Προς κατάργηση του ΦΠΑ για τις σχολές τεχνικών οχημάτων προχωρά η Βουλή

Στην Ολομέλεια προς ψήφιση οδηγείται Πρόταση Νόμου για συμπερίληψη στις εκπαιδευτικές σχολές που εξαιρούνται από την καταβολή ΦΠΑ και οι οργανισμοί που προσφέρουν πιστοποιητικά βασικής εκπαίδευσης τεχνίτη οχημάτων. Το θέμα συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, η Επιτροπή συζήτησε σήμερα το αναθεωρημένο κείμενο της Πρότασης Νόμου του κόμματος του με την οποία ζητούν όπως στον κατάλογο των σχολών που προσφέρουν εκπαίδευση όλων των βαθμίδων, επαγγελματική εκπαίδευση, επιμόρφωση, επανακατάρτιση και οι οποίες εξαιρούνται από τη καταβολή ΦΠΑ, προστεθούν και οι εκπαιδευτικοί οργανισμοί, οι οποίοι εξουσιοδοτούνται για την παροχή εκπαιδευτικού προγράμματος, τη διοργάνωση σχετικών εξετάσεων, καθώς και τη χορήγηση πιστοποιητικού βασικής εκπαίδευσης τεχνίτη οχημάτων.

Όπως είπε, σήμερα εξαιρούνται από την καταβολή ΦΠΑ τα δημόσια εκπαιδευτήρια, τα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια, οι ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας, οι σχολές μπαλέτου, τα ωδεία, οι μουσικές σχολές και τα εξεταστικά κέντρα, και όχι, όπως πρόσθεσε, οι σχολές μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπως οι σχολές εκπαίδευσης στη μηχανική, συντήρηση και επιδιόρθωση αυτοκίνητων.

Ο κ. Κώστα είπε πως στο Νόμο Περί Τεχνιτών Οχημάτων, στα αναγκαία προσόντα για σκοπούς χορήγησης άδειας τεχνίτη οχημάτων στην ειδικότητα μηχανικού αυτοκινήτου, αναφέρονται η πείρα και η επιτυχία στις εξετάσεις για να αποκτήσεις άδεια, μεταξύ των οποίων είναι και οι μεταδευτεροβάθμιες σχολές.

Αυτό, τόνισε, αποτελεί διάκριση και είναι μια κατάφωρη αδικία, ενώ τα παιδιά που φοιτούν σε αυτές τις σχολές συνήθως είναι παιδιά που δεν μπορούν να σπουδάσουν σε τριτοβάθμιες σχολές ή κολλέγια είτε λόγω οικονομικών προβλημάτων είτε γιατί θέλουν να μάθουν ένα πρακτικό επάγγελμα. Αντί λοιπόν, είπε, να τους δίνουμε κίνητρα, πληρώνουν ΦΠΑ, κάτι που άλλοι δεν πληρώνουν.

Ο κ. Κώστα είπε πως κατά τη σημερινή συζήτηση του τρίτου αναθεωρημένου κειμένου, διαφάνηκε ότι με τη νέα διατύπωση ξεπερνιούνται οι αρχικές ενστάσεις και συμφωνεί το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς και το σύνολο των μελών της Επιτροπής. Καταλήγοντας, είπε πως η Πρόταση Νόμου θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια το συντομότερο για να ψηφιστεί, και χαιρέτησε την εποικοδομητική στάση των κομμάτων.

Πηγή: ΚΥΠΕ