Πρόεδρος Επ.Εργασίας: Εξαιρετικής σημασίας το νέο σχέδιο Ληξιπρόθεσμων Κοινωνικών Εισφορών

Το νέο σχέδιο Ληξιπρόθεσμων Κοινωνικών Εισφορών είναι εξαιρετικής σημασίας νομοσχέδιο διότι θα βοηθήσει τους οφειλέτες στο Ταμείο Κοινωνικών ασφαλίσεων, να καταβάλουν με δόσεις τα οφειλόμενα προς το ΤΚΑ και από την άλλη το ίδιο το Ταμείο να μπορέσει να εισπράξει πολύ μεγάλα ποσά, που οι διάφοροι οφειλέτες οφείλουν στο Ταμείο, είπε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αντρέας Φακοντής.

Η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής συζήτησε την Τρίτη, μεταξύ άλλων, τον «Ο περί Ρύθμισης Ληξιπρόθεσμων Κοινωνικών Εισφορών (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021».

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, ο κ. Φακοντής είπε ότι μετά από δύο και πλέον χρόνια, «μετά από έντονες πιέσεις που ασκήσαμε στην Κυβέρνηση, κατατέθηκε και ξεκίνησε η συζήτηση σήμερα του νέου σχεδίου Ληξιπρόθεσμων Κοινωνικών Εισφορών».

Είναι «ένα πολύ εξαιρετικής σημασίας νομοσχέδιο γιατί θα συμβάλει ή θα βοηθήσει τους οφειλέτες στο Ταμείο Κοινωνικών ασφαλίσεων, να μπουν σε ένα νέο σχέδιο Ληξιπρόθεσμων Κοινωνικών Εισφορών, να καταβάλουν, δηλαδή, με δόσεις, τα οφειλόμενα προς το ΤΚΑ και από την άλλη το ίδιο το Ταμείο να μπορέσει να εισπράξει πολύ μεγάλα ποσά που οι διάφοροι οφειλέτες οφείλουν στο Ταμείο», πρόσθεσε.

Δυστυχώς, συνέχισε ο κ. Φακοντής, ενώ κατατέθηκε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν καλύπτει μια μεγάλη μερίδα οφειλετών, οι οποίοι είχαν ενταχθεί στο υφιστάμενο σχέδιο, το οποίο λειτουργεί και για διάφορους λόγους διέκοψαν την καταβολή των δόσεων τους.

«Θα καλύψει απλώς νέους οφειλέτες στο ΤΚΑ ή εκείνους που δεν είχαν ενταχθεί στο προηγούμενο. Ως Επιτροπή ζητήσαμε από την Κυβέρνηση να μελετήσει τη δυνατότητα ένταξης όλων όσων οφείλουν στο ΤΚΑ με την προϋπόθεση ότι εάν κάποιοι έτυχαν οποιωνδήποτε εκπτώσεων από το προηγούμενο σχέδιο, αυτές να έρθουν να συνυπολογιστούν και να προστεθούν στο υφιστάμενο υπόλοιπο που έχουν, ώστε να δοθεί και σε αυτούς η δυνατότητα ένταξης τους στο νέο σχέδιο, ώστε να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα ποσά που οφείλουν στο ΤΚΑ», σημείωσε. Όπως είπε, «να μην δούμε κόσμο να οδηγείτε στις φυλακές για οφειλές στο ΤΚΑ».

«Μας παρέχετε η δυνατότητα μέσα από αυτό το νομοσχέδιο να βοηθήσουμε αυτό τον κόσμο από τη μια να ενταχθεί στο Σχέδιο και να πληρώσει με δόσεις τις οφειλές του και από την άλλη το Ταμείο να εισπράξει πολλά σημαντικά ποσά, του οποίου οφείλουν οι διάφοροι οφειλέτες. Η Διευθύντρια του ΤΚΑ ανέλαβε την ευθύνη να συζητήσει με την Υπουργό τις εισηγήσεις της Επιτροπής. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα βρούμε θετική κατάληξη, ώστε να ρυθμίσουμε το νομοσχέδιο με τέτοιο τρόπο που να καλύψουμε όλους όσους επιθυμούν να ενταχθούν στο νέο σχέδιο και να μπορέσει ξεκινήσει η καταβολή των δόσεων για τα οφειλόμενα ποσά», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Φακοντής είπε ότι αυτή την στιγμή στο υφιστάμενο σχέδιο είναι περίπου 900 οφειλέτες, οι οποίοι συνεχίζουν να καταβάλουν τις οφειλές τους. «Ο αριθμός ήταν πολύ-πολύ μεγαλύτερος από την έναρξη του σχεδίου, αλλά για διάφορους λόγους και όπως αντιλαμβάνεστε περάσαμε την οικονομική κρίση, ακολούθησε ύστερα η πανδημία, πολλοί δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν, με αποτέλεσμα να διακόψουν», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι το νέο σχέδιο Ληξιπρόθεσμων Οφειλών για τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις θα δώσει την ευκαιρία σε πάρα πολλούς, οι οποίοι αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, σε δηλώσεις του είπε ότι «θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση ορθά ανταποκρίθηκε θετικά, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση είναι να συμπεριλάβει και τις οφειλές προηγούμενων περιόδων και προηγούμενων προγραμμάτων».

«Αυτοί που δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν ή ολοκλήρωσαν εν μέρει τις υποχρεώσεις τους στα προηγούμενα προγράμματα, να έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν και στο νέο πρόγραμμα που προετοιμάζεται με αυτή την νομοθεσία», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ