Παιδιά καθηλωμένα πάνω από τρεις μήνες σε ένα υπολογιστή – Φωνάζει και η ΟΕΛΜΕΚ για τις αποφάσεις

Οι εκπαιδευτικοί θα συνεχίσουν την κατ΄οίκον εκπαίδευση «και θα προσπαθήσουμε να στηρίξουμε αυτά τα παιδιά που πέραν των τριών μηνών τώρα είναι καθηλωμένα μπροστά από ένα κομπιούτερ», είπε, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Θέμης Πολυβίου, προσθέτοντας ότι θα συνέλθουν και ως Οργάνωση για να μελετήσουν τα δεδομένα που διαμορφώνονται.

Ερωτηθείς για τη σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να δοθεί παράταση της αναστολής φυσικής παρουσίας των Γυμνασίων σε παγκύπρια βάση για τις επόμενες δύο βδομάδες (μέχρι τις 31.03.2021), ώστε να αποτραπούν εξάρσεις κρουσμάτων, ο κ. Πολυβίου είπε ότι η διαχρονική τους θέση είναι η ζωντανή παρουσία των παιδιών στο σχολείο.

«Είναι το καλύτερο για τα παιδιά. Τις αποφάσεις φυσικά τις παίρνουν οι ειδικοί, οι επιδημιολόγοι και αποφασίζουν τι αποφασίζουν. Αποφάσισαν, λοιπόν, τώρα ότι θα συνεχιστούν για άλλες δύο εβδομάδες τα μαθήματα κατ΄οίκον για τα παιδιά του Γυμνασίου. Εμείς περιμέναμε ότι θα ανοίγαμε», πρόσθεσε.

Εξάλλου, συνέχισε ο κ. Πολυβίου, όπως είναι η επιδημιολογική εικόνα αυτή τη στιγμή στα Λύκεια που λειτουργούν και με τα rapid test που γίνονται, φαίνεται ότι είναι ελεγχόμενη η κατάσταση.

«Όταν έκανες 9.000 τεστ και βρήκες 6 μόνο κρούσματα παγκυπρίως, αυτό δείχνει ότι η κατάσταση άρχισε να ελέγχεται μέσα Λύκεια που επέστρεψαν τα παιδιά. Με αυτά τα δεδομένα, εμείς περιμέναμε να ανοίξουν τα σχολεία. Αποφάσισαν όχι. Εντάξει θα συνεχίσουμε την κατ΄οίκον εκπαίδευση και θα προσπαθήσουμε να στηρίξουμε αυτά τα παιδιά που πέραν των τριών μηνών τώρα είναι καθηλωμένα μπροστά από ένα κομπιούτερ», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν η σημερινή απόφαση θα επηρεάσει τις εξετάσεις των παιδιών, νοουμένου ότι στην περίπτωση που αρχές Απριλίου ανοίξουν τα Γυμνάσια , θα ξανά κλείσουν μετά από τρεις εβδομάδες λόγω του Πάσχα, ο κ. Πολυβίου είπε ότι με βάση τη νομοθεσία η κατ΄ οίκον εκπαίδευση θεωρείται κανονικό μάθημα και άρα η ύλη μπορεί να εξεταστεί.

«Εκείνο που πρέπει να δούμε πράγματι και εμείς ως Οργάνωση και θα το συζητήσουμε με το Υπουργείο είναι να δούμε τι θα γίνει. Αν θυμάστε πέρσι δεν έγιναν εξετάσεις για τα Γυμνάσια. Προήχθησαν και απολύθηκαν τα παιδιά με βάση τους βαθμούς που έβαλαν οι εκπαιδευτικοί με βάση την παρουσία τους ως τότε στα σχολεία. Δεν ξέρω φέτος ποια απόφαση θα ληφθεί, αν θα γίνουν ή δεν θα γίνουν εξετάσεις. Αυτά θα τα δούμε με το Υπουργείο Παιδείας», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση πότε αναμένεται να έχουν κάποια συνάντηση με το Υπουργείο Παιδείας, ο κ. Πολυβίου είπε ότι είχαν συνάντηση την περασμένη Τρίτη και πρόσθεσε ότι «τώρα θα δούμε με βάση τα νέα δεδομένα μέσα στην άλλη εβδομάδα πως θα τα χειριστούμε, αν θα κάνουμε συνάντηση. Θα δούμε».

«Θα συνέλθουμε και εμείς ως Οργάνωση για να μελετήσουμε τα δεδομένα που διαμορφώνονται και  θα δούμε τι κάνουμε», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ