Ντόμινικ Ράαμπ: «Σημείο εκκίνησης» η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία

Ως «σημείο εκκίνησης» χαρακτήρισε το μοντέλο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας για λύση στο Κυπριακό ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντόμινικ Ράαμπ, κάνοντας λόγο για ανάγκη ευελιξίας και πραγματισμού.

Απαντούσε την Τρίτη σε ερώτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων από τον βουλευτή των Εργατικών Πάμπο Χαραλάμπους, ο οποίος ζήτησε από τον κ. Ράαμπ να επιβεβαιώσει τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία ως «μόνη βάση» για μια πολιτική διευθέτηση ενόψει της άτυπης πενταμερούς υπό τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Βρετανός Υπουργός είπε αρχικά ότι πρόσφατα επισκέφθηκε την Κύπρο, όπου είχε συζητήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, για να σημειώσει ότι «ασφαλώς (η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία) είναι το σημείο εκκίνησης».

Πρόσθεσε ότι «το πιο σημαντικό που πρέπει να γίνει τώρα είναι και οι δύο πλευρές να πάνε σε αυτές τις 5 συν τα Ηνωμένα Έθνη συνομιλίες δίχως προϋποθέσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανεμπλακούμε στο είδος της ευελιξίας και του πραγματισμού που μπορεί να επιφέρει μία με διάρκεια και ανθεκτική ειρήνη για όλη την Κύπρο».

Σημειώνεται ότι σε γραπτή απάντηση προς ερώτηση του Συντηρητικού βουλευτή Μαρκ Πρίτσαρντ περί της βρετανικής πολιτικής στο Κυπριακό και της στήριξης των Ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας την περασμένη Παρασκευή, η Υφυπουργός Εξωτερικών Γουέντι Μόρτον επανέλαβε τη στήριξη της βρετανικής Κυβέρνησης σε μία συνολική και δίκαιη λύση, «βασισμένη στις υπάρχουσες παραμέτρους όπως εκτίθενται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, περιλαμβανομένων των 550 (1984) και 789 (1992)», παραλείποντας ωστόσο αυτή τη φορά τη συνήθη ρητή αναφορά στο «διεθνώς αποδεκτό μοντέλο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Παρόλα αυτά, δύο βρετανικές κυβερνητικές πηγές του ΚΥΠΕ διαβεβαίωσαν μετά από την απάντηση Ράαμπ ότι η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει πως αποτελεί σθεναρό υποστηρικτή μιας συνολικής, δίκαιης και με διάρκεια λύσης του Κυπριακού, βασισμένης στο διεθνώς αποδεκτό μοντέλο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Σημειώνεται ότι μόλις στις 12 Φεβρουαρίου ο Υφυπουργός Εξωτερικών λόρδος Άχμαντ είχε παράσχει την ίδια διαβεβαίωση σε ερώτηση του Συντηρητικού λόρδου Μπαλφ για την επικείμενη άτυπη πενταμερή.

Πηγή: ΚΥΠΕ