Πανδημία: Στα 2,7 εκατομμύρια οι θάνατοι παγκοσμίως

Σχεδόν στα 122,4 εκ. ανέρχονται τα κρούσματα κορωνοϊού που έχουν διαγνωστεί παγκοσμίως και οι θάνατοι σε 2,7 εκ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Worldometers, τα επιβεβαιωμένα περιστατικά φθάνουν στα 122.376.706, οι θάνατοι στους 2.703.252 και οι ασθενείς που έχουν αναρρώσει στους 98.662.112. Από τα 21.011.342 άτομα που νοσούν αυτή τη στιγμή η κατάσταση της υγείας 20.922.168 (99,6%) είναι ήπια, ενώ 89.174 (0,4%) είναι σοβαρή ή κρίσιμη.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση της ιστοσελίδας, στις ΗΠΑ τα περιστατικά ανέρχονται σε 30.358.880 και έχουν αποβιώσει 552.470 άτομα που προσβλήθηκαν από κορωνοϊό. Ακολουθούν η Βραζιλία με 11.787.600 κρούσματα και 287.795 θανάτους, η Ινδία με 11.514.331 περιστατικά και 159.405 άτομα να έχουν χάσει τη ζωή τους, η Ρωσία με 4.428.239 περιστατικά και 93.824 θανάτους και το Ηνωμένο Βασίλειο με 4.280.882 κρούσματα και τις απώλειες ζωών να ανέρχονται σε 125.926.

Ρεκόρ θανάτων στη Βραζιλία

Τον δεύτερο βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό θυμάτων αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορωνοϊού, κατέγραψε η Βραζιλία, ενώ ορισμένες χώρες προχωρούν σε αυστηροποίηση των μέτρων κατά της COVID -19, την ίδια στιγμή που οι χώρες παγκοσμίως συνεχίζουν την εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού έναντι του νέου κορωνοϊού με τους εμβολιασμούς.

Συνεχίζονται και πάλι από σήμερα οι εμβολιασμοί με AstraZeneca στην Γερμανία

Συνεχίζονται από σήμερα και στη Γερμανία οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca, ανακοίνωσε ο ομοσπονδιακός Υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, μετά και τη σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Ο κ. Σπαν υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει την περασμένη Δευτέρα τη χορήγηση του εν λόγω εμβολίου, τονίζοντας ότι «θα ήταν ανεύθυνο να αφήναμε τους γιατρούς να συνεχίσουν χωρίς να γίνει αυτή η αξιολόγηση», από τη στιγμή που οι ειδικοί εξέφρασαν επιφυλάξεις.

Ήταν σωστό να σταματήσουμε προσωρινά τους εμβολιασμούς, δήλωσε, αναγνωρίζοντας ότι επρόκειτο για δύσκολη απόφαση, ενώ ταυτόχρονα χαρακτήρισε «καλή» την απόφαση του ΕΜΑ.

Οι γιατροί, πρόσθεσε, θα πρέπει τώρα να ενημερωθούν σχετικά με τον κίνδυνο θρόμβωσης στον εγκέφαλο για γυναίκες κάτω των 55 ετών ώστε να μπορούν με τη σειρά τους να ενημερώσουν όσους επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Τα δε στοιχεία που οδήγησαν στην αναστολή χρήσης του εμβολίου θα αναφέρονται στο δελτίο πληροφοριών, διευκρίνισε. Από την πλευρά του ο Κλάους Τσίχουτεκ, Πρόεδρος του Ινστιτούτου «Πάουλ Άρλιχ», το οποίο είχε εισηγηθεί την αναστολή, επισήμανε ότι «ο εμβολιασμός θα έχει θετικό προφίλ κινδύνου-οφέλους, καθώς τα οφέλη ξεπερνούν σαφώς τους κινδύνους».

Ο κ. Σπαν ανέφερε ακόμη ότι χάθηκαν τέσσερις μέρες για τον εμβολιασμό με ΑstraZeneca και πρόσθεσε ότι πρέπει τώρα να αναπληρωθεί ο χαμένος χρόνος και η διαδικασία να προχωρήσει με ταχύτητα.

Ισραήλ: Σχεδόν 1.700 κρούσματα του νέου κορωνοϊού, 16 θάνατοι

Το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.694 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό στη χώρα να φθάνει τους 825.420.

Το ίδιο διάστημα, οι θάνατοι 16 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας στους 6.069 νεκρούς ως αυτό το στάδιο. Οι ασθενείς με την COVID-19 που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση μειώθηκαν σε 549 (-25 από την προηγουμένη) από το σύνολο των 865 ανθρώπων που παραμένουν στα νοσοκομεία.

Ο αριθμός των επιλεγόμενων ενεργών κρουσμάτων μειώθηκε στα 22.028. Ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού (R0) υποχώρησε στο 0,68. Το Ισραήλ βρίσκεται στην πρωτοπορία διεθνώς στην εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού έναντι του νέου κορωνοϊού, με το ποσοστό των πολιτών που έχουν λάβει τουλάχιστον τη μία δόση του εμβολίου τους να πλησιάζει το 60% από την 20ή Δεκεμβρίου.

Λίβανος: Τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού ξεπέρασαν συνολικά τα 430.000 και οι θάνατοι τους 5.600

Το Υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 3.757 κρούσματα του SARS-CoV-2, με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό στο αραβικό κράτος να φθάνει τους 430.734.

Το ίδιο διάστημα, οι θάνατοι άλλων 73 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στους 5.609 νεκρούς μέχρι εδώ στη χώρα σε κρίση.

Μέχρι στιγμής, έχουν ανοσοποιηθεί λίγοι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. Η Βηρυτός αναμένει 92.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca την επόμενη εβδομάδα, ενώ ο επιχειρηματικός όμιλος Malia ανακοίνωσε πως έκλεισε συμφωνία για την εισαγωγή 1 εκατ. δόσεων του Sputnik V, του ρωσικού εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό, υποσχόμενος ότι θα είναι διαθέσιμες σύντομα.

Βραζιλία: Πάνω από 2.700 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, σχεδόν 87.000 κρούσματα

Τον δεύτερο βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού αφότου εκδηλώθηκε στην επικράτεια της Βραζιλίας μέχρι εδώ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το υπουργείο Υγείας της μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 2.724 ασθενείς με την COVID-19, σύμφωνα με το υπουργείο. Συνολικά, η χώρα θρηνεί ως τώρα 287.499 νεκρούς πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας στον πλανήτη, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ.

Το ίδιο διάστημα, επιβεβαιώθηκαν 86.982 κρούσματα του SARS-CoV-2, μία ημέρα μετά το τραγικό ρεκόρ 90.303 μολύνσεων, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να φθάνει τους 11.780.820 στο κράτος των 212 εκατομμυρίων κατοίκων, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαίχ Μπολσονάρου ανακοίνωσε ότι ο νέος υπουργός Υγείας θα αναλάβει τα καθήκοντά του σήμερα Παρασκευή. Ο ακροδεξιός πολιτικός, αντιμέτωπος με ολοένα περισσότερη πίεση εν μέσω κλιμάκωσης της υγειονομικής κρίσης, υπεραμύνθηκε της εναντίωσής του στα περιοριστικά μέτρα, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν έχει «εμμονή» με την εξουσία.

Ο Μπολσονάρου τόνισε ότι η κυβέρνησή του ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να παρέμβει για να σταματήσουν αυτές που αποκάλεσε «καταχρήσεις» των κυβερνητών των πολιτειών: την επιβολή lockdowns που περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα. Συμπλήρωσε πως κατατέθηκε σχέδιο νόμου στο Κογκρέσο το οποίο ορίζει ότι «απολύτως απαραίτητη δραστηριότητα» είναι το κάθε τι που «φέρνει ψωμί πάνω στο τραπέζι».

Χιλή: Πάνω από 6.200 κρούσματα του νέου κορωνοϊού, 172 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Η κυβέρνηση της Χιλής θα επιβάλλει αυστηρά περιοριστικά μέτρα σε επιπλέον 24 δήμους, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων στη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας Σαντιάγο, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο Υπουργός Υγείας Ενρίκε Πάρις.

Ήδη, 28 δήμοι τέθηκαν σε lockdown, οι 9 στη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας, χθες Πέμπτη, θύμισε ο κ. Πάρις, εξηγώντας πως ο αριθμός των μολύνσεων παραμένει ανησυχητικά υψηλός το τελευταίο διάστημα και αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της πληρότητας των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

«Κατά συνέπεια, ταπεινά αλλά σθεναρά σας απευθύνουμε σύσταση να τηρείτε τα μέτρα απομόνωσης και κοινωνικής απόστασης, να χρησιμοποιείτε μάσκα, να πλένετε τα χέρια, να σέβεστε τους περιορισμούς για την αποφυγή συναθροίσεων και την απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας», συμπλήρωσε ο κ. Πάρις, απευθυνόμενος στους συμπολίτες του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Μολονότι η εκστρατεία ανοσοποίησης έναντι του νέου κορωνοϊού πηγαίνει καλύτερα απ` ό,τι αναμενόταν στη Χιλή, όπου οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια από το σύνολο των 19 εκατ., με πάνω από 2 εκατ. να έχουν λάβει και τις δύο δόσεις, καταγράφεται έξαρση των κρουσμάτων τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μετά το τέλος των θερινών διακοπών στο νότιο ημισφαίριο και την έναρξη της σχολικής χρονιάς και άλλων δραστηριοτήτων με φυσική παρουσία.

Χθες οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας ανακοίνωσαν πως τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 6.249 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των περιπτώσεων να φθάνει πλέον τις 911.469. Παράλληλα, 172 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει τους 21.988 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Κούβα: 689 κρούσματα του νέου κορωνοϊού, 4 θάνατοι

Το Υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 689 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 4 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 384 νεκρούς επί συνόλου 64.414 μολύνσεων στη νήσο της Καραϊβικής από τον Μάρτιο του 2020. Ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν ο χαμηλότερος των πέντε τελευταίων ημερών.

Η Αβάνα παραμένει επίκεντρο της πανδημίας, με τον δείκτη επίπτωσης – τον επιπολασμό του ιού – να βρίσκεται στο επίπεδο των 278 μολύνσεων ανά 100.000 κατοίκους, το υψηλότερο στη χώρα. Σε 24 ώρες, η επαρχία της πρωτεύουσας κατέγραψε 446 κρούσματα.

Από τον Ιανουάριο, η Κούβα είναι αντιμέτωπη με τρίτο κύμα της πανδημίας, που ώθησε τις αρχές να επιβάλλουν εκ νέου μέτρα όπως η διακοπή των παραδόσεων μαθημάτων με φυσική παρουσία στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, το κλείσιμο ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων δωματίων, μπαρ και εστιατορίων, καθώς και η μείωση των επιβατικών πτήσεων από ορισμένες χώρες.

Η Αβάνα δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει το τρίτο κύμα, ωστόσο η κατάσταση στη χώρα δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή σε άλλα κράτη της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Πηγή ΚΥΠΕ