤΑΜΙΡΑ και ακολούθως διορίστηκε γενικός διευθυντής της ΑΛΤΑΜΙΡΑ.

Εντάσεις, ενστάσεις και φωνές για σύγκρουση συμφερόντων πολιτικών προσώπων σημάδεψαν τη συνεδρία της επιτροπής ελέγχου, η οποία συνέχισε τη συζήτηση για τη συμφωνία Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας-ΑΛΤΑΜΙΡΑ και τη μεταφορά δανειακού χαρτοφυλακίου ύψους 7,5 δις.

Συμφωνία, την οποία ο Γενικός Ελεγκτής χαρακτήρισε σκανδαλώδη μεθόδευση, αφού επί της ουσίας έγινε απευθείας ανάθεση.

Στη….δεύτερη πράξη, το δικηγορικό γραφείο Τάσσος Παπαδόπουλος έδωσε, δια του εκπροσώπου του Νίκου Παπαευσταθίου, εξηγήσεις για το ρόλο του στη συμφωνία, διαψεύδοντας τα όσα είχαν λεχθεί περί γνωμάτευσης που άναψε το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Με το δικηγορικό γραφείο Τάσσος Παπαδόπουλος να απαντά:

ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

-Καμία ανάμειξη στη συνομολόγηση και συγγραφή συμφωνίας

-Γνωμάτευση δόθηκε για υποθέσεις που είχαν σχέση με την Κύπρο, πχ εργασιακά θέματα

-Γνωμάτευση το 2015 μη υποχρέωσης προκήρυξης διαγωνισμού όντας κρατική εταιρεία και όχι οργανισμός δημοσίου δικαίου, αλλά όχι για το θέμα της Altamira

-Τη συμφωνία με την Altamira συνυπέγραψαν το 2017 βρετανοί δικηγόροι, ενώ δικηγόροι της Altamira Κύπρου και Ισπανίας ήταν το γραφείο Κούσιος-Κορφιώτης-Παπαχαραλάμπους

Εκεί ανέβηκαν οι τόνοι, με βουλευτές του ΔΗ.ΣΥ να θέτουν θέμα σύγκρουσης συμφερόντων σε ότι αφορά τον πρόεδρο του ΔΗ.ΚΟ, με τον ίδιο να απορρίπτει αφού δεν συμμετέχει σε κανένα δικηγορικό γραφείο.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, περιέγραψε ουσιαστικά μία κλειστή διαδικασία ανάθεσης, κατά τρόπο που η διοίκηση του συνεργατισμού ανάγκασε την επιτροπεία να δεχθεί την επιλογή της ΑΛΤΑΜΙΡΑ, έχοντας υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας ένα χρόνο πριν.

Στις κατηγορίες για απραξία των διωκτικών αρχών, αφού δεν έχουν μέχρι στιγμής ληφθεί καταθέσεις από τα πρόσωπα που κατονομάζει το πόρισμα της επιτροπής Αρέστη, υπήρξε υπόδειξη ότι 24 υποθέσεις ετοιμάζονται για διερεύνηση πιθανών ποινικών αδικημάτων, ενώ αναζητούνται τα περιθώρια άσκησης αστικών αγωγών ενώ εκπνέει η σχετική προθεσμία των τριών ετών.