Πότε ολοκληρώνεται το Κέντρο Κοινωνικών Υπηρεσιών Δήμου Λεμεσού

Εντός χρονοδιαγραμμάτων βρίσκονται οι εργασίες ανάπλασης των δημοτικών κατοικιών του Δήμου Λεμεσού, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν ως υποδομές για παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, ενώ στο χώρο θα στεγαστεί και το Πανεπιστημιακό Κέντρο Φροντίδας Μητρότητας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαϊδης, επιθεώρησε πρόσφατα τα έργα ανάπλασης των πρώην δημοτικών κατοικιών στην οδό Μισιαούλη και Καβάζογλου, «οι οποίες αποτελούν μνημεία ιστορικής και αρχιτεκτονικής σημασίας και μετά την αποκατάσταση τους θα αξιοποιηθούν ως υποδομές για παροχή κοινωνικών υπηρεσιών».

Ο κ. Νικολαϊδης, ο οποίος συνοδευόταν από δημοτικούς συμβούλους και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες, ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών αποκατάστασης των δημοτικών κατοικιών και εξέφρασε την ικανοποίηση του, γιατί το έργο αναμένεται να παραδοθεί μέσα στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα, δηλαδή μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Επίσης, προστίθεται, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται και οι εργασίες ανέγερσης των παρακείμενων νέων κτιρίων σε παραπλήσιο με τις κατοικίες οικόπεδο. Το νέο τριώροφο κτίριο χωροθετείται σε απόσταση από τις πολυκατοικίες και θα ενώνεται με αυτές μέσω διαδρόμου.

Στα νέα κτίρια θα λειτουργήσουν Συμβουλευτικό Κέντρο, Κέντρο Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών και Κέντρο Νεότητας, «δίνοντας συνέχεια στην ενεργή και διαχρονική παρεμβατικότητα της δημοτικής αρχής», αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει πως «με τη δημιουργία των νέων χώρων, αυξάνονται οι κοινωνικές υποδομές του Δήμου Λεμεσού, αλλά και η επισκεψιμότητα σε αυτές».

Ο Νίκος Νικολαΐδης, επεσήμανε ότι η ανάπλαση των κατοικιών θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη για την περιοχή και θα συμβάλει ουσιαστικά στην κοινωνική συνοχή, ενώ ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε, μετά από διαβουλεύσεις που έγιναν με το ΤΕΠΑΚ, πως στο χώρο θα στεγαστεί και το Πανεπιστημιακό Κέντρο Φροντίδας Μητρότητας.

Όπως τονίζεται, η δημιουργία Πανεπιστημιακού Κέντρου Φροντίδας Μητρότητας θα συμβάλει ουσιαστικά στην προαγωγή της υγείας των μητέρων, των νεογνών και όλης της οικογένειας, αλλά και στην εδραίωση της κοινοτικής μαιευτικής στην Κύπρο.

Στο Κέντρο θα παρέχονται εκπαιδευτικά προγράμματα προς τους μελλοντικούς γονείς όπως και προγράμματα δια βίου μάθησης προς τους επαγγελματίες υγείας. Παράλληλα, θα γίνεται εκπαίδευση των φοιτητών/τριων του προγράμματος της Μαιευτικής και Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ αλλά και φοιτητών Ψυχολογίας ή Ιατρικής άλλων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Επισημαίνεται ότι το όλο έργο ανάπλασης των δημοτικών κατοικιών, συνολικού κόστους σχεδόν 4 εκατομμυρίων ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ