Πολιτικοί ασέλγησαν στον Συνεργατισμό

Τα εγκλήματα σε βάρος του Συνεργατισμού ξεπερνούν κάθε φαντασία και σε αριθμό αλλά και σε περιεχόμενο. Με συντελεστές άτομα που χαρακτηρίσθηκαν σαν Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα, αλλά με προδιαγραφές ανθρώπων του υποκόσμου, ενεργούσαν με σχέδιο να εξασφαλίσουν μεγάλα χρηματικά ποσά υπό μορφή δανείων και με πρόθεση να μη τα επιστρέψουν.

Τέτοιες περιπτώσεις έχουν γίνει γνωστές στο παρελθόν. Τώρα έρχεται η Ελεγκτική Υπηρεσία, να καταρτίσει σχετικό κατάλογο και να καταγράψει μετά από έρευνα τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα που εκμεταλλεύτηκαν τη θέση και τις σχέσεις τους να για να πάρουν δανεικά και αγύριστα. Όσο κι αν η γενίκευση αδικεί κάποιους, αλλά οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις παραπέμπουν σε μαφιόζικη δράση. Ξεχωρίζει στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας το παράδειγμα Συνεργατικού Πιστωτικού Ιδρύματος Ίδρυμα που παραχώρησε δάνεια ύψους 3,3 εκατομμυρίων ευρώ σε άτομα που συνδέονται με πρώην βουλευτή το οποίο στην Έκθεση αναφέρεται ως ΠΕΠ 8.

Συγκεκριμένα Συνεργατικό Πιστωτικό Ίδρυμα προέβη στην παραχώρηση 4 δανείων συνολικού ύψους 3,397 εκατομμυρίων ευρώ σε άτομα που σχετίζονται με τον εν λόγω πρώην Βουλευτή, χωρίς να υπήρχε η όποια αξιολόγηση αποπληρωμής τους.

Ασφαλώς μια τέτοια υπόθεση δεν είναι συνηθισμένη για τα τραπεζικά δεδομένα. Εύλογα τα ερωτηματικά αφού όπως αναφέρει η Έκθεση της ΕΥ στις αιτήσεις χορήγησης πιστωτικών διευκολύνσεων καταγράφηκε ότι οι χορηγήσεις αφορούσαν σε αναδιαρθρώσεις παλαιότερων προβληματικών χορηγήσεων και δεν έγινε επαρκής αξιολόγηση των αιτήσεων χορήγησης, “ωστόσο, οι χορηγήσεις παραχωρήθηκαν”.

Δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις

Οι παράλογες παραχωρήσεις δανείων δεν έχουν τέλος. Και τα παραδείγματα στην έκθεση της Υπηρεσίας πολλά. Επισημαίνεται ότι  στελέχη του Συνεργατισμού έδιναν δάνεια χωρίς φειδώ όταν οι ενδιαφερόμενοι είχαν σχέση με  Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα, ανάμεσά τους βουλευτές και Υπουργοί. Ο παραλογισμός αυτός οδήγησε στο “άδοξο” τέλος της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.

Όπως αναφέρει η Έκθεση στην αίτηση της χορήγησης (i) για ποσό €1.097.000, δεν καταγράφηκε η απόφαση της Επιτροπής Χορηγήσεων και επιπλέον δεν υπογράφτηκε από τα μέλη της εν λόγω Επιτροπής. Η χορήγηση εγκρίθηκε από την ΣΚΤ. Σημειώνουμε ότι η χορήγηση αυτή ήταν αποτέλεσμα αναδιάρθρωσης προηγούμενης ΜΕΧ του 2008, με την οποία, όπως μας πληροφόρησε η ΣΕΔΙΠΕΣ/ΚΕΔΙΠΕΣ, διαγράφηκε ποσό ύψους €110.000, μειώθηκε το επιτόκιο και αυξήθηκαν οι εξασφαλίσεις. Όπως καταγράφεται σε επιστολή της ΣΚΤ προς το ΣΠΙ που παραχώρησε τη χορήγηση, ημερ. 18.9.2015, το ποσό διαγραφής αφορούσε σε τόκους υπερημερίας και διαφορά επιτοκίου.

Επίσης, στην αίτηση της χορήγησης (iv) για ποσό €1.000.000, όπως προαναφέρθηκε, οφειλέτες ήταν στενό συγγενικό πρόσωπο του ΠΕΠ 8, το οποίο ήταν συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα €21.388 και τρίτο πρόσωπο, το οποίο ήταν άνεργο χωρίς εισοδήματα.

Όσο παράδοξο και αν ακούγεται, η Έκθεση της ΕΥ αναφέρει ότι στην αίτηση της χορήγησης (ii) για ποσό €1.000.000 οφειλέτες ήταν δύο πρόσωπα, εκ των οποίων ο ένας ήταν άνεργος, ενώ ο άλλος ήταν ιδιωτικός υπάλληλος, με ετήσιο εισόδημα €12.000.

Σημειώνεται ότι στην Έκθεση οι περιπτώσεις των κόκκινων δανείων Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων δεν αναφέρονται ονομαστικά ενώ αναμένεται η Ολομέλεια της Βουλής να πάρει την απόφαση αν θα δοθούν στην δημοσιότητα τα ονόματα των ΠΕΠ που αντιστοιχούν στην κάθε περίπτωση.