Όλα ανοικτά για νέα μέτρα εάν δεν αλλάξει η εικόνα στην Κύπρο – Το ενδεχόμενο lockdown

Στην αντεπίθεση πέρασε ο υπουργός υγείας μετά την κριτική που δέχεται ότι μετά από έναν ολόκληρο χρόνο αντιμέτωποι με την πανδημία του κορωνοϊού, τα κρατικά νοσηλευτήρια δεν θωρακίστηκαν ως έπρεπε. Παραδέκτηκε όμως από την άλλη πως η αδυναμία βρίσκεται σε ανθρώπινο δυναμικό. 

«Από τον περασμένο Ιανουάριο έχουμε αυξήσει τη δυνατότητα περίθαλψης ασθενών με κορωνοϊό από 250 που ήταν τον Δεκέμβριο γύρω στους 400.

Δεν είναι θέμα εξοπλισμού ή αναλωσίμων, αυτά υπάρχουν. Αποτρεπτικός παράγοντας είναι το ανθρώπινο δυναμικό και οι νοσηλευτές αλλά και οι γιατροί συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Είναι δεδομένος ο αριθμός και  των νοσηλευτών και των ιατρών που  υπάρχουν στην Κύπρο, όχι στον ΟΚΥΠΥ, σε ολόκληρο το σύστημα. Λαμβάνοντας υπόψην αυτά τα δεδομένα οριοθετείται και η δυνατότητα του συστήματος» τόνισε ο Υπουργός Υγείας.

Το σύστημα υγείας δίνει μάχη να κρατηθεί όρθιο, αφού οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό είναι συνεχείς και τις επόμενες ώρες δράση αναλαμβάνει και το νοσοκομείο Πάφου.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι τις επόμενες ημέρες δεν αναμένεται μείωση του αριθμού κρουσμάτων. Η κυβέρνηση ζητά χείρα βοηθείας από τους πολίτες αφού η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο. Ήδη η χώρα “φλερτάρει” επικινδύνα με την επιβολή μέτρων είτε στο τοπικό είτε σε παγκύπριο επίπεδο και ακόμα χειρότερα, με ένα τρίτο lockdown αν δεν σταθεροποιηθούν οι δείκτες. Ενδεικτικό της κατάστασης, όσες εισαγωγές έγιναν μέσα σε ένα μήνα τον περασμένο Δεκέμβριο με κορωνοϊό, έγιναν μόλις σε οκτώ ημέρες τον Μάρτιο. 

«Αντιλαμβάνεστε είναι θέμα απλών μαθηματικών και θέμα χρόνου εάν συνεχιστεί αυτή η αυξημένη ροή να φτάσει στα όρια του το σύστημα. Αν δούμε ότι οδεύει προς τα όρια του τότε ναι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, δεν υπάρχει άλλη επιλογή, είναι ένα σενάριο που απευχόμαστε γιαυτό και κάνουμε έκκληση προς τον κόσμο τα μέτρα είναι αποδοτικά όσο εμείς συμμορφωνόμαστε και συνεργαζόμαστε», είπε ο Υπουργός.

“ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΖΗΜΙΑ” ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ 

Το βρετανικό στέλεχος έκανε τη ζημιά του, έχει κυριαρχήσει όπως φαίνεται στην κοινότητα και για αυτό το λόγο ο αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων καθημερινά είναι στα ύψη. Από άλλα 45 θετικά δείγματα που στάληκαν στον ECDC για έλεγχο, σε όλα εντοπίστηκε το μεταλλαγμένο στέλεχος από τη Μεγάλη Βρετανία.

«Αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα, διότι μπορεί να είναι μικρό το δείγμα αλλά στα 45 και τα 45 να είναι με το βρετανικό στέλεχος δείχνει πλέον ότι υπάρχει πλέον μεγάλη διασπορά του βρετανικού στελέχους στην κοινότητα. Αυτό εξηγεί και την αύξηση της θετικότητας», είπε ο Υπουργός Υγείας.

ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ “ΚΟΚΚΙΝΗ” ΖΩΝΗ 

Κια όπως ήταν αναμενόμενο, τα πολύ κακά επιδημιολογικά δεδομένα της Κύπρου δεν “κράτησαν” για πολύ την έστω μικρή αναβάθμιση της χώρας στον επιδημιολογικό χάρτη της Ευρώπης. Το Ευρωπαϊκό κέντρο ελέγχου και πρόληψης νόσου υποβάθμισε εκ νέου τη χώρα και από την πορτοκαλί κατηγορία στην οποία βρισκόταν μέχρι στιγμής, βρέθηκε ξανά στην κόκκινη ζώνη αφού ξεπέρασε και πάλι κατά πολύ τα όρια ασφαλείας.