Πεδίο μάχης για ώρες η Νέα Σμύρνη: Το χρονικό της άγριας νύχτας (Βίντεο)

Θα ήταν μια ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας στον απόηχο των θλιβερών γεγονότων της Κυριακής, όταν στην πλατεία της Νέας Σμύρνης αστυνομικοί ξυλοκόπησαν νεαρό πολίτη. Κι όμως από την αρχή της η χθεσινή συγκέντρωση μύριζε μπαρούτι.

Αυτό τουλάχιστον έδειχναν οι εικόνες με τους κρανοφόρους που κρατούσαν σιδερόβεργες να καταφθάνουν στην ήδη γεμάτη πλατεία από απλούς πολίτες και κατοίκους που είχαν σπεύσει για να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά αποδεχόμενοι καλέσματα διαφόρων οργανώσεων και συλλογικοτήτων, αλλά και της νεολαίας του Σύριζα. Αλλά και τις τσάντες με βόμβες μολότοφ που εντόπισαν οι αστυνομικοί σε δασάκι στο Νέο Κόσμο.

Οι αστυνομικοί δέχονται επίθεση από τους συγκεντρωμένους

Παρά την απαγόρευση συγκεντρώσεων λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού, πάνω από 6000 άτομα βρέθηκαν στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Μέσω των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου, Εφέσου και Πλαστήρα ξεκίνησαν κατά τις 6 και μισή το απόγευμα πορεία προς το τοπικό αστυνομικό τμήμα. Όπως προαναφέραμε η παρουσία κρανοφόρων με σιδερόβεργες και λοστούς στα χέρια έδινε την αίσθηση των επεισοδίων.

Κυνηγητό αστυνομικών – διαδηλωτών στην πλατεία της Νέας Σμύρνης

Λίγο μετά τις 19:15 το απόγευμα και ενώ ο μεγάλος όγκος των διαδηλωτών έφθανε στο αστυνομικό τμήμα, ομάδα κρανοφόρων έφυγε από τον κύριο όγκο της διαδήλωσης και φθάνοντας στο σημείο όπου αστυνομικοί είχαν στηθεί ως φραγμός, άρχισαν να πετούν βόμβες μολότοφ πέτρες, φωτοβολίδες καπνογόνα και ό,τι άλλο είχε μαζί της.

Επεισόδια στους δρόμους γύρω από την πλατεία

Οι άνδρες των ματ που ήταν στο σημείο απάντησαν με κρότου λάμψης και χημικά, ενώ ο αίαντας άρχισε να ρίχνει με πίεση το νερό, προκειμένου να απομακρύνει την ομάδα των κρανοφόρων. Όσοι κάτοικοι και πολίτες βρίσκονταν στην περιοχή άρχισαν να τρέχουν για να προστατευτούν, ενώ οι ομάδες κρανοφόρων άρχισαν να μάχονται με την αστυνομία. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων οι κρανοφόροι έσπαγαν πεζοδρόμια και πεζούλια τα κομμάτια των οποίων χρησιμοποιούσαν εναντίον των ματ. Οι αστυνομικοί βλέποντας τη βροχή από πέτρες και άλλα υλικά αναγκάστηκαν σε αρκετές περιπτώσεις να υποχωρήσουν άτακτα. Οι επιτιθέμενοι στους αστυνομικούς έχοντας χωριστεί σε ομάδες συνέχισαν τον «πόλεμο» στα στενά γύρω από την πλατεία της Νέας Σμύρνης προκαλώντας εκτεταμένες φθορές σε καταστήματα, αυτοκίνητα και άλλες εγκαταστάσεις. Οι αστυνομικές δυνάμεις απαντούσαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων και ρίψεις νερού από την «αύρα».

Βίντεο από τα επεισόδια

Η ατμόσφαιρα αποπνικτική και οι εικόνες θύμιζαν έντονα σκηνικό πολέμου στους δρόμους της Νέας Σμύρνης με τον κόσμο να έχει κλειστεί στα σπίτια του, ενώ κάποιοι είχαν βγει στα μπαλκόνια τους παρακολουθώντας έντρομοι τις εικόνες αυτές. Κάποιοι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που δεν είχαν προλάβει να τα πάρουν από το σημείο όπου τα είχαν παρκάρει βρίσκονταν στο δρόμο προσπαθώντας να τα σώσουν.

Η στιγμή της επίθεσης στον αστυνομικό

Τουλάχιστον για δυο ώρες κράτησαν τα επεισόδια ενώ μόλις οι κρανοφόροι χάθηκαν στα γύρω στενά κάτοικοι βγήκαν από τα σπίτια τους και με λάστιχα προσπαθούσαν να σβήσουν τις φωτιές στους κάδους που είχαν ξεσπάσει από τις μολότοφ. Αρκετές ήταν οι ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα με τα περισσότερα να έχουν σπασμένα τζάμια από τις πέτρες που έπεφταν βροχή.

Ο τραυματίας αστυνομικός στο έδαφος

Η στιγμή που αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ ξυλοκοπήθηκε άγρια θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη των κατοίκων. Ο πεσμένος στην άσφαλτο και γεμάτος αίματα αστυνομικός σώθηκε την τελευταία στιγμή από τους συναδέλφους του, όπου και αυτοί αιφνιδιάστηκαν αρχικά από την επίθεση δεκάδων ατόμων. Τρεις ακόμη αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφριά και μεταφέρθηκαν και αυτοί στο 401 Στρατιωτικό νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Η στιγμή της επίθεσης στον αστυνομικό από ψηλά

Πηγή: protothema