Πρωτοποριακή επέμβαση εγκεφάλου στη Γερμανία σε δύο μηνών παιδάκι από το Παραλίμνι – Τα δάκρυα της μητέρας του

ΓΕΡΜΑΝΙΑ Για πρώτη φορά σε τόσο μικρό παιδί…

Πρωτοποριακή επέμβαση εγκεφάλου σε 2μηνο Κυπριόπουλο

Όταν η μητέρα ακούει τη μετάφραση, τα δάκρυα κυλούν στο πρόσωπό της…

Σε ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ της η γερμανική εφημερίδα Ντι Βελτ  (άρθρο του Jens Lubbadeh)  αναφέρεται στον μικρό  Παναγιώτη από το Παραλίμνι, ο οποίος είναι  μόλις δύο μηνών και αναρρώνει ύστερα από μια πρωτοποριακή και επιτυχή εγχείρηση εγκεφάλου στην οποία υποβλήθηκε στη Γερμανία.

Ο Παναγιώτης φαίνεται μικρός και εύθραυστος, όπως ξαπλώνει εκεί στο κρεβατάκι του, γράφει στην εισαγωγή του ρεπορτάζ, ο Lubbadeh. Φαίνεται σαν ένα φυσιολογικό βρέφος 2 μηνών – εάν δεν ήταν η ουλή πάνω από την αριστερή πλευρά του κρανίου του. Στην τόσο μικρή ζωή του το  μικρό αγοράκι  από την Κύπρο έχει ήδη περάσει αρκετά. Στην παιδονευρολογική  κλινική Rehab Ηohenstücken στο Brandenburg an der Havel αναρρώνει από την εγχείρηση εγκεφάλου».

Ο Παναγιώτης με τους γονείς του Φλώρο και Ραφαέλα

Το άρθρο περιγράφει την περιπέτεια του μικρού Παναγιώτη, ο οποίος γεννήθηκε με βλάβη στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου του:  «Ο Παναγιώτης γεννήθηκε σε μια μικρή πόλη στα ανατολικά της Κύπρου, το Παραλίμνι, 7 εβδομάδες πριν από το προγραμματισμένο ραντεβού τοκετού. Λίγο μετά που γεννήθηκε έχασε αμέσως τις αισθήσεις του και ακολούθησαν σπασμοί. Επρόκειτο για ένα δύσκολο επιληπτικό επεισόδιο. Οι γιατροί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και οι γονείς είναι αναστατωμένοι. Ο μικρός μεταφέρεται στην πρωτεύουσα Λευκωσία, όπου η περίθαλψη είναι καλύτερη. Για 2 εβδομάδες προσπαθούν οι γιατροί με φάρμακα να σταματήσουν τα πολλά και καθημερινά επεισόδιά του. Μάταιος κόπος. Μέσω γνωστών της οικογένειας και γιατρών μαθαίνει η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη για την  υπόθεση. Μέσω της πρεσβείας στο Βερολίνο επικοινωνεί με τον Urlich-Wilhelm Thomale και αμέσως ο Παναγιώτης μεταφέρεται στο νοσοκομείο Charite».

Εκεί, ο μικρός Παναγιώτης χειρουργήθηκε από τον έμπειρο χειρουργό εγκεφάλου Urlich–Wilhem Thomale, επικεφαλής γιατρός της παιδιατρικής νευροχειρουργικής στο νοσοκομείο Charite και  ένας από τους λίγους χειρουργούς στη Γερμανία, ο οποίος  χειρουργεί σε τόσο μικρούς παιδικούς εγκεφάλους.  Στην εγχείρηση, η οποία έγινε για πρώτη φορά σε ένα τόσο μικρό παιδί, ο νευροχειρούργος  Thomale διαχώρισε το άρρωστο ημισφαίριο από τον υπόλοιπο εγκέφαλο με διακοπή των νευρικών συνδέσεων.

Ο νευρολόγος παιδιών Jörn Lange δείχνει ποια κινητικά προβλήματα πιθανόν να έχει μια μέρα ο Παναγιώτης.

Σημειώνεται ακόμη, μεταξύ άλλων, στο άρθρο: «Οι γονείς του Παναγιώτη, Ραφαέλλα 30, υπάλληλος ξενοδοχείου και Φλώρος 34, στρατιωτικός, μένουν με το παιδί τους στο Hohenstücken στο δωμάτιο. Δεν μιλούν γερμανικά, η συνεννόηση είναι δύσκολη. Ένας υπάλληλος του κυπριακού Υπουργείου Υγείας , ο οποίος μεσολάβησε για την μεταφορά του Παναγιώτη στο Charite, μεταφράζει για τους γονείς τι λέει ο επικεφαλής  γιατρός: «Ο Παναγιώτης δεν είναι ακόμα κινητικά στην ίδια θέση  όπως ένα συνομήλικο του παιδάκι». Για παράδειγμα, μπρούμυτα  δεν μπορεί ακόμα να σηκώσει το κεφάλι του και λαμβάνει ειδική φυσικοθεραπεία. Ο Παναγιώτης θα μπορέσει να περπατήσει, «αλλά η κινητική του εικόνα δεν θα είναι απολύτως φυσιολογική». (…) «Θα φαίνεται ότι έχει μια κινησιακή βλάβη».

Η πιο σημαντική ερώτηση όμως για τους γονείς είναι: Πώς θα εξελιχτεί ο Παναγιώτης διανοητικά με μόνο ένα ημισφαίριο εγκεφάλου; Φαίνεται η ανησυχία των γονιών για το παιδί τους, που τους  συνοδεύει από την γέννησή του. Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτό, λέει ο Lange. «Πιθανό να αναπτυχθεί διανοητικά αργοπορημένα αλλά και μια φυσιολογική ανάπτυξη  είναι πιθανή» (…)

Η διευθύντρια της κλινικής Andrea Kaindl επιδεινύει την περίπλοκη επέμβαση σε ένα μοντέλο του εγκεφάλου

Το άρθρο παραθέτει ακόμη δηλώσεις των εμπλεκόμενων γιατρών που μιλούν με περηφάνια για την επιτυχή κατάληξη της εγχείρησης και υπογραμμίζει καταλήγοντας: «Και για τον Παναγιώτη ήταν μια επιτυχία. «Θα μιλήσει, θα ακούσει και θα μπορεί να δει» , λέει ο Παιδονευρολόγος Jörn Lange. Οι γονείς του Παναγιώτη είναι ανακουφισμένοι και θέλουν σύντομα να πάνε μαζί με τον Παναγιώτη πίσω στην Κύπρο. Ο Παναγιώτης μετά θα πρέπει να έρχεται στο Charite μόνο για επανεξετάσεις. Πολύ καλά νέα για τον μικρό με τον μισό εγκέφαλο».

ΠΗΓΗ: ΑΛΗΘΕΙΑ