Πολλοί εκπαιδευτικοί – παιδιά εκτός σχολείων λόγω κορωνοϊού, πρόβλημα οι αντικαταστάσεις

Ένας σημαντικός αριθμός εκπαιδευτικών και παιδιών «απουσιάζει αναγκαστικά από τα σχολεία μας, είτε γιατί είναι κρούσματα, είτε γιατί είναι επαφή κρούσματος», ανέφερε, σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Μύρια Βασιλείου, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα που παρατηρείται με τις αντικαταστάσεις τις τελευταίες εβδομάδες είναι πάρα πολύ έντονο.

Σημείωσε ότι μόνο την περασμένη Δευτέρα, 8 Μαρτίου,υπήρχαν περίπου 100 θέσεις αντικαταστατών που δεν μπορούσαν να πληρωθούν.

Ερωτηθείσα για την κατάσταση που επικρατεί στη Δημοτική Εκπαίδευση λόγω της πανδημίας, και ιδιαίτερα για την αύξηση των κρουσμάτων, η κα. Βασιλείου είπε ότι είναι γεγονός ότι η ευρύτερη επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου έχει επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την κατάσταση που επικρατεί και στα σχολεία.

«Ένας σημαντικός αριθμός εκπαιδευτικών και παιδιών απουσιάζει αναγκαστικά από τα σχολεία μας, είτε γιατί είναι κρούσματα, είτε γιατί είναι επαφή κρούσματος. Το πρόβλημα εντοπίζεται εντονότερο σε κάποιες σχολικές μονάδες της Λεμεσού. Παγκύπρια μικρός αριθμός σχολικών μονάδων -Δημοτικών και Νηπιαγωγείων- είναι κλειστά για κάποιες μέρες στη βάση οδηγιών της επιδημιολογικής ομάδας και τα παιδιά συνεχίζουν με εξ αποστάσεως εκπαίδευση», πρόσθεσε.

Πρέπει να αναφερθεί, συνέχισε η κα. Βασιλείου, «ότι γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια από τους εκπαιδευτικούς μας στην αυστηρή τήρηση όλων των πρωτοκόλλων στα σχολεία μας».

«Όσοι έχουν γνώση της κατάστασης, μπορούν εύκολα να αντιληφθούν τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλουν οι συνάδελφοι για να κρατηθεί η πανδημία μακριά από τα σχολεία. Ως ΠΟΕΔ έχουμε επανειλημμένα προτάξει μια σειρά από εισηγήσεις που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν για να στηριχθούν οι σχολικές μας μονάδες», σημείωσε.

Η κα. Βασιλείου ανέφερε, παράλληλα, ότι χτες προχώρησαν στην αποστολή μιας ακόμη κατ’ επείγουσας επιστολής προς το Υπουργείο Παιδείας, καταθέτοντας κάποιες εισηγήσεις προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα που παρατηρείται με τις αντικαταστάσεις, πρόβλημα που τις τελευταίες εβδομάδες είναι πάρα πολύ έντονο.

«Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μόνο την περασμένη Δευτέρα 8/3/21 είχαμε 100 περίπου θέσεις αντικαταστατών που δεν βρήκαν κάτοχο. Ενδεικτικά, είχαμε εισηγηθεί το κλείσιμο τμημάτων όταν απουσιάζει εκπαιδευτικός και δεν μπορεί να γίνει αναπλήρωσή του αλλά και παραχώρηση κινήτρων σε αντικαταστάτες για μετριασμό τυχόν επιπτώσεων της πανδημίας. Νομίζω εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι η συνεχής δικαιολογημένη έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού λόγω της πανδημίας αφενός υποβαθμίζει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και αφετέρου δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό την ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ