Γ.Νικολόπουλος: Συνεχίζεται ο αγώνας δρόμου

Για την κρίσιμη περίοδο την οποία διανύουμε και για τα όσα θα κρίνουν την πορεία της επιδημιολογικής εικόνα στην Κύπρο μίλησε το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο, το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Γιώργος Νικολόπουλος, καθώς κυβέρνηση και ειδικοί σε μια ύστατη προσπάθεια τρέχουν να προλάβουν τα χειρότερα και συγκεκριμένα το γενικό σύστημα υγείας της χώρας προτού καταρρεύσει.

Συγκεκριμένα ο κ. Νικολόπουλος ανέφερε: «Είναι σαφές ότι υπάρχει μια ευρεία διασπορά στην κοινότητα κυρίως στην επαρχία Λεμεσού αυτό αποτυπώνεται και από τον αυξημένο αριθμό ανθρώπων που επισκέπτονται τα νοσοκομεία και μάλιστα βλέπουμε αυτό τον αριθμό να αυξάνει και να έχουμε πολύ υψηλά νούμερα. Άρα υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας αυτό είναι σαφές.

Το αισιόδοξο είναι ότι βλέπουμε αυτός ο αριθμός ακόμα να μην έχει μεταφραστεί σε αυξημένο αριθμό ατόμων μέσα στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Έχουμε δει αύξηση αλλά ο ρυθμός αύξησης είναι σχετικά μειωμένος.

Οι άνθρωποι που έχουν μπει στο νοσοκομείο είναι πιο νέα άτομα δεν είναι ηλικίες που έχουμε δει τους προηγούμενους μήνες και ίσως η πιθανότητα αυτά τα άτομα να χρειαστούν διασωλήνωση να είναι μικρότερη. Και ίσως να είναι το θετικό κομμάτι ότι μπορούμε να αντέξουμε περισσότερο σε σχέση με προηγούμενες περιόδους».

Όσον αφορά μείωση στα κρούσματα δήλωσε: «Πραγματικά είναι ένας αγώνας δρόμου από τη μία έχουμε την εξάπλωση του ιού και την πίεση στο σύστημα υγείας και από την άλλη τη βοήθεια την οποία μας προσφέρουν τα εμβόλια το θέμα είναι αν θα καταφέρουμε να μείνουμε σε μια κατάσταση διαχειρίσιμη από πλευράς νοσοκομείων και ταυτόχρονα να έχουμε έλεγχο της επιδημίας με τη βοήθεια των εμβολίων. Αυτό είναι το στοίχημα είναι μια περίοδος κομβική θα την παρακολουθήσουμε».

Για την επαρχία της Λεμεσού ο κ. Νικολόπουλος σημείωσε: «Βρισκόμαστε μετά από αρκετούς μήνες στην πανδημία, έχουμε παρατηρήσει τις επιπτώσεις την πανδημικής κόπωσης και θεωρήθηκε στην παρούσα φάση να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα στην Κύπρο και όχι να μπούμε σε τοπικά μέτρα τα οποία ενδεχομένως να μην έχουν το αποτέλεσμα το οποίο θέλεις, εάν ο κόσμος μια συγκεκριμένης περιοχής δεν συνεργαστεί. Συνεπώς στην παρούσα φάση έχουμε συγκεκριμένες παρεμβάσεις, έχουμε τη βοήθεια των εμβολίων, νομίζω ότι μπορούμε για άλλη μια φορά να συζητήσουμε τη συνεργασία όλων και ιδιαίτερα των ανθρώπων που βρίσκονται στη Λεμεσό και να περιμένουμε να δούμε αν θα τα καταφέρουμε».

Όσον αφορά τον έλεγχο που ξεκίνησε στα λήμματα στη Λεμεσό δήλωσε: «Άρχισαν να παρατηρούνται οι συγκεντρώσεις κομματιών του γενετικού υλικού του ιού μέσα στα λήμματα στη Λεμεσό. Παράλληλα με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας ξεκινάει το ίδιο πράγμα και στο Συμβούλιο αποχετεύσεων Λάρνακας για να δούμε κατά πόσο οι συγκεντρώσεις του γενετικού υλικού στα κόπρανα συσχετίζεται και με αυτό το οποίο βλέπουμε από την κλασική επιδημιολογική επιτήρηση. Στη Λεμεσό στα λήμματα από τον Ιανουάριο φαίνονταν τα ίχνη του ιού και με κάποιες αρχικές να αναλύσεις τι οποίες κάναμε φαίνεται ίσως οι συγκεντρώσεις του ιού στα λήμματα να προβλέπουν τις νοσηλείες τις επόμενης εβδομάδες».

Πηγή: omegalive